Cautare
, Contributor

Topuri |
|

Topul celor mai puternici oameni din lume

Să uităm de cei 1% despre care vorbește toată lumea.
 aboneaza-te
Podium

Bărbații și femeile prezentați de Forbes în clasamentul anual „Cei mai puternici oameni din lume” însumează 0,00000001% din populație, dar reprezintă elita globală ale cărei acțiuni pun planeta în mișcare. Acești șefi de state, experți financiari, filantropiști sau antreprenori într-adevăr conduc lumea. Pentru a stabili lista, am luat în considerare sute de candidați din toate categoriile sociale, de pe toată suprafața Pământului, și le-am măsurat puterea în funcție de patru dimensiuni. În primul rând, ne-am întrebat dacă acel candidat are putere asupra unui număr mare de oameni. Papa Francisc, care se află pe locul 4 în lista noastră, este liderul spiritual a peste un miliard de catolici. Doug McMillon (de pe locul 32), directorul general al magazinelor Wal-Mart, are 2,2 milioane de angajați.

GALERIE FOTO: TOPUL CELOR MAI PUTERNICI OAMENI DIN LUME

Mai apoi, am evaluat resursele financiare controlate de fiecare persoană. Sunt într-adevăr superioare celor din categoria lor? Pentru șefi de state am folosit Produsul Intern Brut, în timp ce pentru directorii generali am măsurat bunurile și veniturile companiei lor. Atunci când candidații au o avere netă personală mare, precum cel mai bogat om din lume, Bil Gates (pe locul 6), am luat și asta în considerare. În anumite situații, de exemplu în cazul Regelui Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz Al Saud (pe locul 14), am măsurat și alte resurse valoroase pe care le deține candidatul – precum 20% din rezerva mondială de petrol.

Apoi am determinat dacă puterea acelui candidat se extinde în mai multe sfere. Sunt doar 73 de poziții în lista noastră – una pentru fiecare 100 de milioane de oameni de pe planetă – deci să fii puternic în doar o singură arie nu e suficient. Candidații noștri au influență în mai multe domenii. Elon Musk (locul 38) are putere în afacerile auto prin Tesla Motors, iar în industria aerospațială prin SpaceX. De asemenea, este miliardar și un vizionar în tehnologie foarte respectat. În cele din urmă, ne-am asigurat că acești candidați își folosesc într-adevăr puterea. Dictatorul Coreei de Nord, Kim Jong-un (pe locul 46), deține aproape tot controlul asupra vieții celor 25 de milioane de oameni care trăiesc în țara sa, fiind cunoscut pentru pedepsirea cu moartea a dizidenților.

VEZI ȘI: Topul câștigurilor celebrităților decedate

Pentru a calcula rezultatul final, un grup de editori Forbes a clasificat toți acești candidați în funcție de cele patru dimensiuni ale puterii, iar aceste clasificări individuale au fost adunate într-un scor final. Doar primii 74 de oameni (frații Charles și David Koch împart aceeași poziție – locul 29) au rămas în cele din urmă

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii