Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Bani și Investiţii |
|

Top 5 lebede negre în 2015

Păcatul trufiei și consecințele sale nemiloase.

Puțin a lipsit ca anul 2015 să se încheie fără evenimente, cu o consolidare implacabilă a puterii „actorilor instituționali“, până când un stol de lebede negre a tulburat totul pe final de an. Actorii instituționali au început să cadă, unul câte unul, răpuși de propria aroganță.

1. Guvernul Ponta

După ce a rezistat moțiunilor de cenzură, anchetelor penale și ostilității a doi președinți, Victor Ponta a căzut pe mâna propriului său aliat, Gabriel Oprea, care nu mai putea merge nicăieri fără coloană oficială. Un șir de evenimente care, luate fiecare în parte, păreau ușor de gestionat, s-a transformat într-o catastrofă de imagine care a culminat cu pierderea completă a sprijinului politic cu un an înainte de alegeri.

2. Biserica Ortodoxă Română

Când incendiul catastrofal de la „Colectiv“ s-a suprapus cu o proaspătă campanie contra Halloweenului, oficialii Bisericii au găsit de cuviință să capitalizeze prin tăcere. Dar n-a fost să fie – ba chiar cu ocazia asta o mare parte a populației a auzit pentru prima dată și de incendiul bisericii din Costești, Argeș din 1930. Patriarhul s-a auzit pentru prima dată huiduit, lucru de neimaginat până de curând, a trebuit să renunțe la rândul său la coloana oficială și (pentru o zi) a rămas fără bani de la stat pentru construcția de biserici noi.

3. Serviciul Român de Informații

În acest caz, guvernul se dovedise generos cu bugetul – creștere de 20% – dar probabil că serviciul s-a simțit dator să o justifice. Un prim „terorist“ a fost dat în vileag de Ziua Națională, pentru că ar fi intenționat să detoneze ceva petarde. În scurt timp, departamentele de investigații ale revistelor de umor i-au descoperit și vesta de Kurtos Kolacs. Pentru a mai diminua ridicolul, SRI a făcut public și cazul unui oltean de 17 ani care se „autoradicaliza“ la gândul că se va înscrie în Statul Islamic. După acest episod, devine în sfârșit posibil ca trendul de mărire constantă a bugetelor SRI să se inverseze.

4. Banca Națională a României

După ce s-a opus cu succes pentru o vreme (și fără succes în cele din urmă), cot la cot cu băncile, unor inițiative mai moderate cum ar fi legile falimentului personal sau contra clauzelor abuzive, Banca Națională s-a trezit încolțită de un asalt radical: legea dării în plată. Care, dincolo de discuțiile de ordin juridic sau politic, arată un singur lucru relevant pentru o bancă centrală: că ponderea creditelor date prostește este chiar mai mare decât ponderea, oricum mare a celor care deja au intrat în incapacitate de plată. Prin urmare, una dintre consecințele legii este că aflăm chiar de la BNR cât de bine și-a făcut treaba.

5. Guvernul Tehnocrat

Bâlbele de la investitură și programul de guvernare scris parcă pe telefon nu pot fi puse pe seama trufiei, dar decizia profund politică, ambițioasă și arogant explicată de-a anula mărirea salariului minim este. Prin comparația cu țările unde se presupune că oamenii ar munci pe „doi lei“ și cu care România ar vrea să fie competitivă, ministrul Finanțelor a sumarizat programul de guvernare pe un singur șervețel: „bine că nu stăm decât un an!“. Maxim!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii