Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Opinii |
|

#ThisIs(NOT)aCoup

ionut_bonoiu_editorial.JPG
Este cel mai recent acord privind Grecia o lovitură de stat, așa cum a tot circulat în social media sub hashtagul #ThisIsACoup?

Dacă privim cu atenție pare o afacere proastă pentru aproape toată lumea. Dar, chiar și așa, nu poate fi vorba de o lovitură de stat, așa cum afirmă cei mai exaltați.

Pe scurt, Grecia ar putea primi până la 86 de miliarde de euro, pe parcursul a trei ani, cu condiţia respectării unui calendar strict de măsuri, care prevede, printre altele:

– simplificarea sistemului TVA și extinderea bazei de aplicare, pentru creșterea veniturilor;

– întărirea măsurilor de reformă în contextul înrăutățirii situației economice și fiscale;

– crearea, prin transferul unor active de stat cu o valoare de circa 50 de miliarde de euro, a unui fond administrat independent, destinat recapitălizării băncilor, plății datoriei și investițiilor;

– reformarea sistemului de pensii, a legislației în domeniul muncii, ș.a.

E drept, multe dintre condiții nu sunt foarte ușor de înghițit pentru greci, care se văd nevoiți să primească acceptul creditorilor pentru orice demers legislativ important pe care ar vrea să îl adopte sau chiar să îl pună în dezbatere publică. Dar de la asta până la negarea democrației și a suveranității mai e cale lungă. Grecilor nu li se spune, de exemplu, ce să facă cu banii lor sau cu economia lor. Li se impun însă niște condiții foarte dure pentru a accesa banii ALTORA, căci aceasta reprezintă, de fapt, noul pachet de ajutor pe care l-ar putea primi dacă acordul va fi aprobat de parlamentele europene, în frunte cu cel elen.

În plină vară, povestea grecească pare desprinsă din tragediile antice. La două săptămâni de la referendumul organizat în numele puterii poporului (și așteptările pe care votul de 60% pentru „nu” le-a generat), capii cetăților grecești au capitulat și au acceptat aproape toate solicitările creditorilor, în frunte cu Germania, acuzată că distruge Europa, pentru a treia oară în ultimii 100 de ani. Extremiștii lui Tsipras i-au amăgit permanent pe cetățeni, ca o dovadă a faptului că populismul vinde, în zilele noastre mai mult ca oricând altcândva.

După nouă luni de declarații iresponsabile și agresive la planurile de austeritate propuse (în special) de Germania, Tsipras a ajuns să accepte un plan de măsuri mult mai draconic decât cel pe care îi pusese pe cetățeni să îl respingă la referendum. Iar acum are la dispoziție foarte puțin timp pentru a dovedi că este capabil să îl și implementeze.

Adevărata problemă pare însăși construcția Europei Unite, așa cum arată ea în zilele noastre. Faptul că această criză a fost rezolvată, din nou, după discuții interminabile, în toiul nopții (17 ore de negocieri, mai exact) dovedește modul cum este condusă Uniunea Europeană: prin acorduri politice mai mult sau mai puțin murdare. Nu degeaba prezența FMI a fost, într-un fel, girantul oricărui acord. Să fim sinceri, pentru orice sumă de bani pe care o aduce FMI, UE ar putea tipări cu mult mai mult. Și, în lipsa rațiunii, pro-europenii, în frunte cu președintele francez, care și-a asumat rolul de negociator între Germania și Grecia, ar face asta, doar pentru a-și ține în viață mult iubitul proiect european, oricât de șchiop ar fi el. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii