Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Servicii financiare |
|

Top 5 cele mai scumpe credite ipotecare

credite
De ce să iei un credit scump? De obicei, condiţiile de acordare sunt mai lejere astfel că un credit cu dobândă mai mare se poate dovedi accesibil cuiva care a fost refuzat de băncile competitive.

Pentru creditele ipotecare, dobânzile bune sunt acum pe la 5-6% (de fapt euribor plus 4-5% ceea ce este oricum foarte mult), ceea ce înseamnă că împrumutatul va plăti în 30 de ani aproximativ dublul sumei. Însă există şi bănci care cer de 2,5 sau chiar trei ori mai mulţi bani înapoi. Iată-le pe primele cinci (topul nu include bănci minuscule ca Banca Feroviară sau Bank Leumi, fără reţea credibilă de sucursale, şi este alcătuit cu ajutorul simulatorului conso.ro pentru un credit de 100.000 de euro pe 30 de ani):

1. Carpatica, banca al cărei acţionar principal încă stă în arest, se laudă cu o dobândă anuală efectivă de 9,4% iar pentru un credit de 100.000 de euro rata lunară merge spre 800. Cofinanţarea este 20% din total (încă 25 mii de euro) pentru cei cu venituri în euro, respectiv 25% din total (încă 33,3 mii de euro) pentru cei cu venituri în lei. Împrumutatul va restitui pe parcursul celor 30 de ani aproape 300.000 de euro. În cazul în care, în această perioadă, euribor va creşte de la sub 1% cât este acum la 5% cât a mai fost, rata sare la 1.100 de euro iar suma totală de rambursat la 400.000. Spor la numărat!

2. BCR, încă cea mai mare bancă din România, dă credite doar celor cu venituri în euro şi doar dacă împrumutatul îşi virează salariul în contul de la BCR, pentru ca rata să poată fi oprită la timp. Cofinanţarea este 35% din total, adică restul până la 154 de mii de euro. Rata lunară este de 680 de euro, aferentă unui DAE de 7,65%. Cei care vor o rată neschimbată în primii cinci ani pot alege să plătească 100 de euro pe lună în plus.

3. CEC cere o cofinanţare de 25%, deci valoarea maximă a locuinţei poate ajunge la 133.333 euro. Dobânda este euribor 6m + 6%, care contribuie la un DAE de 7,33% şi rezultă într-o rată lunară de 660 de euro. În cazul creditului în lei acordat Ioanei Băsescu pentru teren agricol, dobânda este ROBOR + 1,9%, în total 4,6%.

4. Unicredit, care la topul celor mai păguboase depozite stă pe locul 1, reuşeşte şi aici o poziţie onorabilă, practic la egalitate cu CEC, cu un credit similar din majoritatea punctelor de vedere. Contabil, ar trebui să fie una dintre cele mai profitabile bănci, dar în realitate a pierdut constant cotă de piaţă, chiar dacă fuziunile cu HVB şi Banca Ţiriac o puteau duce pe locul 3.

5. Volksbank chiar a reuşit să ocupe pentru o scurtă perioadă locul trei, pe baza creditelor foarte ieftine dar pline de clauze abuzive. Apoi s-a prăbuşit, a fost refuzată la cumpărare odată cu banca mamă iar apoi a avut o vreme chiar interdicţie la a da credite. Acum stă pe piaţă cu un produs mult mai „prudent“, cu 35% avans şi 7,1% DAE, remarcându-se în acest top prin cele mai puţine costuri ascunse.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes Român

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii