Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Servicii financiare |
|

Top 5 cele mai păguboase depozite bancare

Cine depune bani la bancă se poate aştepta la dobânzi între 2% şi 4% pentru lei, respectiv sub 1% şi 3% pentru euro. Dobânda dezvăluie câte ceva din nevoia de lichiditate a băncii şi, indirect, riscul pe care şi-l asumă clientul
comision

Aici însă lucrurile sunt simple – cu dobânzile la vedere, depunătorii pot cântări exact, pentru fiecare bancă, la ce randament să se aştepte şi dacă merită riscul. Devine însă complicat în momentul în care intervin costurile particulare ale fiecărei bănci – comisioanele – şi deja se ştie că în multe cazuri (la sume şi scadenţe mici) iei de la bancă mai puţini bani decât ai depus.

Prima taxare vine de la stat – 16% reţinere la sursă în contul impozitului pe venit. Apoi, sunt trei mari feluri de comisioane – cel de constituire a contului, care este scăzut din suma depusă chiar în prima zi (câţiva lei sau euro), cel de administrare, reţinut lunar (mai mic, dar repetitiv) respectiv cel de retragere de numerar (de obicei, 0,5%, dar cu un prag minim). Unele bănci nu reţin comisionul în ziua sau în preajma scadenţei. O singură bancă nu are comisioane deloc – Alpha Bank; dar nici nu oferă chiar cea mai bună dobândă.

Iată însă topul băncilor cu cele mai neaşteptate comisioane (faţă de care, orice altă bancă este preferabilă):

1. UnicreditŢiriac Bank (dobândă 2,3%). Taxează lunar depozitele cu 7,5 lei, apoi la scadenţă mai ia 0,5%, dar nu mai puţin de 5 lei (în cazul euro, cifrele cresc uşor). Deşi suma minimă oficială este de 500 de lei, cine depune la Unicredit mai puţin de 6.000 de lei, după trei luni ia înapoi mai puţin decât a depus.

2. BCR (dobândă 3,75%) ia cel puţin 4,5 lei pe lună pentru administrarea contului, apoi jumătate de procent (dar nu mai puţin de 8 lei) la retragere. Suma minimă acceptată este un leu, dar nu câştigă nimic cine depune mai puţin de 2.700.

3. ING (dobândă 2,25%) are un singur comision, dar bun: Minim 10 lei la retragerea de numerar, ca prag la comisionul de 0,5%. Depozitul minim acceptat de bancă este 1.000 de lei, dar randamentul apare abia de la 2.100 în sus.

4. BRD (dobândă 3,2%) ia câte 0,7 euro pe lună pentru administrarea contului şi măcar 3,5 lei la retragerea banilor. Acceptă depozite de la 150 de lei, dar ştie că sub 1900 de lei va da înapoi mai puţin.

5. ProCredit Bank (dobândă 3,2%) cere 5 lei pentru constituirea depozitului, apoi încă 2 lei pe lună. Asta face deja ca nici un depozit sub 1.700 de lei să nu fie rentabil în primul trimestru. La scadenţă oferă 5 zile de comision zero, dar apoi el creşte la 0,55% din sumă, ceea ce face pierderea şi mai mare.

Aflați ce alte articole cuprinde ediția specială Forbes Healthcare

Citiți ediția specială Forbes Healthcare și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii