Nu toate companiile îşi permit să aibă departamente de wellness şi programe pentru angajaţi, dar câteva îşi pot permite să ofere masajul terapeutic ca beneficiu, spre binele angajaților și al antreprenorilor din domeniu.
Mai ales un anumit serviciu care există de zeci de ani pe piaţa americană, masajul la birou, realizat de specialişti, a început să fie foarte solicitat. Motivul ar putea fi faptul că pentru că 45% dintre angajaţii români durerile de spate sunt la ordinea zilei.
Wellnessul corporate urmăreşte sporirea concentrării şi eficienţei, creşterea randamentului intelectual şi fizic şi reducerea absenteismului din cauza îmbolnăvirii. „Dacă locul de muncă este asociat cu dureri de spate, dureri de cap şi stres, acest aspect poate să scadă mult atât eficienţa , cât şi motivaţia”, observă Marius Dincă, fondator şi director Active Life.
Cum să supravieţuiesti unui serviciu solicitant
Ideea de afacere a terapeutului Marius Dincă este rezultatul unei reţete des întâlnite în mediul antreprenorial –nevoie plus întâmplare. Kinetoterapeut şi instructor-terapeut, Dincă a văzut un reportaj despre masajul pe scaun special într-un aeroport. Era deja specialist în terapia manuală japoneză Kotsuban Yumeiho, o terapie de corectare posturală şi echilibru, și a recunoscut un potențial. „Mai mult decât masaj, pe acel scaun terapeutul făcea pacienţilor manipulări osteo-articulare cervicale şi toracale (debloca vertebrele de la gât şi de la spate), iar oamenii spuneau că se simt minunat şi mult mai uşori. Mi s-a părut atunci ceva fascinant să poţi oferi o stare de bine prin câteva mișcări”, spune el.
Din 2005, ajutat de un maestru de Yumeiho, el a pus bazele unuia dinte primele tipuri de servicii de acest fel pentru corporaţiile din România: terapia manuală pe scaun, cu tehnici japoneze, pe care a numit-o Active Chair Massage. Ulterior a dezvoltat conceptul şi a adăugat şi serviciile de „gimnastică corporate” şi ergonomie, dar începutul a fost mai greu, pentru că, pe atunci, puţini oameni ştiau că există terapiile manuale care se efectuează prin haine, fără creme, şi că ele sunt la fel de eficiente. Un alt avantaj al acestui tip de masaj este că nu necesită un spaţiu intim, se poate face oriunde, pe un scaun special.
Treptat, contextul socio-economic a ajutat: munca sedentară la birou, prelungită adesea peste program, stresul, care suprasolicită corpul. Astfel că problemele musculo-scheletale au devenit din ce în ce mai des întâlnite, iar companiile au înțeles că prevenția este mai importantă. Dacă la început veneau la cabinetul său doar cei „înţepeniţi” la birou, aduşi de colegi, ulterior Dincă a început să meargă la ei în companii. Apoi, un manager de la o companie farmaceutică i-a propus sa vină săptămânal la sediul lor, şi aşa s-a dezvoltat Active Chair Massage, terapia manuală pe scaun. În 2011 a înfiinţat Active Life Therapy, al cărei general manager este astăzi.
„În scurt timp mi-am dat seama că nu este suficient să fac doar masaj pentru a-i ajuta pe oameni să se simtă bine pe termen lung. Am început să-i învăţ cum să stea când lucrează, deşi pe atunci nu ştiam că există o ştiinţă numită ergonomie, dar ştiam biomecanică de la facutate şi mi-a fost simplu să-i învăţ să-şi folosească mai bine corpul, astfel încât să nu-l suprasolicite”, spune Dincă. Așa că a început să predea tehnici de stretching în faţa calculatorului şi gimnastică la locul de muncă (câteva mișcări făcute înainte de începerea programului, plus exerciţii specifice pentru detensionare şi tonifiere, seara, la sfârşitul programului).
Vezi ce nu ar trebui să spui la lucru
În momentul de faţă unul dintre serviciile principale adresate companiilor este consultanţa în ergonomie la locul de muncă. Dar cele mai cerute servicii sunt, de departe, masajul şi terapia manuală Active Chair Massage (masaj pe scaun) personalizate. Și pentru că angajații sunt din ce în ce mai activi și participă la competiții sportive, încep să vină din ce în ce mai multe solicitări pentru antrenamentul sportiv: instructori care lucrează cu angajaţii şi îi ajută atât în sălile de sport ale companiilor, cât şi pe stadion.
Active Life a adunat peste 70 clienţi-companii în nouă ani de activitate şi, deşi criza a afectat numărul lor, cifrele de la Ministerul de Finanţe arată că firma este în creştere, cu un profit de peste 75.000 de lei, la o cifră de afaceri de 264.000 de lei. Masajul pe scaun începe de la 3,5 euro, un workshop de ergonomie porneşte de la 150 de euro, iar orele de antrenament sportiv de la 25 de euro.
O altă companie care s-a luptat pentru a promova trendul corporate wellness, cu mai mult succes în ultimii ani, este Max Relax. Au început acum opt ani, iar în prezent au angajaţi şi în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Braşov, deoarece multinaţionalele cu sedii în aceste oraşe le-au solicitat serviciile. Mai mult, ei colaborează cu instructori de arte marţiale, medici nutriţionişti, medici specialişti în medicina alternativă, psihologi sau specialişti în nutriţie raw vegană, printre alţii.
Fondatoarea Alina Grozescu a terminat Facultatea de Kinetoterapie şi, pentru că a fost atrasă de antreprenoriat, iar studiile au ghidat-o către această nişă, a dezvoltat o afacere în domeniu. La început a avut nevoie doar de un site, scaune de masaj, echipamente, materiale promoţionale şi o maşină. Investiţia a crescut însă cu timpul, ajungând până în acest moment la peste 300.000 de euro.
Acum au clienţi din bănci, asigurări, audit, pharma, IT, FMCG şi industria grea. În criză au pierdut un client mare, una dintre cele mai mari multinaţionale din industria energetică, dar, pe de altă parte, mediul stresant din corporaţii a generat alţi clienţi sau i-a fidelizat pe cei existenţi. Şi în cazul acesta programul On-Site Chair Massage este printre cele mai apreciate, dar specialiştii Max Relax au dezvoltat şi alte programe de wellness : susţin la sediul firmelor workshopuri de ergonomie, nutriţie, management al timpului şi al stresului, de cultivare a hobby-urilor şi încurajează companiile să organizeze săptămâni dedicate sănătăţii, de exemplu. Nu în ultimul rând, promovează diferite feluri de On-Site Gym, de la Aerobic, la Pilates, Rebound, Stretching, Yogalates, Tae-Bo, Tai Chi. De pildă, Kineto Gym presupune exerciţii de gimnastică terapeutică pentru a preveni bolile profesionale ale persoanelor care petrec mult timp pe scaun.
Costurile masajului sunt integrate în diverse pachete, care includ şi alte servicii pentru companie, iar preţurile pot varia între 1.000 (între 50 și 100 de şedinţe de masaj şi 1 -5 seminarii) şi 10.000 de euro pe lună. Numărul clienţilor constanţi ai Max Relax este acum de 65, cărora li se adaugă cei ocazionali, dar el creşte cu 20-30 % de la an la an, astfel încât anul trecut Max Relax a avut o cifră de afaceri de peste 1.676.000 lei (circa 380.000 euro) şi un profit de aproape 400.000 lei (peste 90.000 euro).
Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România