FacebookTwitterLinkedIn

Antreprenorul Teofil Mureșan, fost profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a construit, alături de fratele său, Simion, unul dintre cele mai puternice grupuri de servicii pentru infrastructură din România. De-a lungul timpului, Electrogrup a marcat numeroase premiere pe piața locală. A introdus primele soluţii de fibră optică aeriană și a adus primul cablu dielectric. A fost prima firmă care a instalat un cablu de fibră optică pe linii de tensiune medie în România. Pe lângă Electrogrup, din grupul Electrogrup Infrastructure mai fac parte firmele Direct One SA, Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL și WESEE. Electrogrup Infrastructure are drept obiective pe termen lung să atragă finanțare pentru creșterea organică în domeniile în care activează, precum și pentru continuarea proceselor de achiziții și fuziuni în România și în alte țări.

Pasionat de sport, în special de fotbal, Teofil Mureșan nu ezită să compare sportul cu business‑ul tocmai pentru a găsi inspirație și pentru a înțelege mai bine lumea afacerilor. De aceea, această perioadă de izolare, impusă de pandemia COVID-19, o consideră drept un „cantonament pentru relansare”. Antreprenorul a explicat în cadrul evenimentului reINVENT Summit: „În sport, ca și în business, există competiții dure, pregătiri intense, învinși și învingători. De multe ori, ceea ce se întâmplă în sport poate să ne inspire în business”. El a invocat faptul că, în urmă cu doi ani, în fruntea grupului E-INFRA a format o echipă puternică de manageri, majoritatea fiind români, pentru a face pasul către statutul de multinațională. A fost o mișcare de succes această investiției în oameni. Ca dovadă, recent, compania WESEE, specializată în instalarea de turbine eoliene, a câștigat un proiect în nordul îndepărtat al Norvegiei. Practic, specialiștii de la WESEE vor lucra dincolo de Cercul Polar. „Cantonamentul este și pentru astfel de lucruri! Ne pregătim echipele pentru lucrări și zone geografice noi și pentru domenii care, după criză, poate că vor intra pe primele poziții în economie”, a subliniat Mureșan.

În această perioadă de criză profundă, în viziunea omului de afaceri, board-urile au datoria să fie mult mai aproape de executivi pentru că lucrurile se schimbă rapid, aproape zilnic, și este nevoie de decizii rapide. Indicatorii și toți parametrii economici se modifică de la o săptămână la alta. De aceea, Teofil Mureșan s-a apropiat mai mult de echipa sa de manageri: „Această perioadă m-a adus din nou aproape de colegii mei din executiv. Am organizat două celule de criză, în care luăm decizii rapide și concentrate pe sănătatea angajaților atât din România, cât și din țările în care operăm”. Apoi, se are în vedere sănătatea companiilor, în special cash-flow-ul. Marea schimbare pe care Teofil Mureșan o vede acum este: board-urile mult mai apropiate de executivi, așa încât deciziile de adaptare să fie mai rapide.

Una dintre problemele des invocate în spațiul public românesc este infrastructura. Se discută mult, dar se face puțin în acest domeniu. Teofil Mureșan consideră că investițiile în infrastructură reprezintă, peste tot în lume, unul dintre cele mai puternice motoare pe care le are la dispoziție economia. „Marile proiecte strategice pot atrage investiții și multe locuri de muncă, aducând profit în viitor. Este un lucru știut. Ce s-ar putea întâmpla în România și nu se întâmplă? Sunt mulți investitori care ar putea să vină în proiectele din România, dar nu iau aceste decizii din diferite motive”, a spus Mureșan. El s-a referit la fondurile de investiții în infrastructură, românești sau străine, pentru că există bani pentru infrastructură. Termenul de „parteneriat public-privat” a fost folosit atât de mult, încât nu mai prezintă încredere. „Ar trebui un cadru mai extins pe care să-l acopere legislația la nivel guvernamental, iar autoritățile locale să-l aplice în funcție de condițiile specifice în fiecare caz”, a propus o soluție antreprenorul.

Perioada de izolare a fost o oportunitate pentru Teofil Mureșan de a petrece mai mult timp cu familia. Apoi, a descoperit valoarea timpului, aplicațiile online, îngrijirea plantelor, dar și plăcerea de a fi îmbrăcat comod, cu haine de casă. „Am avut mai mult timp de analiză și reflecție. Într-o cursă de maraton, atletul nu are timp să arunce o privire în tribune. Așa este și în business, acum am avut timp să privesc puțin și în «tribune». Sunt convins că va trece și această criză. Contează să fim pregătiți și adaptați la ce va urma”, a spus Teofil Mureșan.

„Într-o cursă de maraton, atletul nu are timp să arunce o privire în tribune. Așa este și în business, acum am avut timp să privesc puțin și în «tribune».”

Teofil Mureșan, Chairman Of The Board Of Directors E-INFRA