Cautare
, Contributor

|
|

Calea Floreasca-Barbu Văcărescu, tărâmul tranzacțiilor în materie de clădiri office

Cele mai importante tranzacții ale anului trecut au fost generate de clădirile office din zona Calea Floreasca-Barbu Văcărescu.
Nusco Green Court tower

Hub-ul de clădiri office Calea Floreasca-Barbu Văcărescu (CFBV) – „copilul crizei”, așa cum l-am denumit în ediția de anul trecut a „Forbes Best Office Buildings” –, și-a confirmat, pe parcursul anului trecut, renumele de cea mai importantă zonă de birouri din România. Pentru a argumenta această afirmație, este suficient să aruncăm o privire asupra tranzacțiilor realizate aici în ultima perioadă.

ASCENSIUNEA SEGMENTULUI OFFICE ÎN BUCUREȘTI

Cel mai activ investitor din zonă este, fără îndoială, fondul de investiții Globalworth, administrat de omul de afaceri Ioannis Papalekas, care va finaliza în acest an Bucharest One, o clădire de birouri în suprafață de 49.000 de metri pătrați, construită de Bog`Art, companie controlată de omul de afaceri Raul Doicescu. Cea mai recentă achiziție a Globalworth, finalizată în decembrie 2015, este a doua clădire din ansamblul Green Court, prima investiție din România a Skanska, într-o tranzacție în valoare de 47 de milioane de euro. Tranzacția nu a fost chiar o surpriză pentru segmentul office, având în vedere că Globalworth a achiziționat și prima clădire a ansamblului Green Court. Suprafaţa închiriabilă a clădirii B este de circa 18.600 de metri pătrați. Imobilul era închiriat, la momentul anunțului, în proporție de peste 80% către companii precum Sanofi România, Adecco România, Carrefour România, Colgate Palmolive România, RINF Outsourcing Solutions.

SCURT TRATAT DE ISTORIE OFFICE A BUCUREȘTILOR

„Suntem încântaţi că ne putem continua parteneriatul cu Skanska în România cu achiziţia clădirii B din proiectul Green Court Bucharest. Acestă tranzacţie reprezintă un pas important pentru Globalworth, care de acum deţine două din cele trei clădiri ale celui mai nou proiect de birouri clasa A din Bucureşti şi îşi consolidează astfel poziţia în noul district de business din capitală”, declara, la momentul anunțării tranzacției, Dimitris Raptis, Deputy Chief Executive Officer şi Chief Investment Officer la Globalworth Real Estate Investments.

Portofoliul Globalworth cuprindea, în septembrie 2015, nouă clădiri, în afară de cea proaspăt achiziționată, în principal spații office, dar și rezidențiale și industriale și cinci proiecte în diverse stadii de dezvoltare. Alte achiziții ale Globalworth, finalizate în primul semestru al anului trecut, sunt clădirile de birouri Unicredit Tower (Piața Presei), Nusco Tower și clădirea A din ansamblul Green Court (CFBV). Aceste achiziții, împreună cu livrarea a 44.000 de metri pătrați de spații industriale în complexul TAP din Timișoara către Continental, au dus la creșterea cu 102.500 de metri pătrați a suprafeței totale închiriabile deținute de Globalworth, până la nivelul de 336.071 metri pătrați. Veniturile operaționale nete ale companiei au crescut, în prima jumătate a anului trecut, cu 422%, atingând nivelul de 11,75 milioane de euro.

AVÂNT VERDE ÎN CONSTRUCȚII ȘI IMOBILIARE 

Revenind la hub-ul Calea Floreasca-Barbu Văcărescu, trebuie spus că acesta a generat, anul trecut, o altă tranzacție de anvergură, în special prin numele părților implicate, dar și prin valoarea tranzacției. Astfel, GLL Real Estate Partners, unul dintre primii investitori din real estate-ul autohton – deține clădirea de birouri Charles de Gaulle Plaza din CBD – a revenit în forță pe piața investițională, după mai mulți ani de pauză, achiziționând, pentru o sumă de peste 70 de milioane de euro, ansamblul office Floreasca Park, dezvoltat de Portland Trust, unul dintre pionierii segmentului de dezvoltare de clădiri office. În  afară de Floreasca Park, de numele Portland Trust se leagă dezvoltarea și vânzarea unor clădiri reper din București, precum Opera Center I și II, Bucharest Business Park, Floreasca 169A.

De altfel, Portland Trust mizează în continuare pe CFBV, construind în prezent, vizavi de Floreasca Park, ansamblul Oregon Park, care, cu cei aproximativ 70.000 de metri pătrați de spații noi de birouri, reprezintă 21% din totalul de 330.000 de metri pătrați construiți și închiriați de Portland Trust în România începând cu anul 1999.Prima clădire din noul ansamblu de birouri Oregon Park, dezvoltat de Portland Trust, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România, a fost închiriată integral de către Oracle. Clădirea are o suprafață închiriabilă de 20.104 de metri pătrați. Termenul de finalizare este iunie 2016. În paralel, dezvoltarea clădirii B continuă conform planificării, spațiul închiriabil fiind de 24.619 de metri pătrați. Lucrările la clădirea C vor începe în cursul acestui an.

Reperul vizual zonei rămâne însă Sky Tower, cea mai înaltă clădire de birouri din România, dezvoltată de Raiffeisen evolution și aflată în prezent în portofoliul Raiffeisen Property Holding International (RPHI). Partea comercială a ansamblului, Promenada Mall, a fost achiziționată de către New Europe Property Investments (NEPI), fond de investiții sud-african care deține o altă clădire reprezentativă din zonă. Este vorba despre clădirea office The Lakeview, dezvoltată de un joint venture AIG Lincoln/Fabian și cumpărată de NEPI în anul 2013. NEPI mai deține, în zonă, și clădirea Floreasca 169A, pe care a cumpărat-o în 2010.

SKANSKA, 500 MIL. EURO DIN TRANZACȚII ÎN ECE

Hub-ul CFBV concentrează, în prezent, 14% din stocul total de birouri din București, fiind depășit, la acest capitol, doar de Central Business District (CBD), potrivit datelor furnizate Forbes România de către compania de consultanță imobiliară Knight Frank România. Din punctul de vedere al cererii înregistrate în 2015, CFBV a generat 25% din total, situându-se după zona Dimitrie Pompeiu. În perioada 2010-2015 însă, Calea Floreasca-Barbu Văcărescu a generat 20% din cerere, situându-se pe primul loc din această perspectivă.

Clădiri reprezentative

The Lakeview

Dezvoltator: AIG Lincoln/Fabian

Proprietar actual: NEPI

Suprafață: 25.564 mp peste nivelul solului și 19.000 mp sub nivelul solului

An finalizare: 2010

Floreasca Park

Dezvoltator: Portland Trust

Proprietar actual: GLL Real Estate Partners

Suprafață închiriabilă: 38.000 mp

An finalizare: 2013

Sky Tower

Dezvoltator: Raiffeisen evolution

Proprietar actual: RPHI

Suprafață închiriabilă: 41.200 mp

An finalizare: 2012

Nusco Tower

Dezvoltator: familia Nusco

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață construită: 24.382 mp

An finalizare: 2010

Green Court A+B

Dezvoltator: Skanska

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață închiriabilă: 38.100

An finalizare: 2014

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii