FacebookTwitterLinkedIn

Mihai Bonca, Director Marketing la Bergenbier S.A.

Forbes : Care sunt principiile (direcţiile) care stau la baza activităţii dumneavoastră de om de marketing?

Mihai Bonca: Abilitatea de a clădi mărci puternice se bazează mereu pe o fundaţie solidă. Fără principii aşadar, nu prea ai cum să reuşeşti în Marketing.

În primul rând, trebuie să ai o înţelegere asupra a ceea ce se întâmplă în jurul tău. Şi pentru a realiza acest lucru, trebuie să aduci la cel mai mic numitor comun miile de ingrediente complexe ale realităţii. Primul principiu: trebuie să înţelegi ce se întâmplă şi să spui într-un mod simplu şi altora.

Totodată, este important să transformi înţelegerea într-o viziune clară, care să îi energizeze pe oameni. O marcă devine de succes doar atunci când întreaga companie crede în ea.

Iată al doilea principiu: trebuie să ai o viziune simplă, solidă, care să îi facă pe oamenii din companie să creadă şi să lupte cu toată energia.

Esenţial este ca viziunea şi principiile de la baza ei să ajungă la prietenul nostru cel mai bun, consumatorul. El vrea cu tot dinadinsul să cunoască aceste principii, să ştie dacă meriţi încrederea lui, indiferent dacă se cheamă beneficii sau valori ale mărcii. Dacă sunt comune, îl loializezi. Dacă nu ai valori, devii o marcă promoţională. Există şi o reciprocă: un consumator fără principii sau valori nu poate fi loializat.

Criza a avut aici un efect bun, aruncând în desuet mărcile goale pe dinăuntru.

Aşadar, al treilea principiu: o marcă de succes trebuie să propună nişte valori puternice, care să dea încredere prietenului nostru cel mai bun, cel care ne cumpără de pe raft.

Și nu în ultimul rând, trebuie să fii consecvent. Pentru tine şi pentru cei din jur. Nimic nu e mai rău decât să îţi schimbi principiile în funcţie de situaţie.

VEZI CRITERIILE PE BAZA CĂRORA ESTE REALIZAT “TOP 50 CEI MAI PUTERNICI OAMENI DE MARKETING DIN ROMÂNIA”

Forbes: Care credeţi că sunt elemente ce conferă, în general, puterea unui om de marketing?

Mihai Bonca: Marketingul are capacitatea a propune idei măreţe şi de a schimba paradigme. O marcă pe care o iubeşti are un efect important asupra ta. E mai mult decât un nume, este o emoţie pe care o simţi şi cu care te simţi bine.

Am convingerea că Marketingul bine făcut poate fi asimilat unui creator de fenomene culturale de mare succes. Nimic nu se poate compara cu forţa acestor schimbări, care până la urmă îşi au originea într-o strategie de Marketing. Ţine doar de noi ca aceste schimbari să aibă la origine nişte vise frumoase.

Cred, aşadar, că Marketingul poate fi chiar un declanşator al schimbărilor pozitive din societate.

Forbes: Aveţi modele care v-au influenţat formarea dvs. ca profesionist sau activitatea dvs? (oameni, cărţi, medii, etc)

Mihai Bonca: Este important să absorbi informaţia din jur. Cred că am învăţat câte ceva de la fiecare om pe care l-am întâlnit. Am învăţat în egală măsură ce trebuie să fac şi uneori ce ar trebui să evit. Cărţile sunt foarte bune câtă vreme le citeşti critic. Să « vorbeşti din cărţi » nu este o mare realizare.

Mă inspir totodată din ce se găseşte pe TEDx.