Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Televiziunile stau la coadă la ușile cabliștilor

În această lună, CNA trebuie să stabilească lista televiziunilor care vor fi preluate de operatorii de cablu tv fără obligații financiare. dar sunt câteva mici „probleme” legislative ce pot complica viața cabliștilor și a stațiilor tv.
 aboneaza-te
media_petre_shutterstock_85396510.jpg

Agenda Consiliului Național al Audiovizualului este foarte încărcată: alegerea și votarea în Parlament a noii echipe de conducere, o chestiune delicată, cu implicații politice, activitățile și dezbaterile curente ce vizează monitorizarea audiovizualului autohton aflat într-o perioadă de convulsii fără precedent și posibila intrare în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului de modificare a Legii audiovizualului (adoptată în decembrie 2012 de cabinetul Ponta I, dar nepublicată în Monitorul Oficial), document ce cuprinde prevederi care ar diminua din puterile (și așa șubrezite) ale instituției.

Și printre toate aceste probleme, CNA mai are de stabilit, în acest început de an, lista televiziunilor care vor intra, în 2013, în grilele companiilor de cablu TV fără condiționări tehnice sau financiare. Acestă chestiune, stabilită de Legea audiovizualui la articolul 82, este cunoscută drept „principiul must carry”. Potrivit acestui principiu (puțin cunoscut de abonații de cablu TV și de platforme digitale TV), CNA stabilește care sunt televiziunile private libere la retransmisie de către cabliști, adică acele stații TV care nu vor primi bani pentru retransmitere de la companiile de cablu.

Principiul must carry prevede că operatorii de cablu au obligația să includă în ofertele lor programele Societăţii Române de Televiziune (și canalele regionale ale acesteia) fără condiționări tehnice sau de ordin financiar. În cazul televiziunilor private, o companie de cablu TV are obligația să includă în ofertele sale, fără să plătească televiziunilor, un număr de canale TV, aflate sub jurisdicţia României, în limita a 25% din programele pe care le distribuie. Altfel spus, televiziunile care intră în pachetul de 25% din programele cablistului sunt libere la retransmisie. Intrarea televiziunilor în pachetul must carry se face în ordinea descrescătoare a indicelui de audiență înregistrat de televiziuni în cursul anului precedent.

Pentru a nu rămâne doar la prevederile din lege să luăm exemplu aplicării principiului must carry în 2012! Lista CNA a cuprins canalele SRTV (centrale și locale), programul TV 5, inclus prin acorduri internaționale ale statului român, și 27 de stații TV private, începând cu Pro TV, care a avut cea mai mare audiență la nivel național în 2011 (2,66%) și terminând cu televiziunea Top 1 TV (0,001%). Fiecare cablist a avut obligația să le introducă în grila sa, în limita a 25% din totalul programelor TV pe care le-a distribuit, fără să le plătească, în ordinea descrescătoare a audienței.

Raportul cu indicii de audiență națională a fiecărei televiziuni pentru anul precedent, conform legii, este trimis la CNA de către Asociația Română de Măsurare a Audienței (ARMA). Această organizație reunește companiile care operează licențele TV ale canalelor de televiziune și, foarte important!, este proprietara cifrele de audiență TV în România. Astfel încât, în funcție de audiențele puse la dispoziție de ARMA, Consiliul stabilește lista must carry ale televiziunilor private.

Din lista pentru aplicarea principiului must carry a anului 2012 n-au făcut parte, de exemplu, canalele AXN, Discovery Channel, Animal Planet sau Disney, nu pentru că n-ar fi avut audiențe care să le plaseze în top, ci pentru că acestea nu se află sub jurisdicția audiovizualului din țara noastră. Pentru a fi preluate de cabliștii noștri, aceste canale trebuie să încheie contracte pe baza cărora primesc o sumă de bani (importantă și calculată pe numărul de abonați ai cablistului) din partea operatorilor de cablu TV, în urma unor înțelegeri private.

Legea audiovizualului nu prevede principiul must carry pentru platformele digitale DTH. În aceste cazuri, operatorii își stabilesc grilele în urma înțelegerilor contractuale cu televiziunile. De aici s-au pornit în cursul anului trecut și acele „ciocniri” mult discutate în presă între RCS&RDS și Antenele lui Dan Voiculescu, pe de o parte, și între Dolce și Pro TV S.A., pe de altă parte. Dar aplicarea principiului must carry se poate complica în acest an, dacă ținem cont de prevederile Ordonanței de Urgență amintită mai sus (așa numita Ordonanță Voiculescu). Acolo se introduce principiul must carry și pentru grilele de programe ale platformelor DTH, lucru care i-a nemulțumit pe operatorii de cablu TV.

Ordonanța, care nu a fost publicată până acum în Monitorul Oficial, a fost avizată de Consiliul Concurenței care a propus (e doar o propunere!) ca introducerea televiziunilor în pachetul must carry să se facă în ordinea crescătoare, de la indicele cel mai mic de audiență la cel mai mare, „ca să dăm o șansă și televiziunilor mici”, au motivat (populist) funcționarii acestei instituții. Nu discutăm aici propunerea celor de la Consiliul Concurenței, dar este evident că lucrurile se vor complica dacă Ordonanța lui Voiculescu va fi pusă în practică cu această propunere.

Audiențele TV la nivel național, pentru anul 2012, obținute de „Forbes România”, arată că, cel puțin în partea superioară a clasamentului, nu sunt surprize și că aceste televiziuni n-ar trebui să-și facă griji. Pro TV și Antena 1 se află pe primele două locuri. Antena 3 este a patra televiziune din țară, după Kanal D. Realitatea TV este în top 10, pe locul 8, urmată de Acasă TV. Cele două canale de știri B1 TV și România TV ocupă locurile 11 și 12 în topul audiențeinaționale. OTV se află pe 14…

Dar o astfel de ierarhie contează mai puțin. Importantă este clarificarea legislației, astfel încât televiziunile și cabliștii să știe cum se va aplica principiul must carry în acest an. Iar CNA are o agendă foarte agitată în această lună.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii