Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Tehnologia la un alt nivel

bogdan_putinica_ok
„Industria IT&C din România ar merita o soartă mai bună”, spune Bogdan Putinică, antreprenorul care a reuşit să aducă în România unul dintre cei mai  mari producători de software din Suedia. 

Pentru producătorul de software Enea România, anul trecut a marcat o importantă mişcare strategică, tranzitarea serviciilor oferite de companie către o nouă industrie, cea a echipamentelor medicale. „Este o tranziție importantă pentru că piața de software embedded (destinat unor produse non-computer, precum telefoane mobile, maşini, avioane, seringi electrice, televizoare etc.  – n. red.) dedicat industriei telecom, un sector tradițional pentru noi, a fost influențată de dinamica scăzută, uneori chiar negativă, imprimată de criza mondială”, explică Bogdan Putinică, vicepreşedinte senior al producătorului suedez Enea Software. 

Aflați ce alte articole mai cuprinde ediția specială “Dincolo de Primul Milion”.

Compania din România s-a dezvoltat puternic, reuşind să-şi crească businessul cu aproape 50%, în ultimii trei ani, şi să ajungă la 260 de angajaţi, iar anul trecut, Putinică declara că are în plan extinderea prin deschiderea unor noi centre, unul dintre oraşele vizate era chiar capitala Republicii Moldova, Chişinău. Dar explica atunci că această extindere este o adevărată provocare pentru companie şi se pare că situaţia a rămas neschimbată. „Procesul de selecție este foarte dur, pentru a identifica cele mai bune locații potențiale pentru noi. Ne interesează orașe în care mediul educațional este evoluat din punct de vedere al studiilor tehnice disponibile studenţilor, dar găsim din ce în ce mai greu în România aceste aglomerări de talente în tehnologiile de care avem noi nevoie. București este o piață mică din acest punct de vedere, noi estimăm undeva între 2.000 și, poate, 3.000 de ingineri cu aceste specializări”, afirmă Putinică. Găsirea unor specialişti în domeniu pare să fie un obiectiv destul de greu de atins în condiţiile în care una dintre cele mai importante tendinţe ale pieţei muncii din industria IT constă în migrarea marilor companii din așa numitele destinații „off-shore” către modele „near-shore” pentru că aceste companii iau în considerare acum capitalul intelectual disponibil, față de influența masivă în alți ani a factorului preţ, mai explică şeful Enea România.

Strategia de orientare a Enea către anumite nişe precum domeniul medical şi avionica a început să se contureze încă de acum doi ani. Telecom-ul rămâne, totuşi, principala piaţă pentru care compania livrează produse şi care îi aduce circa 60% din venit, însă aceste domenii noi au devenit tot mai atractive în momentul în care presiunea pe costuri şi competitivitatea din telecom au început să-şi spună cuvântul în businessurile din întreaga lume. Printre cei mai importanţi clienţi ai Enea, din rândul producătorilor de dispozitive medicale şi al producătorilor de avioane, sunt Hospira, Carefusion şi Boeing. Primele rezultate ale proiectelor dezvoltate pentru cele două domenii de nişă au început să se facă simţite. În acest an Enea estimează o creştere de 10% a afacerilor la nivel global şi de 25-30% a afacerilor subsidiarei din România. În 2013, Enea România a înregistrat o cifră de afaceri de 9 milioane de euro, iar centrele din America de Nord, care se află tot sub coordonarea lui Bogdan Putinică, au avut venituri de circa 25 de milioane de euro.

Chiar dacă principalii clienţi şi parteneri ai Enea vin din pieţe precum Statele Unite, Germania şi China, compania colaborează şi cu parteneri români, „vârfuri ale industriei de IT din România”, după cum îi numeşte Putinică, iar experienţa acestor parteneriate l-a făcut să fie convins că nu există nicio diferență între companiile românești și cele străine, chiar dacă recunoaşte că aici provocările pot fi uneori mai mari din cauza dificultății accesului la surse de finanțare pentru anumite proiecte.

„Industria de IT de la noi ar merita o soartă mai bună dacă factorul politic și guvernamental ar înțelege ce lobby excelent pentru România îl reprezintă această concentrație masivă de inteligență românească, acest fanion de performanță pură românească”, susţine reprezentantul Enea.  Totuşi, este de remarcat dezvoltarea programelor publice în IT care încearcă, uneori cu succes, „digitizarea” societății românești, mai precizează antreprenorul.

Cât despre tendinţele industriei la nivel global, big data și cloud-ul câștigă din ce în ce mai mult teren. De altfel, cele mai recente concluzii ale studiului “Big & Open Data in Europe”, comandat de Microsoft, arată că tranziția la soluțiile bazate pe date poate contribui cu 206 miliarde de euro la economia europeană până în 2020 – echivalentul unei creșteri de 1,9% în PIB-ul Uniunii Europene, iar sectoarele cele mai predispuse la creștere includ comerțul (47 mld. euro), producția (45 mld. euro), administrația publică (27 mld. euro) și sănătatea (10 mld. euro). Iar dacă ar fi un domeniu, la nivelul pieţei IT, în care ar vrea să investească în viitor, acela ar fi chiar big data, mai explică antreprenorul. Dar recunoaște că este o zonă în care este destul de greu de concurat cu marii jucători de la nivel internațional. Totodată, este convins că miza în IT ar trebui să rămână investiţiile în cercetare şi dezvoltare (R&D), pentru că este zona care „trasează viitorul tehnologic al unor industrii întregi”. Dar cu toate acestea, criza mondială a avut un impact destul de sever asupra bugetelor de R&D, un domeniu în care în România s-a investit destul puţin până acum, potrivit reprezentantului Enea.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii