Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

|
|

TOP COOL 100: 25-53

Topul „100 Cool Brands“, ediția 2016, a fost stabilit în urma selecției, exprimării și analizei opiniilor a 66 de formatori de opinie/trendsetteri români.
cool

25

Canon

Domeniu: Tehnologie

Anul înființării:1937

Țara: Japonia

25. canon shutterstock_449808718

Compania japoneză Canon, fondată la data de 10 august 1937, este cunoscută în special pentru producerea și comercializarea produselor optice, inclusiv camere foto și video, imprimante și copiatoare. Cele mai cunoscute invenții Canon sunt aparatele foto IVSB – primele de pe piața din Statele Unite, copiatoarele personale, calculatoarele electronice cu 10 taste și primele aparate foto cu expunere automată SLR. Recent, japonezii au anunțat că au în dezvoltare un satelit de mici dimensiuni (85 x 50 x 50 cm și 65 kg), dotat cu un telescop, o cameră foto Canon 5D și obiective Canon. Satelitul va fi lansat în martie 2017 cu o rachetă realizată de Indian Space Research Organization, de la Satish Dhawan Space Centre, în sudul Indiei. Acesta va orbita la o altitudine de circa 500 km deasupra Pămânului și va putea realiza imagini cu o rezoluție mai bună de 1 m, ce vor fi folosite în industrie, agricultură, transporturi, în depistarea și prevenirea efectelor dezastrelor naturale etc. Canon estimează că această afacere le va aduce circa 1 miliard de dolari până în 2030. (Mihaela Dalar Stanca)

 

26

Letea

Domeniu: Localități

Anul atestării: N/A

Țara: România

26. letea shutterstock_125447576

Satul Letea se află în comuna C.A. Rosetti din județul Tulcea, în estul Deltei Dunării, între brațele Chilia și Sulina, pe grindul Letea. Grindul Letea este cel mai mare din Delta Dunării și cuprinde satele Letea, C.A. Rosetti, Stistofca, Cardon și Periprava. Pădurea cu același nume ce se află pe grind este cunoscută în special pentru cei aproximativ 3.000 de cai sălbatici și semisălbăticiți ce trăiesc aici și se bucură de libertate. Pădurea se întinde pe o suprafață de circa 5.000 de hectare și găzduiește aproape 500 de specii de plante și peste 3.000 de specii de animale (din care 2.000 de insecte). Letea este cel mai bine conservat sat din Deltă și este decorat cu case tradiționale, construite din materiale tot tradiționale (lemn, chirpici și stuf). Satul colorat, alături de pădurea fascinantă, atrag tot mai mulți turiști în ultimii ani. (Mihaela Dalar Stanca)

 

27

Cristian Ghinea

Domeniu: Politician

Anul nașterii: 1977

Țara: România

PHIL HOGAN - CONFERINTA - BUCURESTI

Publicist, jurnalist și politolog român, Cristian Ghinea a acceptat funcția de consilier de stat pentru afaceri europene în cadrul guvernului condus de Dacian Cioloș. Între 27 aprilie și 26 octombrie a condus Ministerul Fondurilor Europene, după care a renunțat pentru a putea candida la alegerile parlamentare din această iarnă, pe listele USR. A activat în interiorul unor proiecte în cadrul mai multor ONG-uri precum: Societatea Academică din România, APADOR-CH, Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent. Cristian Ghinea este unul dintre cei care au înființat Centrul Român de Politici Europene ce are expertiză în procesul democratizării și al politicilor europene, axate în special pe zona Republicii Moldova. (Ana Racheleanu)

 

28

Iulian Stanciu

Domeniu: Om de afaceri

Anul nașterii: N/A

Țara: România

28. Iulian Stanciu_Director General eMAG

Iulian Stanciu este un cunoscut om de afaceri care deține acțiuni la cel mai mare distribuitor IT&C din România, compania Network One Distribution (NOD). Stanciu și-a desfășurat activitatea profesională în Canada începând cu anul 1995, s-a întors în România în 2003, iar la nici 30 de ani, acesta număra primul milion de euro. În primul an de antreprenoriat, omul de afaceri vindea calculatoare într-un apartament de 40 de metri pătrați, iar în prezent coordonează o echipă de aproape 3.000 de persoane, fiind cunoscut în special ca CEO și ca unul dintre acționarii magazinului online eMAG (22,79% din acțiuni), deținut de grupul sud-african Naspers. Acesta investește constant în eMAG, numai în 2015 alocând 48 de milioane de euro dezvoltării afacerii. Nu este de mirare că așteaptă și rezultate pe măsură, mai precis o cifră de afaceri de 1 miliard de euro în 2018. Antreprenorul mai deține participații la Flanco Retail, iar în 2014 a deschis Berăria H împreună cu alți doi antreprenori. De anul trecut, Stanciu a cumpărat prin intermediul NOD și compania Atelierele Pegas, și vrea să producă 100.000 de biciclete pe an, în circa cinci ani. (Mihaela Dalar Stanca)

 

29

Clotilde Armand

Domeniu: Politician

Anul nașterii: 1973

Țara: Franța

Clotilde Armand, născută în departamentul francez al Guadaloupei, din Insulele Antilele Mici din Marea Caribilor, a dobândit notorietate în timpul alegerilor locale din acest an, când a candidat din partea USB (actual USR – partidul lui Nicușor Dan) la sectorul 1 de la primăria Capitalei, unde s-a clasat pe locul 2. Clotilde Armand este de profesie inginer și în prezent este director general pentru Egis România, Egis Bulgaria și ocupă funcția de director pentru Egis România și Moldova International. Ea a studiat la Massachusetts Institute of Technology (MIT). În trecut, a mai ocupat funcții în GDF Suez Energie France și a fost consultant pentru KPMG București. Clotilde Armand nu se află pe listele electorale ale USR la alegerile parlamentare din decembrie. În 1995, s-a stabilit pentru prima dată în București împreună cu soțul său român, iar în 2015, și-a obținut cetățenia română. Clotilde Armand a scris și o carte, „Am ales România. Povestea mea”, pe care a lansat-o pe 17 noiembrie. (Ana Racheleanu)

 

30

Netflix

Domeniu: Televiziune

Anul înființării: 1997

Țara: SUA

NETFLIX

Americanii de la Netflix produc și distribuie filme prin intermediul unei platforme video-streaming. Compania, fondată în anul 1997 de Reed Hastings și Marc Randolph, are 87 de milioane de useri în cele 190 de piețe în care este prezentă, și vrea să ajungă la 100 de milioane anul viitor. Pe 6 ianuarie 2016, compania a intrat și pe piața de streaming video on demand online din România, Republica Moldova și alte 128 de state și teritorii. Pe piața locală a intrat în competiție cu HBO GO și serviciile Seenow, Voyo și Digi Play. În acest an, Netflix a produs peste 600 de ore de conținut original cu un buget de 5 miliarde de dolari, iar aceste cifre vor crește anul viitor. De asemenea, la sfârșitul lunii septembrie, Netflix a anunțat un parteneriat cu Vodafone România, odată cu lansarea platformei 4GTV+. (Mihaela Dalar Stanca)

 

31

Bogdan Mirică

Domeniu: Personalități culturale

Anul nașterii: 1985

Țara de origine: România

HOT SHORTS - PROIECT - VIZIONARE DE PRESA

 

După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Bogdan Mirică și-a schimbat pe rând profesia de redactor cu cea de copywriter și scriitor. Niciuna dintre acestea nu i s-a potrivit, așa că după ce a studiat scenaristică și producție cinematografică la Universitatea Westminster din Londra,  și-a început cariera în domeniul cinematografiei. Prin reușitele sale și-a atribuit denumirea de cel mai tânăr director de creație în cadrul agenției internaționale de publicitate Graffiti BBDO. A colaborat cu Media Pro Pictures, unde a scris scenarii pentru producții precum „Las Fierbinți” sau „Ho ho ho”.  În 2011, a debutat cu scurtmetrajul „Bora Bora”, care a câștigat premiul „Zilele Fimului Românesc” la TIFF. De asemenea, a scris și coregizat serialul românesc „Umbre”, pentru HBO România. În acest an, a bifat mai multe premiere – lungmetrajul „Câini”, care a câștigat premiul criticii pentru secțiunea „Un certain regard” la Cannes. Primul său lungmetraj a mai câștigat și două premii la Festivalul de film de la Sarajevo, unul pentru cel mai bun actor – Heart of Sarajevo, acordat lui Gheorghe Visu, și „Mențiunea specială a juriului”. (Ana Racheleanu)

 

32

UNICEF

Domeniu: ONG

Anul înființării: 1946

Țara: SUA

 unicef shutterstock_157942322

Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite, mai cunoscut după acronimul UNICEF, a fost înființat în 1946, odată cu Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU). UNICEF militează pentru protecția drepturilor copiilor din întreaga lume – mai ales în țările în curs de dezvoltare sau slab dezvoltate, dar și pentru egalitate și dezvoltare. În România, precum și în celelalte state în care este prezentă, organizația „acordă sprijin pentru a se asigura că toţi copiii şi tinerii, în special cei mai vulnerabili şi marginalizaţi, cresc şi se dezvoltă într-o familie sau într-un mediu familial, şi că drepturile lor fundamentale sunt respectate şi îndeplinite“.  Potrivit informațiilor deținute de UNICEF România, serviciile de asistenţă socială care să asigure monitorizarea, asistarea şi sprijinul femeilor însărcinate în pericol de a-şi abandona copiii s-au dezvoltat doar de puţin timp și erau 23 de centre la sfârşitul anului 2004. (Ana Racheleanu)

 

33

Copșa
Mare

Domeniu: Localități

Anul atestării: N/A

Țara: România

33. copsa mare shutterstock_199202339

Copșa Mare este un sat săsesc care se află în comuna Biertan din județul Sibiu, iar în trecut se numea Căpușul Mare. În acest sat pot fi vizitate și închiriate trei case autentice care păstrează un patrimoniu arhitectural săsesc bine-conservat. Construcțiile datează de la sfârșitul anilor 1700 și au o capacitate de opt camere. În secolul XIV, activitățile de bază erau agricultura și viticultura, și acestea au dus la o dezvoltare rapidă a localității. De istoria satului săsesc se leagă și biserica fortificată din Copșa Mare, iar planurile pentru construcția acesteia au fost inițiate chiar de comunitate. Construcția propriu-zisă a bisericii fortificate a început în secolul XIV, însă zidul de apărare al acesteia a fost finalizat două secole mai târziu, din cauza climatului social-politic de la acea vreme. (Ana Racheleanu)

 

34

Mihai Șora

Domeniu: Personalități

Anul nașterii: 1916

Țara: România

EMIL CIORAN - VERNISAJ - EXPOZITIE - DOCUMENTE

Membru de onoare al Academiei Române începând din 2012, Mihai Șora este filozof și eseist român, care în toamna acestui an a fost decorat de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Mihai Șora a fost decorat alături de istoricul Neagu Djuvra cu Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Cavaler. Filozoful a declarat că nu știe în ce măsură merită decorația și că o primește ca pe „o mare onoare“. Mihai Șora a împlinit vârsta de 100 de ani în 7 noiembrie. Cu ocazia acestui eveniment, Șora a declarat că încă nu s-a obișnuit cu ideea de a avea 100 de ani. El a creat colecția „Biblioteca pentru toți“ și a fost cel care a fondat Grupul pentru Dialog social, Alianţa Civică şi Societătea Română de Fenomenologie. Șora a obținut premiul Uniunii Scriitorilor în 1978, pentru „Sarea pământului“, şi în 1998 pentru „Firul ierbii“. (Ana Racheleanu)

 

35

Cătălin
Tolontan

Domeniu:Ziarist

Anul nașterii: 1968

Țara:România

Cătălin Tolontan este un ziarist român, redactor-șef al ziarului Gazeta Sporturilor (GSP) și cel care a dobândit în ultimul an o bună parte a notorietății sale prin seria de anchete jurnalistice despre Hexi Pharma și scandalul dezinfectanților diluați de 10 ori din spitalele românești. Meritul anchetelor jurnalistice a fost și al colegilor săi, Mirela Neag și Răzvan Luțac. În timp ce scandalul deja izbucnise și urmările sale se rostogoleau în spațiul public, Dan Condrea, patronul Hexi Pharma și cel care urma să dea explicații în fața autorităților, a murit într-un accident de mașină. După o lună, anchetatorii au stabilit că a fost vorba despre o sinucidere. Seria de investigații a ajuns în momentul de față la 69 de episoade, ultimul fiind publicat în data de 1 noiembrie, la un an după momentul Colectiv. Tolontan practică meseria de jurnalist de peste 20 de ani și chiar dacă este redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, este evident că are înclinații către anchetele jurnalistice. De altfel, Tolontan a declarat că ampla serie de anchete n-ar fi avut cu ce să se finanțeze dacă n-ar fi existat cititorii de presă sportivă, care să-și plătească abonamentele la GSP. „Avem resurse suficiente să continuăm ancheta, ani în șir, oricât va dura ea“, scria Tolontan într-o postare pe blogul său, tolo.ro. (Ana Racheleanu)

 

36

Uber

Domeniu: Transport

Anul înființării: 2009

Țara: SUA

UBER SHUTTER

Uber este o aplicație pentru tablete și smartphone-uri ce le permite clienților să comande limuzine cu șofer sau taxiuri. Compania americană, prezentă de aproape doi ani și în țara noastră, în București și Cluj, avea după un an de activitate 70.000 de descărcări pentru aplicație. În această lună, compania a actualizat radical aplicația, după ce nu mai făcuse acest lucru în ultimii patru ani. Una dintre cele mai interesante noutăți este legătura cu contactele din agendă, clienții putând introduce numele prietenilor pentru a merge direct la ei acasă, iar cei din urmă vor putea monitoriza cursa în timp real. Uber este considerat cel mai valoros start-up din lume, compania fiind evaluată la 70 de miliarde de dolari, cu o prezență în mai mult de 500 de orașe din lume. Aplicația a fost creată de Travis Kalanick și Garrett Camp, iar cel din urmă a mai avut o afacere – StumbleUpon -, pe care a vândut-o către eBay pentru 75 milioane de dolari. (Mihaela Dalar Stanca)

 

37

DGI 24

Domeniu: Media

Anul înființării: 2012

Țara: România

Digi24.jpg

Înființat în 2012, Digi24 este un post de știri cu flux continuu, în care se difuzează și emisiuni tematice sau proiecte speciale, spre exemplu seria de reportaje-investigații „România furată”. Digi 24 este deținută prin compania de telecomunicații RCS&RDS de omul de afaceri Zoltan Teszari, de 46 de ani, din Bihor, care în acest an ocupă locul trei în topul Forbes al celor mai bogați români. Afacerile lui Zoltan Teszari au înregistrat o creștere cu 16,6%, față de anul precedent, iar pierderile companiei s-au redus de la 71 de milioane de lei în 2014, la 22,9 milioane în 2015. Digi24 emite din 8 regiuni: Iași, Timișoara, Oradea, Constanța, Cluj-Napoca, Brașov, Galați și Craiova. Până în urmă cu doi ani, postul nu a putut emite pe toate rețelele de cablu tv, ci doar în rețeaua RCS&RDS, însă situația s-a schimbat, când postul a fost declarat liber de transmisie și a intrat atât în lista must-carry, cât și în grilele companiilor concurente. Digi24 emite și poate fi recepționat în HD (high definition), cât și în SD (standard definition). (Ana Racheleanu)

 

38

Camera din față

Domeniu: Ceainărie

Anul înființării: 2012

Țară: România

Camera din faţă

Ceainăria Camera din față a apărut în urmă cu 4 ani și este deținută de Călin Goia, solistul trupei Voltaj, Paul Licșor, Gabriel Constantin (chitaristul trupei Voltaj) și Radu Chijer. Este amplasată în piața Amzei din București și are legătură cu trecutul celor patru proprietari, atunci când erau copii și „bunica le pregătea ceai, în timp ce bunicul citea ziarul cu voce tare, în camera din față a casei”. Magazinul Camera din Față există și în mediul online. De la idee la magazin a trecut un an și jumătate, iar la început investiția a fost în valoare de 50.000 de euro. Amortizarea investiției s-a desfășurat pe parcursul a trei ani, iar profitul a început să-și arate semnele după doi ani și jumătate. În magazin există mai multe tipuri de cafea proaspăt măcinată, preparată după rețeta bunicii, și peste 200 de sortimente de ceai. (Ana Racheleanu)

 

39

Playstation

Domeniu: Consolă de jocuri

Anul înființării: 1994

Țara: Japonia

PlayStation.jpg

Prima consolă de jocuri a fost produsă de Sony în 1994, iar primul model de consolă de joc a vândut, după 9 ani de la lansare, 100 de milioane de unități. Ideea i-a aparținut lui Ken Kutaragi, un director executiv de la Sony care se ocupa cu divizia de hardware a companiei. Kutaragi a fost poreclit „Părintele Play-Station”. Următoarea generație – PS2 – a fost lansată în 2000. Apoi a apărut Play Station Network, prin care se poate accesa o bază de date care cuprinde filme, jocuri și întreaga comunitate de gaming Sony din lume. Principalul competitor al produsului realizat de Sony este Xbox și este produs de Microsoft. În octombrie, Sony a încorporat în consola de joc tehnologia VR (virtual reality), iar PlayStation VR va putea fi cumpărat în România, începând cu luna ianuarie 2017, și va costa în jur de 1.800 de lei. (Ana Racheleanu)

 

40

Mastercard

Domeniu: Servicii financiare

Anul înființării: 1966

Țara: SUA

MasterCard logo_mastercard cmyk

În 1966, un grup de bănci a creat Interbank Card Association (ICA), iar în 1979 numele se schimbă în MasterCard. În China anilor 1980, MasterCard devine primul card emis și primul care folosește semnătura de pe fața cardului. Cu o istorie de 50 de ani și prezență globală, Mastercard este operatorul de servicii financiare care mizează de la începutul istoriei sale pe inovație. Recent, în România, managerul general al MasterCard, Cosmin Vladimirescu, a anunțat că firma ia în calcul dezvoltarea infrastructurii de POS-uri de care va fi nevoie pentru a pune în aplicare legea cash-back promulgată de Klaus Iohannis. (Ana Racheleanu)

 

41

Durex

Domeniu: Bunuri de consum

Anul înființării: 1915

Țara:Marea Britanie

durex.jpg

Durex este brandul sub care se comercializează o gamă largă de prezervative produse de compania britanică SSL International. În 2010, Durex a fost cumpărat de Reckitt Benckiser Group, o multinațională britanică care comercializează o gamă vastă de produse de îngrijire, igienă personală și bunuri de consum. În luna septembrie a acestui an, Durex s-a folosit de o campanie ingenioasă în Marea Britanie, spunând că a lansat o nouă variantă de prezervative, folosind un emoji pentru iOS. Știrea s-a dovedit a fi o păcăleală, făcută cu bună știință de echipa de marketing a brandului, dar care și-a atins scopul – să-i facă pe tineri să vorbească despre sexul protejat. (Ana Racheleanu)

 

42

Lucian
Broscățean

Domeniu: Design

Anul Nașterii: 1985

Țara: România

42. Lucian Broscatean foto credit Raluca Ciornea

Lucian Broscățean este un tânăr designer român care, după ce a absolvit fashion designul la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și a avut zeci de expoziții naționale și internaționale, a devenit în 2016 conferențiar universitar doctor în cadrul facultății în care a studiat. În 2016, în cadrul MQ Vienna Fashion Week, Lucian Broscățean, originar din Sibiu, a realizat o colecție pentru Irina Schrotter, aceasta fiind cea de-a doua colecție pe care o gândește și o pune în aplicare pentru creatoarea de modă, și a doua participare în cadrul evenimentului de modă din Viena. Sub semnătura sa, colecția de primăvară-vară „Displaced Shapes” s-a definit prin printuri digitale, culori necomplementare și asimetrii. Printre premiile pe care le-a primit se numără „Premiul pentru tineri designeri“ la concursul „Levintza presents“, „Globul de cristal pentru cel mai bun debut în modă în 2008“, oferit de revista Beau Monde, „Wendy&Jim and YKK Awards“ la MOMA în San Francisco şi multe altele. Într-un interviu, designerul spunea că singura modalitate în care se poate împărți între viața personală și carieră sau proiecte personale este formată din „foarte multă disciplină, rigurozitate și un bun timing”. (Ana Racheleanu)

 

43

New Balance

Domeniu: Încălțăminte

Anul înființării: 1906

Țară: SUA

39. New Balance

În 1906 a apărut sub denumirea de New Balance Arch Support Company. În prezent, New Balance este o corporație multinațională, unul dintre cei mai mari producători de încălțăminte sport. New Balance are sediul central în Brighton, în apropiere de Boston (Massachusetts). Cel mai popular produs al său este modelul 990, pe care îl produc în Europa. Din cauză că produc în Europa, produsele New Balance au tendința să fie mai scumpe decât ale competiției, care produce în țări emergente. Pantofii au un arc flexibil și trei puncte de suport care conferă un echilibru mai mare piciorului, de aici și explicația lui „balance“ din nume. New Balance a intrat pe piața fotbalului din Europa în 2012, când a semnat un contract cu FC Liverpool. Sub denumirea de Warrior, New Balance furnizează echipament sportiv pentru echipe precum Liverpool, Stoke City, Sevillia și FC Porto.(Ana Racheleanu)

 

44

Vespa

Domeniu: Transport

Anul înființării: 1946

Țara: Italia

67. Vespa

Brand iconic pentru Italia, Vespa este produs de Piaggio și a fost fondat în 1946 la Florența. Oficial, primul model de scuter s-a numit MP5, Moto Piaggio no. 5, însă neoficial, prototipul a avut și porecla Paperino, care înseamnă Donald Duck în limba italiană. În Italia, după Al Doilea Război Mondial, economia era la pământ, iar drumurile și clădirile erau distruse, însă Enrico Piaggio, care lucra în domeniul aeronauticii, fiul lui Rinaldo Piaggio, fandatorul Vespa, decide să rezolve cât mai repede nevoia italienilor de rând de a se deplasa eficient și ieftin. Vespa este cunoscută pentru culorile tari, pentru pragul pe care îți poți ține picioarele, farul proeminent din față și pentru că arată ca o jucărie. În 2003, compania a ajuns aproape de faliment din cauza schimbărilor succesive de conducere, dar și a competitorilor din Asia. În 2004, Piaggio a ieșit pe piață cu un nou produs – scuterul hibrid, ce folosește atât energie electrică, cât și benzină, și are poziționate două roți în față și una în spate. (Ana Racheleanu)

 

45

Emirates

Domeniu: Travel

Anul înființării: 1985

Țara: Emiratele Arabe Unite

4. Emirates

Povestea companiei aeriene Emirates a început în 1985, atunci când au fost operate primele zboruri în afara Dubaiului cu două aeronave. Astăzi, compania deține cea mai mare flotă de avioane (230) Airbus A380 și Boeing 777, ce zboară spre mai mult de 150 de destinații, în mai mult de 80 de țări din întreaga lume. În luna martie a acestui an, un Airbus 380 al companiei Emirates a aterizat în Noua Zeelandă, terminând astfel ceea ce este considerat cel mai lung zbor comercial fără escală din lume. Cursa între Dubai și Auckland a acoperit 14.200 de kilometri, potrivit site-ului de profil airwaysnews.com, depășind zborul companiei Qantas – între Sydney și Dallas, de 13.800 km, lansat în 2014. (Mihaela Dalar Stanca)

 

46

Cărturești

Domeniu: Librării

Anul înființării: 2001

Țară: România

carturesti.jpg

Prima librărie Cărturești a fost deschisă în 2001 de către doi tineri care doreau să creeze o comunitate în jurul cărților. În 2008, se deschide prima librărie la New York, fiind prima librărie românească deschisă în SUA. În 2015, Cărturești inaugurează o librărie într-o locație istorică a Bucureștiului, „Caruselul de Lumină” de pe Lipscani. Pe lângă cărți, în librăriile Cărturești se mai pot găsi și muzică, ceaiuri și filme de artă. Principala lor realizare este că „au făcut cititul <cool>” și că au devenit prin produsele pe care le promovează un <cool curator> prin obiectele care fac, în general, viața mai frumoasă unui om. Șerban Radu, unul dintre cofondatorii Cărturești, crede că „din punct de vedere economic suntem o bulină minisculă în PIB”, dar „din punct de vedere al FIB, fericirea internă brută, suntem destul de importanți”. (Ana Racheleanu)

 

47

Aqua Carpatica

Domeniu: Bunuri de consum

Anul înființării: 2009

Țară: România

Aqua_carpatica.jpg

 

Brandul Aqua Carpatica este deținut de omul de afaceri de origine greacă Jean Valvis, fondatorul Valvis Holding. Prin acest holding, între 1996 și 1999, omul de afaceri a construit mai multe unități de exploatare a apei minerale, Dorna, Poiana Negri și Izvorul Alb. La șapte ani după ce vinde Dorna către, Coca-Cola Company, Jean Valvis reintră pe piața autohtonă, în 2009, cu un nou brand de apă – Aqua Carpatica. Aqua Carpatica a fost o prezență constantă în topul celor mai cool branduri din România, fiind printre puținele branduri care au deținut poziția de lider în categoria lor în fiecare dintre cele cinci ediții ale topului Forbes Cool Brands. (Ana Racheleanu)

 

48

Nespresso

Domeniu: Bunuri de larg consum

Anul înființării: 1986

Țara:Elveția

nespresso_hero

Parte a grupului Nestle, Nespresso este un brand de cafea de lux, pionier în domeniul cafelei ambalate în capsule și recunoscut la nivel internaţional pentru calitatea excepţională şi serviciile de înaltă clasă. Compania este prezentă pe piața cafelei de lux cu peste 450 de boutique-uri în lume, iar clienții Nespresso pot fi atât cei care vor un aparat de cafea în bucătăria propriei case, cât și firmele. Elvețienii de la Nespresso au adăugat de anul trecut și România pe harta lor. Astfel, primul Nespresso Boutique poate fi vizitat pe Calea Dorobanților, nr. 210. Compania oferă 24 de sortimente (capsule cu cafea) Grands Crus, iar la anumite intervale de timp sunt lansate și capsule în ediție limitată. De 10 ani, firma a abordat o comunicare mai puțin convențională, odată cu parteneriatul cu George Clooney, membru în viața reală în clubul Nespresso. În 2006, George Clooney apărea în primul spot Nespresso, iar de atunci umorul subtil și autenticitatea s-au regăsit în fiecare reclamă lansată de cuplul Nespresso – Clooney. (Mihaela Dalar Stanca)

 

49

Pegas

Domeniu: Biciclete

Anul înființării: 1972; 2012

Țara: România

97. Pegas

Prima bicicletă Pegas a ieșit pe ușile uzinei mecanice Tohan în 1972, iar, începând cu 1975, au fost produse primele biciclete pentru copii. După Revoluție, producția s-a oprit și ar fi rămas doar o amintire a „epocii de aur”, dacă, în 2012, doi antreprenori români, Andrei Botescu şi Alexandru Manda, nu ar fi cumpărat brandul și ar fi început din nou producția cu piese comandate din Taiwan. Într-un orizont de timp apropiat, antreprenorii au de gând să investească în biciclete electrice și haine inteligente. Fondatorii au declarat că investiția inițială a fost de 90.000 de euro în Ateliere Pegas și 10.000 de euro în partea de proiectare. În luna octombrie, Ateliere Pegas au lansat împreună cu Braincof prima colecție de cămăși pentru bicicliști, iar îndemnul pentru cumpărători a fost „îmbracă-te la patru spițe”. Anul trecut, Ateliere Pegas a vândut pachetul majoritar de acțiuni către Network One Distribution, deținut de omul de afaceri Iulian Stanciu. (Ana Racheleanu)

