FacebookTwitterLinkedIn

Un nume sinistru este într-una șușotit la căpătâiul Deutsche Bank, cea mai recent descoperită victimă a cancerului financiar. Numele este Lehman Brothers! Prin amploarea problemelor, prăbușirea celei mai importante bănci germane ar putea provoca efecte similare pe piețele financiare, pornind de data asta din Europa.

Potrivit FDIC, fondul american de garantare a depozitelor, Deutsche Bank este acum cea mai riscantă dintre băncile mari ale lumii, cu o rată a capitalului propriu tangibil de doar 2,68% față de active, față de o medie de 5,45%. Asta înseamnă că deține doar un euro pentru fiecare 40 pe care îi dă cu împrumut. Înaintea prăbușirii, Lehman Brothers avea un leverage de 1 la 32, adică o solvabilitate de 3,12%!

Iar puținele fonduri proprii sunt grevate de amenda de 14 miliarde de dolari cu care o amenință Departamentul de Justiție al SUA și o mulțime de alte probleme: de exemplu investigații pentru raportări eronate sau crearea de conturi false.

Încă nu este clară întreaga amploare a problemelor și nici unde sau cum se vor încheia ele. Însă câteva lecții se pot desprinde deja:

1. Testele de stres ținute repetat de Banca Centrală Europeană nu valorează absolut nimic – ele au fost astfel făcute pentru a mătura gunoiul sub preș. Chiar și la ultima serie de teste, pentru Deutsche Bank au fost permise derogări care au făcut-o să arate mai bine în termeni financiari-contabili.

2 . Nici măcar adoptarea generalizată a principiului bail-in, care îi pune la plată pe deponenți pentru a îi scuti pe contribuabili, nu este suficientă pentru astfel de cazuri. Too big to fail! Bail-in-ul poate fi suficient pentru bănci din Grecia sau Cipru, care n-au apelat decât marginal la instrumente derivate. În caz de prăbușire, bail-in-ul probabil că nu va fi suficient așa că tot la bail-out s-ar ajunge.

3 . Șocurile în stare să zdruncine sistemul financiar euro pot apărea în continuare din cele mai neașteptate locuri iar amploarea și consecințele lor sunt imposibil de estimat pe baza datelor disponibile public în acest moment.§