FacebookTwitterLinkedIn

Actuala criză generată de epidemia COVID-19 nu este prima experiență majoră prin care trece grupul Autonom International, fondat în 2006 de frații Marius și Dan Ștefan. „Am trecut foarte bine prin criza financiară din 2008-2011, la începutul căreia ne‑am schimbat rapid modelul de business. Mai mult, am crescut atunci cu peste 50% în fiecare an”, a precizat Marius Ștefan, coacționar și fondator al grupului. Conducerea Autonom International, cel mai important jucător independent de pe piețele de leasing operațional și rent-a-car din România, va continua să investească până la 80% din bugetul propus, chiar și în contextul unei crize economice majore, pentru a întări business-ul și a-i asigura astfel stabilitatea. Premisele sunt solide. Anul trecut, Autonom Services SA a înregistrat venituri consolidate de aproximativ 339 milioane de lei, în creștere cu 35% față de 2018. De asemenea, firma a atras 20 de milioane de euro de la Bursa de Valori București printr-o emisiune de obligațiuni corporative. Linia de leasing operațional, care a deservit 1.461 de clienți în 2019 și a operat o flotă de 7.118 de autovehicule, a înregistrat venituri consolidate de 159 milioane de lei, în creștere cu 48% față de rezultatul generat din 2018.

Toate aceste rezultate spectaculoase, care confirmă soliditatea afacerilor deținute de frații Marius și Dan Ștefan, n-ar fost posibile fără adoptarea și implementarea unui set de valori fundamentale promovate pentru angajații grupului, printre care se numără respectul, încrederea, bunul-simț, empatia și, nu în ultimul rând, simțul umorului. Astfel, afacerea fraților Ștefan are în prezent cei mai implicați angajați din țară, conform studiilor de specialitate independente. Cultura organizațională a grupului Autonom reprezintă un veritabil avantaj competitiv.

Care este rolul valorilor cultivate de fondatori și cum se împacă acestea cu guvernanța corporativă? „Cred că este un moment foarte bun ca oamenii să se gândească acum care sunt lucrurile de bază și fundamentale, atât în plan personal, cât și pentru cei din jurul lor. Oricare ar fi rezultatul, contează până la urmă să facă acest exercițiu. Pentru că, mai departe, în fața noastră ne așteaptă necunoscutul”, a declarat Marius Ștefan în cadrul reINVENT Summit 2020, organizat de „Forbes România”.  Oamenii au o toleranță foarte scăzută la incertitudini, pentru că ei sunt obișnuiți să aplice mereu niște modele mentale. De aceea, oamenii încearcă să încadreze viitorul în ceea ce știu din trecut. „Problema este că schimbarea e foarte rapidă, iar lucrurile sunt foarte diferite față de cele din urmă, încât nu putem anticipa ce se va întâmpla. Ceea ce rămân cu adevărat sunt principiile, valorile și interacțiunile umane”, a subliniat Marius Ștefan. Întrebarea este cum se translatează acestea în principiile corporatiste. Sugestia fondatorului Autonom este: „Mergeți înapoi la lucrurile de bază!” Mai concret, el se referă la munca în echipă. „Cum ar fi dacă, înainte să începeți o ședință, ați face trei minute de liniște? Va fi ciudat. Dar veți vedea că tranziția din mediul virtual, de exemplu, va fi mult mai simplă. Ce-ar fi dacă ședința ar începe cu o întrebare despre o experiență simplă: când ai râs ultima dată cu lacrimi? Ce s-a mai întâmplat în familia voastră de la ultima ședință?”, a sugerat Marius Ștefan câteva exemple prin care oamenii să-și regăsească empatia. Abia după acestea, să se treacă în ședințele de analize, cu obiective și vânzări… În acest fel se creează conexiuni între colegii din echipă. În opinia fondatorului Autonom, sunt două ingrediente absolut esențiale în orice echipă: încrederea și respectul. Este foarte bine să poți avea o părere diferită, care este respectată de colegi.

În grupul Autonom nu există un departament propriu-zis de inovație. În viziunea tânărului antreprenor, inovație este un proces de îmbunătățire continuă, care este democratizată și încredințată fiecărui angajat. „Inovația poate fi aplicată de orice membru al unei echipe. Întrebarea noastră este «ce ai putea schimba?» Iar noi, într-o lună, primim peste o mie de răspunsuri, din care selectăm 200. Astfel, avem un proces continuu de inovație”, punctează Ștefan. Bunul-simț este important în luarea deciziilor. „Am pus în anunțul de angajare ca oamenii să aibă bun-simț și simțul umorului, pentru că celelalte lucruri se învață”, a mărturisit Marius Ștefan. Cel mai simplu este să te uiți la opusul bunului simț: șmecheria. El spune că oamenii grupului său sunt adaptabili și flexibili.

Cum se pregătește o companie pentru această perioadă grea? Marius Ștefan sugerează: „Trebuie să ai cash și acces la cash, ca să faci o organizație rezilientă. Organizațiile birocratice nu vor rezista. Este important să fii înconjurat de oameni care să te sfătuiască și să aibă opinii diferite”. De asemenea, în această perioadă, există foarte multă frică. De aceea, liderul este mesajul. Oamenii au nevoie ca liderul să iasă în fața lor. „Avem nevoie de empatie, atât pentru colegi, cât și pentru clienți și furnizori. Empatia se poate cultiva, asta e vestea bună!”, a conchis Marius Ștefan.

„Este un moment foarte bun ca oamenii să se gândească acum care sunt lucrurile de bază și fundamentale, atât în plan personal, cât și pentru cei din jurul lor.”

Marius Ștefan, cofondator și CEO Autonom International