 

50

RedBull

Domeniu: Băuturi energizante

Anul înființării: 1987

Țara: Austria

REDBULL shutter

Energizantul care „îți dă aripi“ a vândut în 2015 aproape 6 miliarde de doze în 169 de țări. RedBull deține echipa de formula 1 RedBull Racing. Austriacul care a fondat brandul în urmă cu aproape trei decenii a fost inspirat de o altă băutură energizantă din Thailanda, care se numește Krating Daeng, și cu care a făcut cunoștință în timpul unei vizite în această țară. I-a plăcut băutura atât de mult încât i-a schimbat compoziția pentru a fi pe placul consumatorilor din vest și a început să o comercializeze. În prezent, 51% din acțiunile companiei sunt deținute de familia Yoovidhya, de la care s-a inspirat RedBull. (Ana Racheleanu)

 

51

Visa

Domeniu:Servicii financiare

Anul înființării: 1958

Țara: SUA

Visa.jpg

În 1958, Bank of America a lansat primul card destinat consumatorilor din clasa de mijloc, dar și comercianților care aveau afaceri mici și mijlocii. Nu a trecut mult timp pentru ca Visa să se extindă internațional, iar în 1974 a ieșit din teritoriul SUA și în 1975 a introdus cardul de credit. În 2007, Visa devine companie globală și se termină achiziția Visa Europe. Corporația se ocupă cu emiterea cărților de credit și de debit și realizează conexiunea financiară între clienți, afaceri, bănci și guverne în peste 200 de teritorii. În fiecare an, prin sistemul de plăți al Visa se efectuează 16 miliarde de tranzacții, iar anul acesta s-au aniversat 20 de ani de când este sponsorul oficial al serviciilor de plăți pentru Jocurile Olimpice, organizate în întreaga lume. (Ana Racheleanu)

 

52

Origo

Domeniu: Cafenea

Anul înființării: 2013

Țara: România

Origo este un coffee shop cu prăjitorie proprie de unde poți alege între șase sortimente de cafea: Kenya, Etiopia, Malawi Geisha, Costa Rica, Columbia și Panama. Cel care a fondat cafeneaua – Mihai Panfil, este un barista care a încercat să schimbe obiceiurile consumatorilor prin școala de barmani și barista pe care o promovează – Barmania. Pentru cei care lucrează la Origo, „este locul în care stabilesc noi standarde în prepararea și servirea cafelei prin urmărirea evoluției de la fermă, la prăjitorie, espresor și până în ceașcă“.  Ceva diferit, poate, de alte cafenele este că spre seară, cafeneaua se transformă în loc de socializare după muncă, atunci când ceștile de cafea se schimbă în pahare de cocktail și apar platouri cu  diferite feluri de brânzeturi alături de un pahar de vin. (Ana Racheleanu)

 

53

Mahala

Domeniu: Restaurante

Anul înființării: 2016

Țara: România

53. restaurant mahala

Deși te poate duce cu gândul la mahalaua vechiului București a cărui atmosferă poți s-o surprinzi în „Groapa“ lui Eugen Barbu, Mahala este un loc în care poți să iei cina și celelalte mese importante ale zilei. Resturantul este situat în Palatul Bragadiru, aproape de Piața de Flori din Calea Rahovei. Acolo poți savura preparate din „bucătăria contemporană“, iar în meniul afișat pe site-ul restaurantului scrie că la desert poți să mănânci și colivă. Restaurantul combină stilul industrial cu motivele etnografice – pereții albaștri cu picturi cu ciobănași într-un picior și măști arhaice românești, dar și coloane ale infinitului pictate pe fațadele pereților despărțitori de susținere din interior. (Ana Racheleanu)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii