FacebookTwitterLinkedIn

Bogdan Rotunjanu, IT Director Orange România, a început prin a prezenta viziunea sa despre succes, pe care l-a definit ca „realizarea unei dorințe izvorâte din setul de valori pe care îl are fiecare dintre noi“. A explicat în continuare că „dacă ne gândim la tipurile de succes, am putea spune că principalele două sunt: succesul interior, sau personal, și succesul social, sau public“, subliniind că „unul nu există fără celălalt“. Din experiența sa profesională a învățat în primul rând că „nu te caută șansele pe tine, ci tu trebuie să ți le oferi“, dar și că „atunci când un lucru nu este cum ți-ai dorit, trebuie să te întrebi ce ai făcut ca să îl schimbi, iar dacă nu s-a rezolvat, următoarea întrebare este ce poți să faci ca să depășești situația“.

Bogdan Rotunjanu a subliniat în continuare că „dacă domeniul în care începi să activezi nu este domeniul în care te-ai pregătit, asta nu înseamnă că nu te poți dezvolta profesional, câtă vreme ceea ce faci este ceea ce-ți place“, adăugând că „din fiecare experienţă poţi învăţa ceva nou. Chiar dacă nu o faci conştient, cu siguranţă la un moment dat în viitor acele lucruri îţi vor folosi”. În final, i-a sfătuit pe participanții Successful Me ca „indiferent ce faceți, să faceți cu pasiune și cu plăcere. Aș spune că trebuie să fiți nonconformiști cu ideile voastre, să căutați să fiți provocatori cu procesele pe care le întâlniți și să nu renunțați“, concluzionând că „de cele mai multe ori, succesul nu apare imediat, e nevoie de muncă“.

David Pripas, Lead Producerul MavenHut, companie ai căror fondatori sunt membrii generației 30 sub 30 din 2013, a început prin a povesti o experiență relevantă pentru publicul Successful Me. Fiind în căutarea unui job și găsind un anunț pentru funcția de senior account dintr-o agenție de publicitate, inițial nici nu i-a trecut prin cap că lipsa experienței în domeniu ar putea reprezenta un impediment, din cauză că „noi, cei din generația asta, știm de la părinți că suntem speciali și foarte deștepti și că putem face absolut orice”.

Când și-a dat însă seama că lipsa experienței va fi totuși o problemă, a găsit o metodă ingenioasă de a atrage atenția managerului de HR și de a fi invitat la un interviu: s-a prefăcut că este curier și a livrat la sediul agenției o cărticică creată de el, care era de fapt CV-ul său. Deși în urma procesului de recrutare nu a fost acceptat, la doar câteva zile a găsit un alt anunț de recrutare, de data aceasta însă de la o companie de gaming, unde a fost și angajat. În cadrul MavenHut, a învățat the hard way că „recompensele nu sunt niciodată proporționale cu munca pe care o depui, ci cu rezultatul obținut“. O altă lecție importantă pe care a învățat-o și pe care o intitulează „capcana deciziilor bune“ este că dacă ai luat niște decizii care se dovedesc a fi bune, ajungi să crezi că toate deciziile pe care le vei lua sunt bune.

Cel de-al treilea speaker al serii, Paul Olteanu, Public Speaking și Personal Branding Trainer, a început prin a vorbi despre fericire, explicând că toți ne-o dorim, indiferent de ceea ce înseamnă acest sentiment pentru fiecare. Pornind de la cartea „Authentic Happiness“, în care Martin Seligman a prezentat cele trei elemente care constituie fericirea: factorii genetici, circumstanțele și alegerile pe care le facem, Paul a subliniat importanța experiențelor pe care le trăim.

Experiențele noastre creează „autostrăzi neuronale“, după cum le numește Paul, care ne fac să fim mai optimiști și mai fericiți, dacă am experimentat situații pozitive, și mai pesimiști și chiar reticenți la a trece prin experiențe similare, dacă am experimentat situații negative. În speech-ul său, Paul Olteanu a subliniat și rolul poveștilor, care au asupra noastră o influență adesea subestimată, concluzionând prin „aveți grijă ce povești spuneți și ce povești ascultați“.Conferințele Successful Me 4 au fost organizate la Connect Hub, cu susținerea Orange România.