FacebookTwitterLinkedIn

Mihai Bârsan, Vicepreședinte Marketing Ursus Breweries

Forbes: Care sunt principiile (direcţiile) care stau la baza activităţii dumneavoastră de om de marketing?

Mihai Bârsan: Primul meu principiu – Cred în puterea de atracţie a mărcilor, în rolul lor esenţial în creşterea oricărei afaceri bazate pe alegerea consumatorilor. O marcă puternică este iubită de consumatori, indispensabilă pentru comercianţi şi profitabilă pentru companie.

Al doilea principiu:Mărcile puternice sunt create de brand manageri senzaţionali. Oameni care controlează circumstanţele şi găsesc soluţii, nu scuze. Care au vise clare, ambiţioase, dar se bazează pe realitate şi pe date în luarea deciziilor. Care reuşesc să sintetizeze şi să simplifice situaţii complexe.

Al treilea principiu: Focus. Focus la toate nivelele – în strategie, în planul anual, în fiecare activitate, în fiecare material produs. Eu am foarte multe idei şi aplicarea acestui principiu m-a ajutat mult să îmi concentrez eforturile mele şi ale echipei într-o anumită direcţie care, s-a dovedit şi ulterior că a fost cea mai bună.

Cred că eu şi echipa mea, am reuşit să aplicăm cu succes aceste trei principii în mod constant, având în vedere că am dezvoltat împreună cele mai iubite trei mărci de bere din România: Timişoreana, URSUS şi Ciucaş.

VEZI CRITERIILE PE BAZA CĂRORA ESTE REALIZAT “TOP 50 CEI MAI PUTERNICI OAMENI DE MARKETING DIN ROMÂNIA”

Forbes: Care credeţi că sunt elemente ce conferă, în general, puterea unui om de marketing?

Mihai Bârsan: Cele trei caracteristici enunţate mai sus, o viziune clară, dar bazată pe o cunoaştere excelentă a realităţii din domeniul respectiv, abilitatea de a controla situaţia şi a nu se lăsa pradă emoţiilor, abilitatea de a merge la esenţa unor situaţii complexe. Cheia, însă, este cunoaşterea în profunzime a situaţiei, ceea ce îţi dă o motivaţie limpede şi îţi conferă o atitudine calmă şi încrezătoare chiar şi în situaţii critice. Un fost şef îmi spunea că „atunci când opiniile se luptă cu opinii, câştigă experienţa”. Dar când datele se luptă cu opinii, câştigă datele.

Forbes: Aveţi modele care v-au influenţat formarea dvs. ca profesionist sau activitatea dvs? (oameni, cărţi, medii, etc).

Mihai Bârsan: Da, categoric, te întâlneşti adesea cu oameni, cărţi şi situaţii care au contribuţii importante, chiar daca nu ţi le asumi imediat şi conştient ca modele. Am avut şansa unor şefi şi colegi extraordinari în toate etapele formării mele, şi continui să am parte de astfel de oameni în jurul meu, de la care am învăţat şi învăţ în continuare, pur şi simplu observându-i, ascultându-i, cerându-le sfatul.

O influenţă deosebită, pe lângă ei, le-au avut câteva cărţi de design care m-au învăţat importanţa prioritizării, a simplificării – deci, a focusului. Aş recomanda oricărui om de marketing sau publicitate o carte de referinţă scrisă de Marty Neumaier: „The Brand Gap or How to Bridge the Distance between Strategy and Design”.

De asemenea, am un cult pentru marii oameni de publicitate, de la William Bernbach sau David Ogilvy la Kevin Roberts şi David Droga, cei cu adevărat mari, pentru care creativitatea şi strategia în publicitate sunt unul şi acelaşi lucru. Creaţiile şi cărţile lor sunt o inspiraţie continuă. Şi cred că trebuie să mai şi ieşi din sfera profesională, astfel că nu mă abţin de la a citi cât mai mult şi în orice situaţie, despre orice, dar mai ales istorie, psihologie, ştiinţă şi filosofie.