Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

|
|

Trei lucruri de urmărit la administrația Trump

Cum va fi afectată România din punct de vedere economic cu Donald Trump președinte și un congres republican. Măcar un lucru e clar: nu vom intra prea curând fără vize în SUA.
shutterstock_477070711 [Converted]

Multe lucruri sunt neclare, atunci când vine vorba de politica externă, cu scenarii care ocupă toată paleta – cu extreme nebunești, de la război nuclear până la redesenarea sferelor de influență. Când este vorba despre bani însă, măcar e clar care sunt lucrurile de urmărit și se pot face câteva scenarii.

1.Ce se întamplă cu politica monetară. Trump a fost critic față de politica dobânzilor mici, susținută de actualul președinte Fed Janet Yellen, și a ajuns chiar până la punctul de a-i folosi figura pe post de sperietoare într-un clip electoral, împreună cu cea a miliardarului George Soros. Nu a spus însă ce are de gând să facă și nici nu există vreun precedent în care președintele să fi înlăturat un șef al Fed, deși teoretic are puterea asta. În cazul unei creșteri a dobânzilor, practic ar seca un izvor de lichiditate important chiar și pentru România.

 

2. Ce se întâmplă cu tratatele comerciale. Dacă atitudinea ostilă față de tratatele comerciale semnate de SUA, care l-a ajutat pe Trump să câștige alegerile, se va materializa, atunci este posibil ca, pe termen lung, să se declanșeze un adevărat domino protecționist în toată lumea. Pe termen imediat, un lucru pare destul de cert – tratatul comercial pacific, aproape că nu mai are vreo șansă să se materializeze. Așa că este previzibilă o reorientare a companiilor chineze către Europa, unde vor încerca să deschidă și mai multe uși decât până acum.

 

3. Ce se întâmplă cu emisiile de carbon. Trump a amenințat că va împiedica orice ințiativă care să limiteze emisiile de carbon ale SUA și că va face irelevant tratatul de la Paris. De asemenea, intenționează să extindă exploatarea de petrol și cărbune în SUA, toate aceste lucruri împreună punând presiune și mai mare pe prețurile deja mici ale energiei. Pentru energia regenerabilă, asta înseamnă că fereastra de oportunitate se închide repede și ar putea rămâne închisă pentru multă vreme. Modul cum se va încheia această poveste depinde dacă Uniunea Europeană va încerca sau nu să își mențină țintele, chiar și fără participarea SUA

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii