FacebookTwitterLinkedIn

În aprilie, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), indicele global al prețurilor la produsele alimentare a atins cel mai înalt nivel din ultimul deceniu. Un rezultat la care specialiștii se așteptau de altfel, având în vedere că prețul materiilor prime pentru producerea alimentelor de bază a continuat să crească de la o lună la altă, odată cu izbucnirea pandemiei. Spre exemplu, doar dacă ne raportăm strict la alimentele necesare micului dejun – cafea, lapte, zahăr, grâu, ovăz și suc de portocale – toate au crescut în medie cu 28% în 2020 comparativ cu nivelurile din 2019, conform tranzacțiilor realizate pe piețele futures din SUA. Și dacă adăugăm la această listă și carnea de porc, care a crescut cu aproape 57%, creșterea medie a prețului ajunge la 32%.

Până și companiile de profil, precum Nestlé sau Unilever, au semnalat în ultimele luni că prețurile alimentelor vor continua să crească. Iar pandemia nu este singurul factor determinant în creșterea galopantă a prețurilor. Cererea puternică din partea Chinei, depozitarea cerealelor de către guverne de la debutul covidului și seceta în țările exportatoare cheie, au contribuit de asemenea. De la începutul anului trecut, prețurile la grâu au crescut cu 31,2%, la ovăz cu 27,2%, în timp ce porumbul a înregistrat o creștere de peste 60%, fiind impulsionată de cererea avidă din partea Chinei.

În plus, și prețurile globale de export au crescut cu mai mult de o treime în ultimul an, potrivit Comisiei Europene. Pentru țările care importă o mare parte din produsele alimentare – precum Egiptul și Pakistanul – creșterea bruscă a costurilor de expediere s-a adăugat la prețul ingredientelor. Indicele Baltic Dry, un indicator de referință pentru costul transportului în vrac, a atins și el cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, pe fondul creșterii cererii de mărfuri și a blocajelor induse de pandemie. Întârzierile de expediere au dus și la o disponibilitate mai redusă a boabelor de cafea, ceea ce se traduce iarăși în creștere de preț.

Prețurile futures pentru cafeaua Arabica sunt la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani. Acestea au crescut în medie cu 51,7%, comparativ cu 2019. În ceea ce privește laptele, prețurile futures au fost volatile în ultimele 18 luni. În prezent, sunt cu 12% mai mari decât media înregistrată în 2019. Prețul zahărului a crescut cu 35,9% de la începutul anului 2020, în timp ce prețul sucului de portocale a crescut cu 11% în aceeași perioadă. Prețurile mai mari ale uleiului vegetal ar putea face ca alimentele prăjite la micul dejun să fie și mai scumpe, mai ales că au crescut cu aproape 90% de la începutul anului trecut, în timp ce soia a crescut cu aproape 60%.

Pentru țările în curs de dezvoltare, stabilitatea prețurilor a devenit o preocupare politică mult mai intensă. Chiar Abdolreza Abbassian, economist senior la Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură, a declarat recent că „inflația alimentară este reală în multe locuri. Nu va dispărea prea curând”.

Sursa: FT