
Forbes: Care sunt principiile (direcţiile) care stau la baza activităţii dumneavoastră de om de marketing?
Claudia Firez: Oamenii de marketing sunt acei profesionişti ce stabilesc puntea de legătură între o companie şi produsele ei, pe de o parte, şi consumatorii acestora, pe de altă parte. Ei sunt cei care îţi ajung la suflet, creează poveşti şi te fac să iubeşti branduri. Dincolo de acest miraj care face diferenţă dintre produse şi companii, este esenţial ca marketingul să fie caracterizat prin responsabilitate faţă de consumator, iar aceasta creşte exponenţial atunci când vorbim despre un producător de medicamente.
Prin natura lor sensibilă, medicamentele se deosebesc fundamental de alte produse de consum, iar grija mea principală este să transmitem informaţiile într-un mod ponderat, în aşa fel încât să susţinem un consum corect şi justificat. De aceea, la responsabilitate aş adăuga încă două principii ce îmi guvernează zilnic activitatea: claritate şi transparenţă in comunicare.
Mai mult, cred că folosirea baghetei creativităţii nu este suficientă pentru a fi un om de marketing bun; de aceea, îmi antrenez permanent abilităţile de analiză şi gândire strategică, folosindu-le din plin în munca mea de zi cu zi. În plus, experienţa anterioară pe funcţii precum cele de Reprezentant Medical, Area Sales Manager sau Business Unit Manager reprezintă un atu care mă ajută să combin corect şi strategic ambele ,,eforturi”, în căutarea sinergiei ideale dintre marketing şi vânzări.
Forbes: Care credeţi că sunt elemente ce conferă, în general, puterea unui om de marketing?
Claudia Firez: Lăsând la o parte dimensiuni precum bugetul sau calităţile instrinseci ale produselor, principalul element ce conferă putere unui om de marketing este creativitatea, respectiv ideile pe care le poate genera prin coordonarea adecvată a activităţii echipei sale. Orice om de marketing trebuie să înţeleagă că ideile pot veni de oriunde, nu doar de la agenţia de publicitate. Inspiraţia poate veni pe neaşteptate atunci când îţi faci timp să stai de vorbă cu oameni de produs, de vânzări, de comunicare etc.
Cred că un bun director de marketing este acela care ştie să creeze un mediu de lucru ce încurajează promovarea ideilor. Un exemplu, ce are legătură şi cu lumea medicală, este campania de promovare a strângerii de fonduri în beneficiul cercetării pentru combaterea ALS (scleroza laterala amiotrofica), aşa numita Ice Bucket Challenge. O idee ce a făcut înconjurul lumii şi a strâns zeci de milioane de dolari pentru o cauză nobilă, fără să cheltuie aproape nimic. Absolut briliant!
Forbes: Aveţi modele care v-au influenţat formarea dvs. ca profesionist sau activitatea dvs? (oameni, cărţi, medii, etc)
Claudia Firez: În vremea facultăţii, unul dintre profesori ne-a spus că pe măsură ce vom acumula experienţă, ne vom da seama că ştim din ce în ce mai puţin. Bineînţeles, nu pentru că ne pierdem cunoştinţele deja dobândite, ci pentru că, odată cu experienţa, ne dezvoltăm capacitatea de a înţelege lucrurile mai profund, realizând cât de vast este domeniul în care activăm.
Nu pot spune că există o persoană sau o carte anume care m-a influenţat în mod decisiv în viaţa profesională, dar cu siguranţă sunt recunoscatoare pentru contactul cu o multitudine de persoane, cărţi şi mai ales cursuri, ce m-au ajutat și încă mă ajută să înţeleg modul în care se transformă mediul cu care trebuie să interacţionăm.
Totuşi, mai presus de orice, recomand tuturor celor care au îmbrăţişat această frumoasă profesie să rămână cu ochii larg deschişi, în contact cu lumea reală, pentru că acolo este adevărata sursă de inspiraţie pentru ceea ce caută orice om de marketing: idei creative spectaculoase, urmate de rezultate pe măsură în vânzări.