Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Opinii |
|

Supraviețuitorii

Mihai Mitrica AER
De câțiva ani,  în România, nivelul de acces la cultura scrisă al publicului este într-un declin. Este ca la întâlnirile periodice cu prietenii din tinerețe: după un timp, cei care apar la aceste întâlniri (adică la târgurile și saloanele de carte, în librării ori în biblioteci) sunt din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai ocupați cu altceva.

Publicul de carte este tot mai puțin numeros în Romania, iar cei care rezistă, încă, acestei definiții sunt, la rândul lor, asediați de nivelul de informație pe care trebuie s-o proceseze zilnic și de lipsurile materiale.

În acest tablou nu pot exista câștigători pentru că toată lumea doar supraviețuiește: editor, autor, traducător. Un editor rămâne cu 50% (în medie, deși există rabaturi și mai mari) din prețul unei cărți, bani din care trebuie să asigure plata pentru drepturi de autor, traducător – acolo unde este cazul, tipograf, editare (acel proces din care ia naște cartea pornind de la textul autorului), marketing, impozite și taxe și, dacă mai rămâne ceva, un profit.

Cealaltă jumătate merge la distribuitor/librar ca rabat, iar distribuitorul îi returnează banii după o anume perioadă (de multe ori mai mare, decât mai mică). Niciun editor nu poate să pună un preț exagerat la o carte pentru că aceasta nu se va vinde.

Apoi, vine statul care încasează 9% TVA la cartea tipărită și 24% la cartea electronică (și de aceea poate că avem sub 1% din piață cărți electronice deși nu stăm rău nici la numărul de tablete/smartphone-uri vândute și nici la viteza conexiunilor la internet).

În plus, mai avem și Legea Timbrului Cultural, o lege strâmbă pe care zilele acestea Camera Deputaților se pregătește s-o facă și mai hidoasă. Editorilor li se cere prin acest nou proiect de lege să cumpere timbre de 1 leu pentru orice carte de beletristică de la uniunile de creație, a se citi de la Uniunea Scriitorilor din România, indiferent dacă autorul este român sau străin, membru sau nemembru al Uniunii Scriitorilor din România.

Sunt convins că nu doar eu văd aici un mecanism de inspirație profund stalinistă: statul obligă o entitate privată să plătească unei alte entități private (ai cărui membri sunt parlamentarii care au inițiat această lege) o taxă parafiscală fără ca acest al doilea privat să fie obligat să presteze un serviciu societății în contrapartidă. Adică, doar drepturi, fără nicio obligație. Această taxă – dacă printr-o calamitate va fi adoptată – va îndepărta și mai mult de carte publicul cu posibilități reduse de consum. Dar, în primul rând, va distruge producția de beletristică din România.

Educația este un alt punct dureros pe harta industriei de carte din România: profesorii sunt slab pregătiți (mulți dintre ei) iar manualele după care predau sunt îngrozitoare – asta ca să folosesc un eufemism.

Toată vâlva creată anul trecut în jurul noilor manuale de clasele I și a II-a a fost un foc de paie regizat de niște băieți (deloc deștepți) care voiau să facă astfel loc în școli și unei licitații pentru dispozitive electronice. Ideea lor nu a murit, dar a reușit să mai dea o lovitură industriei de manuale, trimisă spre eșafod de Ecaterina Andronescu la începutul anilor 2000. O piață liberă a manualelor în România, în care profesorul să fie liber să aleagă, iar statul să subvenționeze manualul doar pentru cei care au cu adevărat nevoie, ar fi un bun început.

Dar cel mai dureros este că, la nivel guvernamental, nu se conștientizează importanța pe care cultura scrisă o are pentru economie. Ecuația este simplă: un om care citește este un om educat, care are acces la o slujbă mai bine plătită, care îi oferă un venit mai mare, care îi oferă posibilitatea să consume mai mult (și mai scump) și astfel să crească economia și să susțină dreaptă coloana vertebrală a unui stat.

Alții au înțeles asta de multă vreme, noi s-ar putea să o înțelegem când va fi prea târziu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii