Cautare
, Contributor

SportsMoney |
|

Triatlon: Antoanela Manac – Atracția dificultăților

A fost numită triatlonista anului 2015 de către Federaţia Română de Triatlon (FRTRI). Sportivă şi studentă la Facultatea de Medicină, Antoanela Manac îi îndeamnă pe părinţi să-şi îndrume copiii către triatlon.
128 triatlon Antoanela Manac 1

Spune că este un sport complex, iar beneficiile sunt multiple, deoarece sunt implicate trei discipline diferite, iar atunci când te antrenezi atât de diversificat, corpul tău beneficiază deosebit de mult. Antrenamentele, în acest sport, îţi întăresc organismul, prin creşterea imunităţii, îţi îmbunătăţesc sistemul cardio-vascular, întreaga musculatură este definită şi stabilitatea încheieturilor este mult mai bună, iar pe lângă toate acestea, corpul tău este de invidiat.

Triatlon: Peter Klosz – Calea spre succes

Despre calităţile de care este nevoie în acest sport ea spune că sunt  mai mult mentale. „Trebuie să fii un sportiv foarte puternic mental, pentru a rezista în competiţie, în antrenamente, trebuie să ştii să controlezi stresul, să ştii să te concentrezi intens pentru a-ţi atinge obiectivele. Calităţile fizice vin în completare, însă ele pot fi mai uşor de prelucrat cu un psihic puternic”, spune Antoanela Manac.

A ales triatlonul pentru că era un sport foarte complicat pentru ea, la început, şi s-a simţit atrasă de dificultatea şi multitudinea probelor, pe lângă competivitate. Îşi dorea să termine un concurs de triatlon şi, după ce s-a şi întâmplat, a făcut o pasiune din acest sport.

Era fascinată de modul în care un înotător poate termina proba de înot în alergare, către primul tranzit, pentru a-şi lua bicicleta, să înceapă cea de-a doua parte a cursei, iar apoi din nou să treacă în alergare, către finish.

Primirea titlului de triatlonista anului 2015 a fost o satisfacţie pentru ea, iar acest premiu i-a oferit motivaţia să continue doar în acest sport. Ulterior, s-a axat doar pe antrenamentele şi concursurile specifice de triatlon şi a „renunţat” la sportul pe care îl practica înainte, înotul.

Triatlon: Ionela Păunică – Un munte de voinţă

Câştig pentru organism

În ceea ce priveşte câştigurile financiare ale unui triatlonist, dacă este triatlonist amator, top 3 în România, care participă frecvent la curse, poate câştiga, în funcţie de premiile puse la dispoziţie de organizatorii fiecărei competiţii, în medie între 200 şi 1.000 de lei de concurs, ceea ce nu este o sumă foarte mare.

„Ca sportiv profesionist, dacă participi la cursele internaţionale, se acordă premii în bani primilor 5-10 sportivi, în funcţie de importanţa concursului, iar premiile încep, uneori, şi de la 2.000 de euro. Personal, o clasare bună pe care am avut-o anul acesta – locul 3 la Cupa Africii, a însemnat suma de 500 de euro”, explică Antoanela.

Una dintre satisfacţiile Antoanelei este aceea că, tot timpul, când le vorbeşte celor apropiaţi despre triatlon, ei o admiră şi sunt surprinşi cum cineva poate practica trei sporturi într-unul.

În momentele în care oboseşte şi simte că nu mai poate, spune că este motivată de gândul că trebuie să fie mai bună şi, ca să poată progresa şi să aibă rezultate cât mai bune, trebuie să muncească şi să se dedice. „Iar de fiecare dată când îmi este greu, îmi amintesc că în lume alte sportive se antrenează mai mult şi mai bine decât mine. Le recomand tuturor să îşi păstreze motivaţia, să lucreze după un program bine stabilit dar, în acelaşi timp, să îşi găsească timp pentru recuperare, odihnă şi alimentaţie. Dacă nu ai echilibru şi exagerezi cu numărul de ore sau intensitatea antrenamentelor, din dorinţa de a fi cât mai bun, rişti să devii foarte obosit și, probabil, vei avea un randament scăzut pe toate planurile.”

Triatlon: Mihai Vigariu – Arta de a cultiva victorii

Timpul antrenamentelor

Antoanela Manac se află în plin sezon competiţional, iar pregătirea este zilnică, cu antrenamente diversificate. Săptămânal, se antrenează în medie 21 de ore, dar acordă şi timpul necesar pentru odihnă. Antrenamentele specifice pentru triatlon se derulează după un program foarte strict. Acest program este structurat în etape specifice, pentru fiecare cursă în parte şi se bazează pe tehnică, volume şi intervale adaptate cursei care urmează. În apropierea concursului, pune accent pe concentrare şi vizualizarea cursei în avans.

A obţinut performanţe foarte bune la concursurile naţionale şi internaţionale. „Anul acesta a început în forţă, deoarece am participat la mai multe competiţii internaţionale de triatlon, într-un interval relativ scurt. Am depus eforturi mari la fiecare concurs, deoarece nu mi-a fost  uşor să fac faţă elitei europene şi mondiale şi consider că încă mai am nevoie să acumulez experienţă. La ultima Cupă Mondială la care am participat cred că am suferit cel mai mult, atunci când a trebuit să mă adaptez condiţiior de a concura la duatlon (5 km alergare, 40 km ciclism, 10 km alergare) în loc de triatlon, unde cei 15 km cumulaţi de alergare au fost cruciali. Alergarea din triatlon este diferită de cea în care porneşti odihnit, hidratat şi alimentat.”

Triatlon: Vlad Stoica – De ce a luat triatlonul locul golfului în topul preferințelor românilor?

Triatlonul nu este un simplu sport şi nici la îndemâna oricui. Dar făcând triatlon, te simţi special deoarece nu ești un simplu sportiv, ci un triatlet.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii