FacebookTwitterLinkedIn
81. Bromton

  81. Brompton

Domeniu: Sport

Anul înființării: 1975

Țara: Marea Britanie

Totul a început în 1975 când Andrew Ritchie a început să lucreze în apartamentul său din Londra la un model de bicicletă care să se plieze. Un an mai târziu era înregistrată compania Brompton Bicycle, iar Ritchie lucra la un model mai mic, cu roţi de 16 inci. Abia al treilea prototip s-a dovedit de succes, dar primele 30 de modele au fost create de Ritchie în timpul liber. În 1987 au câştigat premiul pentru cel mai bun produs la o competiţie de specialitate şi în acelaşi an începea producţia constantă, la o fabrică din Marea Britanie. Bicicletele Brompton au fost create în spiritul independenţei de mişcare şi, aşa cum susţine marca, „eliberează utilizatorul de constrângerile impuse de primari, vreme, transportul public, hoţi şi alte complicaţii“.

82. Mobexpert

  82. Mobexpert

Domeniu: Retail

Anul înființării: 1993

Țara: România

Mobexpert începe în 1993, când, după mai multe încercări de a lucra în parteneriat cu alţi oameni de afaceri, Dan Şucu a hotărât să pună singur pe picioare un mic business. A deschis un magazin de mobilier într-un spațiu închiriat din magazinul Unirea, iar apoi a continuat să se extindă. În prezent, grupul este unul dintre cei mai mari producători și retaileri de pe piața de mobilă din România și operează o reţea de 32 de magazine şi hipermagazine și deține 8 fabrici. În afara României, primul hipermagazin de mobilier și decorațiuni a fost inaugurat la Sofia, în septembrie 2007. De asemenea, compania mai deține un magazin și în Belgrad (Serbia). Afacerile Mobexpert au fost anul trecut de 120 de milioane de euro, în creștere cu aproximativ 4% față de 2012.

83. Hewlett Packard

  83. Hewlett Packard

Domeniu: Tehnologie

Anul înființării: 1939

Țara: SUA

Compania Hewlett-Packard, cunoscută sub numele HP, cu sediul în Palo Alto, California, a fost înființată în 1939 de William Hewlett și David Packard. Compania și-a început activitatea într-un garaj, cu o investiție inițială de 538 de dolari. Specializată în producerea calculatoarelor personale, laptopuri, servere, imprimante și software, HP este în prezent unul dintre cei mai mari jucători din industria tehnologică din lume. Compania a intrat pe piața din România la începutul anilor ’90, iar azi operează aici centrul de cercetare şi dezvoltare de la Cluj şi un centru de servicii GeBOC (Global eBusiness Operations Center), în București prin care oferă sprijin proceselor de afaceri derulate de către partenerii şi clienţii companiei din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Numărul total de angajaţi HP în România ajunge la circa 4.000.

84. Cramele Recaș

  84. Cramele Recaș

Domeniu: Băuturi alcoolice

Anul înființării: 1991

Țara: România

Cramele Recaș, compania româno-britanică deținută de Philip Cox, Gheorghe Iova şi Ioan Georgiu, este cel mai mare producător de vinuri din zona Banatului. Înființată în 1991, compania exploatează circa 1.000 de hectare de viță de vie, situate în Recaș, județul Timiș și alte 20 de hectare lângă Miniș, județul Arad. Cu podgorii atestate încă din 1447, Recaş se numără printre cei mai mari exportatori de vin de pe piaţa locală, livrările fiind făcute, în state precum Marea Britanie, SUA, Suedia, Canada sau Japonia. Dezvoltarea brandurilor Cramelor Recaș a început cu vinurile de retail, Schwaben Wein, și a continuat prin producția de vinuri pentru segmentul premium, precum: Castel Huniade, Cocoşul dintre vii, Sole, Selene sau Solo Quinta.

85. Turkish Airlines

  85. Turkish Airlines

Domeniu: Travel

Anul înființării: 1933

Țara: Turcia

Pe 20 mai 1933, Administraţia Aviaţiei de Stat a fost creată sub autoritatea Ministerului Apărării Naţionale al Turciei. În 1947, compania operează primul zbor internaţional pe ruta Ankara-Istanbul-Atena. Mai târziu, în 1955, compania primeşte prin decret, numele pe care îl poartă şi astăzi: Turkish Airlines. Transportatorul aerian şi-a diversificat portofoliul, iar astăzi oferă legături către mai mult de 200 de destinaţii în întreaga lume, iar pentru trei ani la rând a fost votatăcea mai bună companie aeriană din Europa.

86. Cartier

  86. Cartier

Domeniu: Bijuterii

Anul înființării: 1847

Țara: Franța

Fondată în cea de-a doua jumătate a secolului XIX de către Louis-François Cartier, compania a rămas sub controlul familiei Cartier până în 1964, când a trecut în portofoliul celebrei companii Richemont. Renumit pentru bijuteriile și ceasurile sale, brandul Cartier a fost, încă de la începuturile sale, un preferat al fețelor regale și al celebrităților. Regele Edward al VII-lea al Angliei vorbea despre Cartier ca despre „bijutierul regilor și regele bijutierilor“, iar pentru încoronarea sa din 1902 a comandat nu mai puțin de 27 de tiare, numind brandul furnizor oficial al Casei Regale. Modelul a fost urmat în scurtă vreme de către curțile regale ale Spaniei, Portugaliei, Rusiei, ale Siamului, ale Greciei, Serbiei, Belgiei, Albaniei și chiar României. În magazinul Cartier din Cannes se află expuse câteva fotografii de epocă ale Reginei Maria a României purtând câteva tiare spectaculoase realizate de faimosul bijutier francez.

87. Oreo

  87. Oreo

Domeniu: Dulciuri

Anul înființării: 1912

Țara: SUA

Biscuiții Oreo au fost produși pentru prima dată la fabrica Chelsea din New York, în 1912, de Nabisco (National Biscuit Company), pentru a face concurenţă biscuiţilor englezeşti. Ei au devenit cu timpul o marcă americană de mare succes şi un simbol cultural. Începând din 2010, adică aproape o sută de ani mai târziu, marca a ajuns în România prin intermediul Kraft Foods. Se spune că 7,5 miliarde de biscuiți sunt consumați în fiecare an și aproape 20,5 milioane zilnic, Oreo fiind biscuiţii cel mai bine vânduţi din lume.

88. Levi's

  88. Levi’s

Domeniu: Modă

Anul înființării: 1853

Țara: SUA

Levi’s este o marcă de îmbrăcăminte deținută de compania americană Levi Strauss & Co., care mai deține brandurile Dockers și Signature. Brand-ul Levi’s a fost lansat în 1973 și reprezintă geneza industriei de jeans, având cele mai ridicate cote de notorietate în industria vestimentară. Peste 10.000 de oameni de pe diferite meridiane ale globului lucrează pentru acest brand, iar la sediul central din San Francisco lucrează circa 1.000 de oameni. Patru valori fundamentale se află în centrul angajaților Levi Strauss and Co: empatie, originalitatea, integritate și curaj. Levi’s blugi exprimă libertatea și individualitate.

89. World Class

  89. World Class

Domeniu: Sănătate

Anul înființării: 1983

Țara: Suedia

World Class a fost fondat în 1983, de atletul şi omul de afaceri Ulf Bengtsson, campion timp de 10 ani consecutiv la bodybuilding. Acesta a trăit în SUA, unde s-a antrenat alături de Arnold Schwarzenegger şi de unde s-a inspirat pentru a crea o sală de sport ideală. În 2000, brandul suedez cu ramuri în 14 țări din Europa și Orientul Mijlociu deschidea la Bucureşti primul centru de wellness. În numai 13 ani, compania a înfiinţat mai multe cluburi atât în capitală, cât şi în alte oraşe din ţară, devenind lider de piaţă în industria de wellness autohtonă. World Class este partener exclusiv LES MILLS™ – cel mai mare provider de concepte de fitness în lume.

90. Converse

  90. Converse

Domeniu: Încălțăminte

Anul înființării: 1908

Țara: SUA

Converse este un producător de încălțăminte din Statele Unite ale Americii. Compania a fost înființată în 1908 la Malden (Massachusetts).
Converse s-a remarcat în lume datorită pantofilor și ghetelor de tip „bascheți“, foarte confortabili și rezistenți. De-a lungul timpului, firma
a lansat numeroase colecții ediție specială inspirate din lumea muzicii, a filmului sau a sportului. Pantofii Converse sunt unici și se disting prin steaua cu 5 colțuri (pentagramă), ce se găsește pe partea exterioară a încălțămintei și simbolizează conectarea la elementele de pe Pământ. În 2003, compania a fost preluată de Nike Inc. și funcționează ca o filială a producătorului de echipament sportiv.

Tarom

  91. Tarom

Domeniu: Travel

Anul înființării: 1954

Țara: România

TAROM a împlinit, în acest an, 60 de ani de la înfiinţare. Compania TAROM – Transporturile Aeriene Române – a fost înfiinţată la 18 septembrie 1954, iar la câţiva ani după lansare, TAROM opera deja către aproape toate ţările europene. În 1966, TAROM a operat primul zbor peste Atlantic. În 1969, a avut loc ocolul Pământului în 80 de ore de zbor pe o distanţă de 47.000 km, cu plecare din Bucureşti spre Delhi, Bangkok, Tokio, Honolulu, Los Angeles, Ciudad de Mexico, New Zork, Las Palmas, Roma, Istanbul, Bucureşti. În 2010, TAROM a aderat la alianţa aeriană globală SkyTeam, iar în prezent, operează peste 50 de destinaţii proprii şi destinaţii deservite de partenerii code share.

92. Bucovina

  92. Bucovina

Domeniu: FMCG

Anul înființării: 2006

Țara: România

Rio Bucovina, compania care îmbuteliază și comercializează apa minerală plată şi carbogazificată Bucovina, a fost înfiinţată în anul 2006, iar acum este al treilea mare jucător de pe piaţa de apă îmbuteliată din România. Companie cu capital 100% privat, Rio Bucovina se ocupă, pe lângă îmbutelierea de ape minerale, și cu producţia de băuturi răcoritoare și este unicul distribuitor la noi în țară pentru brandul de sucuri de fructe Becker’s Bester. Apa minerală naturală Bucovina îşi are originea în zăcăminte subterane din Vatra Dornei.

93. pro tv

  93. Pro TV

Domeniu: Televiziune

Anul înființării: 1995

Țara: România

De 19 ani, Pro TV este cel mai puternic brand de televiziune din România. Lansat în 1995 de Adrian Sârbu, cu sprijinul partenerilor săi de atunci, Central European Media Enterprises (CME) și Ion Țiriac, Pro TV este prima televiziune comercială din România construită după
„rețetă americană“. Este un lider de piață în adevăratul sens al cuvântului. Pro TV, în prezent deținut integral de CME, a avut și perioade mai proaste din punct de vedere financiar. La începutul acestui an, Adrian Sârbu a părăsit compania CME, iar firma din România, Pro TV S.A., a trecut printr-un proces rapid de restructurare.

Vespa-Primavera1

  94. Vespa

Domeniu: Moto

Anul înființării: 1946

Țara: Italia

Brandul de scutere şi-a luat numele de la cuvântul care înseamnă „viespe“ în limba italiană, iar compania are ca slogan „Nu doar un scuter, ci un mod de viață“. Marca se bucură de o mare popularitate din 1946 încoace şi a evoluat de la un singur scuter la o întreagă linie și chiar la o companie de sine-stătătoare. Inspirația pentru designul scuterelor Vespa vine de la modelele Cushman, produse în Nebraska, SUA, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, și folosite la scară largă și în Italia, inițial ca mijloc de transport pentru pușcașii marini americani și trupele paramilitare, în transportul pe zone dificile din Alpii Dolomiți. Cea mai eficientă promovare a brandului Vespa a venit tot de la americani, prin filmul „Vacanță la Roma“, în care Audrey Hepburn și Gregory Peck se plimbă prin oraș într-un scuter Vespa cu ataș.

aperol bottle-pic

  95. Aperol

Domeniu: Băuturi alcoolice

Anul înființării: 1919

Țara: Italia

Aperitivul Aperol este acum produs de Campari. Iniţial, producătorul băuturii promovate ca „tonic pentru bărbaţi” (cu o concentraţie slabă de alcool) era Barbieri, o firmă din Padova. „Născută” în 1919, băutura a trebuit să aştepte sfârşitul celui de-al doilea război mondial
pentru a cunoaşte succesul. Printre ingredientele sale se numără rubarba şi portocala amară.

96. twiter

  96. Twitter

Domeniu: Internet

Anul înființării: 2006

Țara: SUA

Rețeaua de socializare Twitter a fost creată în martie 2006 de către Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone și Noah Glass și lansată câteva
luni mai târziu, în iulie. În șase ani platforma a depășit numărul de 100 de milioane de utilizatori, iar, în vara acestui an, Twitter a trecut
de cifra de 500 de milioane de utilizatori. Aceștia folosesc platforma pentru a citi și a posta mesaje scurte, de până la 140 caractere, așa-numitele „tweet-uri“. În 2013, Twitter a devenit unul dintre cele mai vizitate site-uri din lume, fiind supranumit și serviciul SMS al internetului.

Elmiplant

  97. Elmiplant

Domeniu: Cosmetice

Anul înființării: 1992

Țara: România

Elmiplant este un brand românesc de cosmetice, care a fost creat în 1992 de Elena şi Ion Cremenescu. În 2003, proprietarii au investit 1,5 milioane de dolari într-o unitate de producţie situată în Bucureşti, iar 2007, fondatorii Elmiplant au vândut compania către către firma grecească Sarantis, care activează pe piața românească din 1996. În octombrie 2013, grecii de la Sarantis au decis să închidă fabrica de cosmetice Elmiplant din România, transferând producţia cremelor de faţă şi de corp Elmiplant, Bioten, Kolastyna la fabrica Sarantis din Oinofoita (Grecia). Acest transfer s-a încheiat în primul trimestru al acestui an.

DIESEL_YUK_A4_3

  98. Diesel

Domeniu: Modă

Anul înființării: 1978

Țara: Italia

Firma Diesel a fost creată de Renzo Rosso şi fostul său şef de la AG Jeans în 1978. Renzo a cumpărat toate acţiunile în 1985 şi în 1996 deschidea primul magazin de la New York. Compania are astăzi 17 filiale în toată lumea, peste 5000 de puncte de vânzare în lume, iar 40% din cifra de afaceri de peste 1 miliard de euro a companiei provine din vânzarea de jeans. Japonia şi Italia au cele mai multe magazine Diesel. Imperiul lui Renzo Rosso este astăzi estimat la 3 miliarde de dolari.

99. admiral markets

  99. Admiral Markets

Domeniu: Tranzacții financiare

Anul înființării: 2001

Țara: SUA

Înființat în 2001, Admiral Markets Group este un lider în furnizarea serviciilor de tranzacționare online pe piața Forex, dar și a platformei pentru tranzacționarea metalelor prețioase, CFD-urilor, acțiunilor și mărfurilor. Compania activează în 35 de țări din întreaga lume.

080213toy_5

  100. Toyota

Domeniu: Auto

Anul înființării: 1937

Țara: Japonia

Cu sediul în Aichi, Japonia, Toyota a fost fondată de către Kiichiro Toyoda, ca subsidiară a companiei deținute de tatăl său, Toyota Industries, cu scopul declarat de a realiza automobile. Trei ani mai târziu, Toyota a creat primul său produs, motorul tip A, iar în 1936 a apărut și prima mașină, Toyota AA. Toyota Motor Corporation deține în prezent brandul Toyota, Lexus, Daihatsu și Hino Motors, angajează aproape 350.000 de persoane și se află pe locul al treisprezecelea în lume din punct de vedere al veniturilor corporatiste. În anul 2008, vânzările Toyota le-au depășit pentru prima dată pe cele ale General Motors, oferindu-i brandului japonez statutul de ,,cel mai bine-vândut brand auto din lume“.