Cautare
, Redactor Forbes România

Lideri |
|

Tim Berners-Lee

Vizionar, Inventator al World Wide Web
 aboneaza-te
Tim Berners-Lee

Despre WWW 

Am publicat propunerea mea de a crea World Wide Web în 1989. Încă de la început mi l-am imaginat ca fiind un spațiu deschis, universal, în care oricine, oriunde ar putea să-și lanseze ideile și să le aducă la viață fără a trebui să ceară permisiunea sau să plătească redevențe. Am încercat să țin cont de asta în designul Web-ului și am luat o decizie conștientă de a nu încerca să păstrez drepturi de autor sau să brevetez proiectul. În 1993, CERN, angajatorii mei de la momentul respectiv, au fost de acord să pună codul la dispoziția oricui, fără drepturi de autor, pentru totdeauna.

Această deschidere pe care am avut-o cred că a stat la baza creării unui Web mai puternic. Sistemul a susținut îndelung creativitatea și inovarea, deschiderea accesului la informații, comunicarea și colaborarea transfrontalieră și crearea de noi industrii. Dar acum, pe măsură ce Web-ul se maturizează, această deschidere se află în pericol.

Unele guverne au intensificat cenzura informațiilor care cred ei că reprezintă o amenințare, folosind tehnologii bazate pe Web pentru a monitoriza cetățenii sau chiar a închide internetul în jurisdicția lor. Și unele companii încearcă, de asemenea, să limiteze deschiderea pentru câștiguri financiare prin contestarea principiului că tot traficul pe Internet este tratat în mod egal (prin neutralitatea rețelei). Internetul reprezintă, în același timp, o piață (din punctul de vedere al lățimii de bandă), dar și un creator de piață (conținut, rețele sociale etc.). Regulile puternice de neutralitate care separă aceste piețe sunt esențiale. În caz contrar, un set de interese îl poate controla pe celălalt, ceea ce ar constitui un dezastru pentru inovare.

Web-ul deschis a reprezentat un teren fertil pentru antreprenorii care doreau să pună bazele unor companii de succes, fără a cere permisiunea furnizorilor de internet pentru a permite lansarea ideilor lor.

Web-ul deschis, la fel ca toate piețele deschise, are nevoie de reguli pentru a se asigura că rămâne echitabil și competitiv. Pentru beneficiul economic, social și politic al tuturor, internetul trebuie să fie recunoscut ca un bun public și blocat prin acțiuni corporative și guvernamentale adecvate – inclusiv prin păstrarea neutralității rețelei. Niciun individ nu poate controla viitorul web-ului, dar împreună putem să îl menținem deschis și să construim Web-ul pe care îl dorim.

„Pentru beneficiul economic, social și politic al tuturor, internetul trebuie să fie recunoscut ca un bun public”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii