Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

„Toată lumea va fi taxată“

Donald Trump este unul dintre miliardarii cu cele mai puține opere caritabile la activ. În schimb, fiul său, Eric Trump, este mult mai altruist. Ca urmare a unui conflict de valori, președintele a redirecționat sute de mii de dolari din fundația pentru copiii cu cancer a fiului său în trezoreria companiei sale.
Republican Presidential Candidate Donald Holds Rally In Ashburn, Virginia

Aleea Clubului Național de Golf al lui Trump din Westchester, New York, este plină, în fiecare toamnă, în luna septembrie, de mașini marca Ferrari, Cadillac și Maserati. An de an, peisajul este opulent: 18 terenuri de golf cu gazonul îngrijit, chelneri atenți, spații special amenajate pentru fumat și o cină bogată în interiorul clubului. Invitații sunt fie oameni cu afaceri în domeniul imobiliar, fie celebrități precum fostul jucător de baschet Darryl Strawberry sau Teresa Giudice, un personaj monden american.

Vedeta este, însă, Eric Trump, cel de-al doilea fiu al președintelui și co-președintele Organizației Trump. El a găzduit, timp de zece ani, acest eveniment, pentru a strânge donații în numele Spitalului de Cercetare pentru Copii din Memphis. Este adevărat că a donat spitalului peste 11 milioane de dolari, mare parte a sumei strânsă în cadrul evenimentului anual de golf. Eric Trump a contribuit, de asemenea, la strângerea a încă cinci milioane de dolari prin participarea la alte evenimente.

El spune că eficiența este cea mai bună parte a acțiunilor caritabile. Pentru că poate folosi terenurile de golf ale familiei sale în mod gratuit, iar restul costurilor sunt suportate din donații, toți banii strânși merg la copiii cu cancer. „Putem folosi activele noastre 100% în mod gratuit“, spunea Trump. Însă nu este așa. Din documentele Fundației Eric Trump și ale altor organizații caritabile, reiese că folosirea terenurilor de golf nu a fost gratuită – Organizația Trump a primit sume de bani, dintre care mai mult de 1,2 mil. dolari, fără a avea un destinatar clar. Experții în golf pentru scopuri caritabile spun că sumele cheltuielilor enumerate sunt prea mari pentru un turneu de golf de o singură zi.

În plus, Fundația Donald J. Trump, suspectată că acționa pentru propriile interese, și nu pentru a-i ajuta pe beneficiarii acțiunilor de caritate, în mod aparent, ar fi folosit fundația lui Eric Trump pentru a direcționa 100.000 de dolari în veniturile Organizației Trump.

În timp ce oamenilor care făceau donații Fundației Eric Trump li s-a spus că banii strânși urmau să îi ajute pe copiii bolnavi, mai mult de 500.000 de dolari au fost redirecționați către cazuri caritabile, multe dintre ele fiind apropiate de familia Trump.

Aceste fapte încalcă regulile fiscale federale și legile statului. De asemenea, faptele ridică mari semne de întrebare cu privire la relațiile din familia Trump, dacă Eric și fratele său, Donald Jr., pot fi cu adevărat independenți financiar de tatăl lor. Mai ales că persoana care a vrut în mod special ca Organizația Trump să înceapă să taxeze sute de mii de dolari pentru Fundația Eric Trump a fost însuși președintele Statelor Unite, Donald Trump, potrivit mărturiilor a două persoane implicate în mod direct.

Pentru a înțelege cum funcționează Fundația Eric Trump, trebuie să înțelegem Fundația Donald J. Trump. Președintele nu investea niciodată prea mulți bani în fundația sa, iar între 2009 și 2014, el nu a alocat niciun ban. Totuși, aceasta a primit donații externe, pe care Trump le-a împărțit, cu zgârcenie, către 200 de cazuri caritabile, multe donații ajutând interesele sale de afaceri. Eric Trump a început să facă lucrurile în mod diferit. Venind din Georgetown, el a decis să doneze o parte din moștenirea sa copiilor cu cancer. De ce a luat această decizie, ținând cont că nu are copii? „Încă este o întrebare bună, mi s-a mai pus și încă nu știu răspunsul. Cred că inocența acelor copii m-a impulsionat“, spune el. După vizite la numeroase spitale, acesta a ales să facă donații celui mai bun centru de tratare al cancerului pentru copii din lume, St. Jude.

Eric Trump și-a înființat fundația ca fiind publică, o clasificare care îi permite să strângă bani și de la donatorii externi. În 2007, când avea 23 de ani, a organizat primul turneu de golf, eveniment care a strâns 220.000 de dolari. În plus, faptul că la acest eveniment bunurile și serviciile erau donate, și nu plătea nimeni pentru ele, au asigurat donatorii că fiecare ban pe care îl dau este direcționat către scopuri caritabile. Fundația Eric Trump nu a avut niciun angajat până în 2015 și a avut o rată medie a cheltuielilor de 13%, aproximativ jumătate din procentul altor organizații.

Primul său consiliu de conducere a fost compus din șapte persoane, prieteni apropiați, care s-au ocupat de vânzarea biletelor pentru turneu, la prețuri care, anul trecut, au variat de la 3.000 de dolari de persoană pentru o zi întreagă și până la 100.000 de dolari pentru patru persoane la zona VIP. În primii patru ani ai turneului de golf, din 2007 și până în 2010, cheltuielile totale au fost în medie de aproximativ 50.000 de dolari, potrivit documentelor oficiale.

În 2011, însă, lucrurile s-au schimbat. Costurile pentru turneul de golf organizat de Eric Trump au crescut de la 46.000 de dolari, la 142.000 dolari, potrivit datelor fundației. De ce s-ar tripla dintr-odată costurile turneului într-un an? „În primii ani, ei nu au plătit nimic pentru utilizarea clubului de golf, facturile pur și simple dispăreau“, spune Ian Gillule, fostul director de marketing al clubului Trump National Westchester din 2006 și până în 2015, care a fost și martorul reacției lui Donald Trump cu privire la situația economică a turneului. „Domnul Trump s-a supărat și a răbufnit. «Donăm atât de mult și nu avem nicio dovadă scrisă? Nu-mi pasă dacă este vorba despre fiul meu sau nu – toată lumea va fi taxat㻓.

De asemenea, Katrina Kaupp, care a făcut parte din Consiliul de Administrație al Fundației Eric Trump, între anii 2010 și 2011, își amintește că Donald Trump insista ca organizația de caritate să înceapă să-și plătească propriile cheltuieli, în ciuda faptului că Eric afirma public contrariul. „Noi a trebuit să acoperim cheltuielile“, spune ea. „Fundația a crescut atât de mult, încât Trump Organization nu a putut absorbi toate acele costuri.“ Trump Organization a refuzat să răspundă detaliat întrebărilor despre plăți. Dar se pare că pentru viitorul președinte, căruia Forbes i-a estimat averea la 3,5 miliarde de dolari, donația făcută pentru a-l ajuta direct pe fiul său în lupta împotriva cancerul la copii i-a tras puternic în jos veniturile. „Am văzut că Eric a fost facturat“, a adăugat Gillule. „Aș spune întotdeauna Nu pot să cred că tatăl lui îl facturează pentru o ieșire făcută în scop caritabil. Dar asta și-au dorit.“

De asemenea, este foarte consistentă. După cum se știe, Fundația Donald J. Trump a acționat precum un braț al întregii afaceri, folosind fondurile destinate actelor caritabile pentru a soluționa un proces al afacerii lui Trump, sau pentru a face o donație politică și chiar pentru a cumpăra portretele sale costisitoare. Între timp, firmele lui Trump au facturat campania Trump, alimentată de către micii donatori externi, cu peste 11 milioane de dolari, pentru a-și folosi propriile proprietăți, chefii și avioanele private.La început, facturile în plus nu au costat nimic Fundația Eric Trump. Cu puțin înainte de creșterea costurilor, Fundația Donald J. Trump a donat 100.000 de dolari Fundației Eric Trump, un cadou făcut în mod vizibil pentru a compensa bugetul majorat, potrivit lui Gillule. Prin urmare, donatorii lui Eric Trump vedeau în continuare că banii lor sunt puși să lucreze în beneficiul copiilor, la fel cum se întâmplase în anii precedenți. Fundația Eric Trump a refuzat să comenteze această donație. Drept efect, această manevră ar apărea să aibă mai multe în comun cu o operațiunea de spălare de bani a unui cartel al drogurilor decât cu un manual de bune practici privind actele de caritate. Cei 100.000 de dolari din donațiile externe către Fundația Donald J. Trump (amintiți-vă: Trump însuși nu a donat către propria fundație, la acel moment) au trecut prin Fundația Eric Trump și au ajuns în cuferele afacerilor private ale lui Donald Trump. „Tatăl său, Mister Trump, mereu, până la președinție, a avut un control foarte, foarte strâns în legătură cu ceea ce se întâmpla“, spune Gillule, referindu-se la terenurile de golf ale companiei. „Deciziile le lua el, întotdeauna.“ Costurile pentru turneul de golf al lui Eric au escaladat rapid. După revenire, în 2012, la un cost modest de 59.000 de dolari – în timp ce evenimentul a adus un record  de două milioane de dolari – costurile listate au explodat la 230.000 de dolari în 2013, la 242.000 de dolari în 2014 și, în cele din urmă, la 322.000 dolari în 2015 (cel mai recent record, obținut în timp ce Trump se afla în campanie prezidențială), conform documentelor IRS. Aceasta cu toate că suma strânsă la aceste evenimente, de fapt, nu a atins, niciodată, nivelul atins în 2012.

Este greu să găsești o explicație pentru acest avânt al costurilor. Reamintiți-vă, toate aceste costuri de bază se presupunea că sunt gratuite, potrivit lui Eric Trump. Terenul de golf? „Întotdeauna, gratuit“, spune el. Produsele pentru jucătorii de golf: „Marea majoritate le-am oferit gratuit.“ Băuturile: „Lucruri precum vinul am reușit, în mod normal, să-l obținem din donații.“ Și spectacolele de seară susținute de muzicieni precum Dee Snider, de la Twisted Sister, și comedianți precum Gilbert Gottfried: „Au performat fără să fie plătiți.“ Atât de mulți sponsori au donat, că invitația la eveniment avea imprimate destule logo-uri încât să facă mândră și o echipă de Nascar.

Eric Trump, vorbind cu Forbes, a susținut că „toate cheltuielile noastre pentru un turneu care ne aduce, în medie, aproximativ două milioane de dolari, în fiecare an, erau undeva la 100 de mii de dolari“, deși înregistrările IRS ale fundației sale arată costurile crescând la 322.000 de dolari. Când a fost cerută lista detaliată a cheltuielilor, Fundația Eric Trump a refuzat să răspundă. Astfel, este greu să îți dai seama ce s-a întâmplat cu banii.

Toate costurile enumerate sunt cheltuieli directe: costuri precum cheltuielile generale și salariile apar în altă parte în documente. Chiar dacă Fundația Eric Trump a trebuit să plătească prețul integral pentru tot, literalmente, Forbes nu a putut să ajungă la o valoare plauzibilă de 322.000 de dolari, ținând cont de parametrii evenimentului anual (un turneu de golf pentru aproximativ 200 de persoane și o cină pentru peste 400 de persoane, poate). Nici experții în turnee de golf nu au reușit și nici fostul șef al clubului profesionist de golf Trump National Westchester. „Dacă mi-ați fi dat atât de mulți bani pentru a conduce un turneu, nu-mi imaginez ce am putea face cu ei“, spune Patrick Langan, care a lucrat la club între 2006 și 2015. „Cu siguranță, nu s-a procedat în acest fel.“

Contabilitatea opacă nu ajută, pe măsură ce Fundația Eric Trump a început să găzduiască și alte câteva evenimente de golf și strângeri de fonduri. Fostul membru al CA, Kaupp, a spus că unele au fost adunate în costurilor pentru evenimentul din Westchester potrivit documentelor IRS. După această dată, sute de mii de dolari au ajuns direct la Trump Organization, inclusiv o factură de 87.000 de dolari pentru terenul de golf al lui Trump din Washington, D.C., care a găzduit un eveniment separat pentru Sf. Jude.

La rândul său, Eric Trump nu a oferit niciun indiciu că organizația de binefacere plătește mult mai mult decât o zi obișnuită în Westchester. „Sunt sigur că dacă aș vâna fiecare detaliu, aș putea găsi exemple din cheltuielile asociate cu organizația de binefacere, dar care nu se datorează acelei zile de activități“, spune el. „Dar probabil că ar trebui să mă gândesc destul de mult și din greu la asta.“

Nu pare să fie o coincidență că, în același timp în care Fundația Eric Trump a trecut de la ceea ce părea să fie o operațiune curată și eficientă la una aparent bizantină, brusc s-a trezit ea însăși încărcată de costuri. A fost clar o schimbare a controlului.

În 2010, anul în care economiile turneului au pivotat brusc, patru dintre cei șapte membri ai consiliului, care erau prieteni apropiați de-ai lui Eric, au plecat. Aceste patru persoane au fost înlocuite în cele din urmă de 14 membri noi. Șase dintre aceștia erau angajați cu normă întreagă, inclusiv avocatul lui Trump, Michael Cohen și vicepreședintele executiv Dan Scavino Jr., care servesc în roluri politice pentru președintele Trump. Un altul deține o companie care a contribuit la campania lui Trump, cu 16 milioane de dolari. Alături de Eric, soția sa, Lara, și cei nouă membri din cei 17, în Consiliului de Administrație al Fundației Eric Trump au avut un interes să producă bani de pe urma imperiului Trump. Fundația a devenit o subsidiară a Organizației Trump. „Obișnuiau să poarte două pălării“, spune Langan, fostul director de golf care mărturisește că a participat la întâlniri în care nu putea să spună unde se termină businessul și unde începe caritatea. „Ai de-a face cu oameni care vorbesc despre eveniment și despre caritate, dar care, de asemenea, se gândesc la asta ca la o afacere. Este un club pentru profit. Știți, ei încearcă să facă bani.“

Înainte ca membrii conducerii să se răzgândească, Fundația Eric Trump a făcut ceea ce le-a spus donatorilor săi că va face: și-a trimis banii la St. Jude. Dar începând din 2011, mai mult de 500.000  de dolari au fost redirecționați către o varietate de alte opere caritabile, multe dintre acestea fiind favoritele membrilor familiei Trump, iar unele dintre ele neavând nimic de-a face cu copiii bolnavi de cancer, dar s-a întâmplat să devină membrii ai cursurilor de golf ale lui Trump.

În 2012, Fundația Eric Trump a trimis 5.000 de dolari unei fundații de caritate numită Abilis, care asigura servicii pentru oamenii cu dizabilități. În același an, nepotul lui Trump, Red Trump, al cărui fiu suferă de paralizie cerebrală, a găzduit strângerea de fonduri pentru Abilis, la Trump National Westchester. În decursul următorilor cinci ani, Abilis a cheltuit o sumă de aproximativ 240.000 de dolari găzduind turnee de golf pe această proprietate. În 2013 și 2014, Fundația Eric Trump a plătit 15.000 de dolari pentru mese la gala pentru Fundația Little Baby Face, potrivit unui purtător de cuvânt al noii fundații. În decursul următorilor trei ani, Little Baby Face a cheltuit aproximativ 100.000 de dolari pentru a ține diferite activități în timpul turneului de golf al lui Trump. Fundația neagă orice conexiune directă între cele două tranzacții. Janet McHugh, fondatoarea unei mici fundații de caritate pe nume Julie’s Jungle, a fost încântată să primească donații de 25.000 de dolari în total de la Fundația lui Donald și Eric Trump, în 2013 – bani care au venit personal de la Donald și Eric Trump, lucru de care era conștientă. Doi ani mai târziu, fundația ei a găzduit un turneu de golf la Trump National Hudson Valey. McHugh a spus că decizia de a găzdui turneul acolo nu a avut nicio legătură cu donația. „Nu ne-au oferit turneul de golf“, spune ea. „Am plătit“. Altruismul, ca o strategie de dezvoltare în afaceri nu este neapărat ilegal. Dar, o situație în care banii unui donator din afară sunt redistribuiți departe de misiunea inițială,  în feluri în care par a nu fi în beneficiul familiei care plătește majoritatea conducerii, este o problemă de aparență. Alte cheltuieli în plus ridică suspiciuni. În 2013, de exemplu, Fundația Eric Trump și-a folosit banii din Fundație, în loc de bani personali, pentru a plăti 1.600 de dolari, către Societatea Americană de Enologie și Viticultură pentru un suport de sticle de vin din cupru și un spălător de sticle antic, la evenimentul comercial de strângere de fonduri la care a luat parte. Eric conduce podgoria Vineyard, în Charlotte Ville, Virginia, la aproximativ o oră distanță față de locul în care s-a ținut evenimentul. „Nu am nicio idee ce este asta“, a spus Eric Trump, reverindu-se la plată. În 2012, Fundația Eric Trump a semnat un cec de 25.000 de dolari către Fundația de Arte George Rodrigue. În același an, George Rodrigue, care spusese că faimoasele lui picturi „Bluedog“ au fost vândute uneori și cu 25.000 de dolari, i-a făcut portretul lui Donald Trump pentru licitație, la evenimentul lui Eric. Acel portret a sfârșit agățat deasupra canapelei în casa lui Eric Trump, unde a fost fotografiat stând chiar sub el, doi ani mai târziu. Poate că Eric a cumpărat portretul pentru el la licitație sau mai târziu de pe piață. Poate Rodrigue i l-a dat sau i-a  vândut o copie. Ce spunea Eric despre donație? „Haideți să aflăm mai târziu“, a spus el, întrebat despre asta în timpul unei convorbiri, chiar înainte să închidă telefonul. Mai târziu în acea zi, după ce i s-a transmis că Forbes mai are câteva întrebări, acesta a trimis un mesaj lung în care, pe scurt, a spus: „Am reflectat la asta aseară și trebuie să spun că am fost foarte dezamăgit, când ai spus că povestea ar fi corectă …Se pare că e un motiv ori împotriva mea, ori a familiei mele. Și dacă așa e, aș prefera pur și simplu să mă detașez.“ Un purtător de cuvânt al Organizației Trump a refuzat, de asemenea, să răspundă întrebărilor despre Eric și Donald Trump.

Ultima tragedie aici este că Fundația Eric Trump a făcut atât de mult bine. Da, Eric s-a complăcut în orgoliul specific familiei sale, de la Eric Trump marionetă în turnee la afirmații în care lasă impresia că își dă banii personali, chiar dacă înregistrările fiscale sugerează că a făcut doar șase donații în total, cel mult. (Trump nu a vrut să declare pentru Forbes câți dintre banii săi personali au mers către propria sa fundație. „Cred că este total irelevant“, a spus el, citând faptul că „nu încasăm niciodată“, pentru utilizarea terenurilor.) Dar, în 2015, o nouă unitate de îngrijire intensivă la St. Jude s-a deschis cu numele lui Eric Trump pe ea, iar banii Fundației au susținut o cercetare privind o formă rară de cancer.

E greu de imaginat cum nașterea prematură a turneului de golf – achiziții mari, costuri de înțeles – ar avea vreo problemă în a continua să stoarcă milioane, în anii ce vor urma.

 

PE TERENUL DE GOLF

Cum a transformat Donald Trump bani strânși din evenimentele de caritate într-o afacere profitabilă.

În 2009, donatorii externi au acordat peste 1,1 milioane de dolari pentru Fundația Donald J. Trump. Președintele nu a contribuit cu niciun șfanț, dar asta nu l-a împiedicat să scape de numerar ca și cum ar fi al său.

În 2010, a donat 100.000 de dolari pentru evenimentul de caritate al fiului său, dar cu intenția explicită de a stabili costurile pentru colectarea anuală a fondurilor sale pentru golf, iar apoi a cerut ca Fundația Eric Trump să plătească din profitul evenimentului său, potrivit unui fost angajat Trump.

Astfel, banii care se credeau a fi donațiile oamenilor au devenit în mod evident venituri pentru Donald Trump.

Fundația Eric Trump a găzduit anual evenimentul de strângere de fonduri pentru clubul național de golf al lui Donald Trump, în Westchester, New York, și a plătit, în mod obișnuit, campania președintelul.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii