Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Sursele maladiei globale

Lumea se destramă și numai SUA are puterea și importanța morală să oprească mișcarea care ar putea avea consecințe catastrofice. Cu greu trece o zi în care să nu se fi întâmplat un eveniment groaznic și descurajant – un alt atac al Statului Islamic, un puci eșuat în Turcia, un motiv bun pentru liderul său islamist să devină un dictator în termeni neoficiali, creșterea agresiunii chineze cu scopul de a profita de controlul nelegitim în Marea Chinei de Sud, Putin care stoarce fostele țări din blocul comunist. Economia globală continuă să fie în declin; FMI a coborât încă o dată estimările de creștere prevăzute pentru sfârșitul acestui an și pentru 2017. Stagnarea economică de lungă durată alimentează resentimente politice acerbe pe măsură ce partidele radicale și autoritariste câștigă tot mai multă putere în Europa.

Sunt două surse principale ale acestei maladii globale.

Economia. Uitați de pălăvrăgeala fără sens despre „stagnarea seculară” și alte forțe aparent prevestitoare care presupun o condamnare a noastră la o creștere lentă sau inexistentă. Nu ne este bine din cauza politicilor de guvernare – impozite excesive, reglementarea și cheltuielile. În cercurile politice și economice, cea mai mare cauză, politica monetară, nu primește nicio atenție pentru că factorii de decizie politică și observatorii consideră că este un instrument pentru creștere. Politicile Băncii Centrale de relaxare cantitativă și ratele dobânzilor au înclinat cu perversitate piețele de credit într-un fel în care nu stimulează economia, ci o deflaționează. Guvernele și corporațiile au acces la bani ieftini, în timp ce cele mai dinamice și creative părți ale economiei – afacerilie noi și mici – suferă de bugete reduse.

Politica de izolare. Barack Obama crede cu tărie că gogoașa de stânga pe care SUA – și înainte de ea, statele imperialiste ale Europei au folosit-o – este sursa pentru toate problemele lumii.

Dar anii 1930 ne-au arătat ce se întâmplă atunci când agresiunea nu este contracarată cu forță. Din acest motiv, SUA a fost liderul lumii libere de după al Doilea Război Mondial. Nicio altă democrație nu are puterea și acoperirea globală ca să facă acest lucru. Scump? Ceea ce cheltuim astăzi pe apărare este o fracțiune din cât ar costa lupta într-un război mare, ca să nu mai menționez oribila pierdere de vieți omenești. A nu lăsa o putere ostilă sau cu potențial de ostilitate să domine o regiune sau întreaga lume a fost fundamentul expansiunii extraordinare în prosperitatea globală din 1945, expansiune alimentată de comerțul internațional. Dacă vom continua cu politicile de izolare ale lui Obama, lumea se va transfora într-un loc periculos și mai puțin prosper.

Aspect care ne duce imediat la speculațiile lui Donald Trump cu privire la NATO, una dintre poveștile cele mai uimitoare și de succes ale istoriei și libertății. Este esența simplității: un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor. NATO a oprit influența Uniunii Sovietice, iar acesta este motivul pentru care Putin nu a fost mai agresiv față de fostele state sovietice Lituania, Letonia și Estonia, ca să nu mai vorbim de astfel de sateliți sovietici din trecut care sunt acum state membre NATO, cum ar fi Polonia. Sub umbrela protecționistă a NATO, Europa a devenit mai prosperă, orientată către interior, în loc să fie un cârlig pentru politicile ostile. Astăzi, un război între Franța și Germania este de neconceput.

Este adevărat, aliații noștri ar trebui să cheltuiască mai mult pe apărare. Dar argumentul fundamental și cel mai profund este acesta: siguranța lor este siguranța noastră. SUA nu este o agenție care își închiriază serviciile de protecție la nivel global.

Așa cum a făcut SUA în 1980 sub administrația lui Ronald Reagan, trebuie și noi să luăm inițiativa reformelor de creștere, așa cum sunt reducerile masive de taxe și oprirea previziunilor Băncii Centrale asupra piețelor noastre de credit.  Celelalte țări ne vor urma exemplu, la fel cum au făcut-o în urmă cu mai multe decenii.

Și de asemenea, trebuie să ne implicăm activ cu lumea din jurul nostru – și nu doar să încercăm s-o refacem după interpretarea noastră, ci asigurându-ne că actorii nocivi sunt ținuți la distanță.

Traducere de Ana Racheleanu

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii