FacebookTwitterLinkedIn

Paul Markovits, Vice Preşedinte de Marketing al United Romanian Breweries Bereprod (URBB)

Forbes: Care sunt principiile (direcţiile) care stau la baza activităţii dumneavoastră de om de marketing?

Paul Markovits: Primul principiu care mă ghidează în activitatea mea este acela că sunt într-un loc pentru a face o diferenţă pozitivă în tot ceea ce fac. Aceasta priveşte atât oamenii ale căror vieţi le ating, cât şi bussines-ul în care sunt implicat. Făcând marketing, atingem vieţile consumatorilor, ale clienţilor, dar şi ale tuturor oamenilor implicaţi în a pune în practică iniţiativele de marketing, colegi din toate departamentele, agenţii, furnizori.

Focusându-mă acum pe activitatea de marketing, cred cu tărie că marketing-ul este o stare de spirit şi o investiţie. Este o stare de spirit strâns legată de strădania de a da soluţia dorită de consumator în mod optim pentru toţi cei implicaţi. Când mă gândesc la marketing ca investiţie, sunt două dimensiuni fundamentale la care sunt atent: impact şi eficienţă.

Forbes: Care credeţi că sunt elemente ce conferă, în general, puterea unui om de marketing?

Paul Markovits: Cred că puterea unui om de marketing este, de altfel, ca cea a oamenilor în general şi depinde de trei feluri de putere: puterea analitică şi anticipativă a minţii, capacitatea de a lucra cu alţi oameni şi capacitatea de execuţie a planurilor. În cazul cuiva care lucrează în marketing, acestea vor fi întotdeauna potentate de viziune şi curaj.

Forbes: Aveţi modele care v-au influenţat formarea dvs. ca profesionist sau activitatea dvs? (oameni, cărţi, medii, etc)

Paul Markovits: Cred că într-o măsură semnificativă, învăţ din fiecare interacţiune personală. Aceasta mă ajută, în primul rând, să evoluez. Lista ar fi foarte lungă în cazul meu. Dacă ar fi să o iau în mod cronologic, cred că am fost influenţat de toţi oamenii centrali în existenţa mea: părinţi, familia lărgită, învăţătoare, profesori, primul partener de afacere, primul şef, ultimul şef, actualul şef, foşti subalterni, actuali subalterni… Mentorii, în schimb, sunt doar câţiva.

La cărţi am să încerc să simplific, deşi nu va fi uşor. Sigur am să nedreptăţesc vreun autor… Ar fi câteva sute şi nu numai cele de strictă specialitate. Kotler m-a influenţat atât ca persoană, cât şi ca autor, mai ales prin ediţia de Marketing Management făcută împreună cu Kevin Keller. În ultima vreme, cărţile lui Malcom Gladwell şi Daniel Kahneman sunt foarte prezente în mintea mea.