FacebookTwitterLinkedIn

Acum aproape o mie de ani, într-o veche mănăstire benedictină din inima Belgiei, s-a născut una dintre cele mai longevive beri de abaţie din lume, Affligem. În anul 1074, cu permisiunea arhiepiscopului de Köln, câţiva cavaleri, reîntorşi de la lupte pe pământurile natale, au început construcţia abaţiei, iar câţiva ani mai târziu au devenit călugări ai ordinului benedictin. Într-o epocă în care apa reprezenta mai degrabă o sursă de îmbolnăvire, paradoxal, berea părea să fie soluţia hidratării, iar aceasta a fost produsă în interiorul zidurilor abaţiei.

„Din cauza faptului că procesul de fabricaţie presupune fermentare, berea devenea nu numai bună de băut, dar şi sursă de nutrienţi pe perioada postului”, ne explică ghidul belgian istoria abaţiei în care acum se mai află numai 12 călugări. Reţeta berii a fost transmisă din generaţie în generaţie, iar secretul berii fabricate aici a fost păstrat cu sfinţenie. Aflată într-o zonă sfâşiată de conflicte, abaţia şi berăria nu au fost ocolite de tragediile ce au urmat nenumăratelor conflicte ce au sfâşiat bătrânul continent.

MP022014

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, predarea armatei belgiene a însemnat, pentru abaţie, închiderea berăriei pentru a cincea şi ultima dată. Din dorinţa de a păstra vie tradiţia berii Afligem, părintele Tobias, maestrul berar al abaţiei, a decis, în 1956, să transmită unui producător de bere local reţeta originală, denumită „Formula Antiqua Renovata”.

Astăzi, Affligem este una dintre cele 22 de beri de abaţie certificate din lume şi, cu toate că berea nu mai este produsă în abaţie, relaţia dintre călugări şi berărie este în continuare foarte strânsă. Cei 12 călugări, toţi cu vârste venerabile, decanul de vârstă având peste 90 de ani, se ocupă singuri de bunul mers al gospodăriei, îşi petrec timpul după un program strict, între rugăciune şi ritualurile zilnice, şi, cel mai important, au ultimul cuvânt în ceea ce priveşte berea Affligem. În 2000, producătorul de bere Heineken a semnat un contract cu călugării pentru a putea produce berea a cărei reţetă numai ei o ştiau, în schimbul unei redevenţe. „Nimic nu se face fără aprobarea călugărilor”, spune Jacob Linden, brand managerul Affligem. Pe fiecare sticlă de Affligem se regăsește blazonul abaţiei: sabia Sfântului Pavel, alături de cheile aşezate în formă de cruce ale Sfântului Petru. Pe zidurile abaţiei, acest simbol este însoţit de maxima „Felix concordia”, ceea ce ar putea fi tradus „fericire în armonie”, o descriere potrivită a modului de viaţă al călugărilor.

MP022181

Berea Affligem este prezentă acum în 30 de ţări, de trei ori mai mult decât în urmă cu jumătate de an. Pe harta Affligem, se numără şi România, berea belgiană de abaţie fiind prezentă în 200 de pub-uri, însă piaţa cea mai mare rămâne Franţa. În România, preţul variază de la 13-16 lei în pub-uri, la 7-8 lei în supermarket. Preţul nu este mic pentru că şi producţia berii este costisitoare, mai explică brand managerul Affligem. La fabrica din Opwijk, afltă la câţiva kilometri distanţă de abaţia Affligem, directorul ei explică faptul că durează şase săptămâni din momentul în care este făcută berea până ajunge la client. Berea Affligem este o bere cu dublă fermentare, ceea ce înseamnă că refermentarea are loc în sticlă, ceea ce face ca procesul să dureze mai mult timp. Sunt cinci tipuri de bere care se produc aici: blonde, double, triple, Patersvat (se produce o dată pe an, imediat după recoltă) şi Cuvée. Fiecare însă are o reţetă proprie, arome, constistenţe şi concentraţii diferite. În micuța fabrică de la Opwijk singura teamă este că piaţa ar putea creşte mai repede decât ar putea ei produce, însă, asemenea călugărilor care au făcut ca berea să dăinuiască o mie de ani, şi temerarii continuatori se vor lupta pentru răspândirea acestei licori.