FacebookTwitterLinkedIn

Tot mai multe companii s-au arătat interesate în ultimul deceniu să-și mute birourile în spațiile construite în orașul de pe Bega, iar, odată cu cererea ridicată, stocul clădirilor de birouri moderne a explodat. La finele primului semestru din 2018, Timișoara avea un stoc de clădiri de birouri moderne de 213.000 de metri pătrați, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox. De altfel, rata de neocupare era anul trecut de 11%, iar chiriile plătite de companii erau de 13-14 euro/mp.

Piața clădirilor de birouri din Timișoara își va continua ascensiunea și în 2019, aceasta urmând să depășească nivelul de 320.000 de mp în acest an. Dacă ținem cont de faptul că la nivelul anului 2013 în Timișoara existau circa 100.000 de mp de birouri, putem spune că orașul de pe Bega a traversat una dintre cele mai notabile perioade de dezvoltare a segmentului office.

Ne-am fi așteptat ca cea mai înaltă clădire de birouri să fie construită în București, motorul economic al României. Însă realitatea este cu totul alta. Cea mai înaltă clădire de birouri din România va fi livrată anul acesta în Timișoara, semn că orașul din vestul României devine treptat un pol care va rivaliza cu Bucureștiul. Este vorba de clădirea Openville UBC din Timișoara, dezvoltată de omul de afaceri Iulian Dascălu. Aceasta ar urma să fie inaugurată în a doua jumătate a anului, având o înălțime de 155 de metri, 27 de etaje și peste 50.000 de metri pătrați, fiind, în același timp, cea mai mare clădire de birouri ce urmează să fie livrată în 2019 la nivel național. În plus, Iulius Grup, grupul imobiliar fondat de Iulian Dascălu, este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața din Timișoara. Din ansamblul de birouri United Business Center (UBC) Timișoara, o componentă a complexului urbanistic Openville, acesta a finalizat primele două clădiri, care cumulează o suprafață de 31.000 de metri pătrați. În total, UBC Timișoara va cuprinde șapte clădiri, reprezentând o suprafață de 130.000 de metri pătrați de birouri de clasa A, pentru care vor fi disponibile 4.050 de locuri de parcare.

Proiectul Openville Timișoara presupune o investiție în valoare de peste 220 milioane de euro, cea mai mare din Vestul țării, în domeniul imobiliar. Doar în ultimii doi ani, compania controlată de Iulian Dascălu a livrat pe piața din Timișoara 31.000 de metri pătrați de spații office, în două clădiri: UBC 2 (18.000 metri pătrați, în ianuarie 2017) şi UBC 1 (13.000 metri pătrați, în decembrie 2017). Tot aici, compania are în dezvoltare alţi 19.000 metri pătrați, în cel de-al treilea imobil de birouri din ansamblul mixt Openville. Microsoft România a semnat un contract de închiriere pentru un spaţiu de birouri de 1.200 de metri pătraţi în ansamblul Openville dezvoltat de Iulius.

Alături de Openville, un alt proiect multifuncțional va contribui la schimbarea la față a Timișoarei, astfel că s-ar putea să-și recâștige supranumele de „Mica Vienă a României”. Lucrările la ISHO, poziționat pe un teren de 5,3 hectare dintre bulevardul Take Ionescu și malul râului Bega și dezvoltat de Mulberry Development, companie controlată de Ovidiu Șandor, și care va cuprinde o importantă componentă rezidențială, au început, în 2017, cu partea de birouri, proiectul ISHO Offices. Anul trecut a fost livrată prima etapă a proiectului, cu o suprafață de 16.500 de metri pătrați, care este partea din mijloc a ansamblului. În 2021, când întregul proiect va fi finalizat, ISHO va deveni un cartier vibrant în adevăratul sens al cuvântului, cu peste 1.200 de apartamente, peste 50.000 mp de birouri de generație nouă și o selecție de facilități și servicii, incluzând un hotel internațional de top, dar și o zonă pietonală cu restaurante, cafenele, magazine de proximitate, centru bancar și centru de servicii medicale. ISHO va fi deservit de peste 2.000 de locuri de parcare și va incorpora peste 7.500 de mp de spații verzi.

De numele lui Ovidiu Șandor se leagă primele birouri moderne din Timișoara. La începutul crizei, în 2009, acesta a inaugurat prima clădire a City Business Center (CBC), primul complex de birouri de clasă A din orașul de pe Bega, situat pe terenul unde fusese fabrica ModaTim. Întregul complex a fost finalizat în 2012, cuprinzând, în total, o suprafață de 33.000 de metri pătrați. Fiind dezvoltat gradual, pe măsură ce apărea cererea, acesta nu a întâmpinat probleme, astfel că a fost achiziționat de fondul de investiții sud-african NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari jucători pe piața office și de retail din România.

2019 poate fi anul care să propulseze Timișoara direct pe podiumul Forbes Best Office Hubs. Principalele trei livrări anunțate pentru 2019 în Timișoara sunt Openville UBC 0 (dezvoltator Iulius Group, suprafață închiriabilă 50.000 mp), Openville UBC 3 (dezvoltator Iulius Group, suprafață închiriabilă 19.000 mp) și Isho II (dezvoltator Mulberry Developments, suprafață închiriabilă 17.000 mp). Așadar, stocul de birouri va crește semnificativ, cu peste 88.000 de mp, iar dezvoltatorii își vor păstra interesul pentru a construi în acest oraș.

clădiri reprezentative

City Business Centre

Dezvoltator imobiliar: NEPI & Ovidiu Șandor

Proprietar actual: NEPI

Suprafața închiriabilă: 43.000 mp

An finalizare: 2009-2015

UBC 2 și UBC 6

Dezvoltator imobiliar: Iulius Management Center

Proprietar actual: Iulius Management Center

Suprafața închiriabilă: 31.000 mp

An finalizare: 2016-2017

UBC 0

Dezvoltator imobiliar: Iulius Management Center

Proprietar actual: Iulius Management Center

Suprafața închiriabilă: 50.000 mp

An finalizare: *2019

ISHO Offices

Dezvoltator imobiliar: Mulberry Development

Proprietar actual: Mulberry Develompent

Suprafața închiriabilă: 50.000 mp

An finalizare: *2018-2021