Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Afaceri |
|

Studiu de caz

A trebuit să treacă un an pentru ca să se risipească măcar o parte din misterul din jurul testamentului celui care a fost la un moment dat cel mai bogat român, Dinu Patriciu.
 aboneaza-te
CONFERINTA - FORBES CEO FORUM

Las fiicelor mele, Ana Patriciu și Maria Patriciu o cotă totală de 82,5% din întreaga mea avere, (…) iar partenerei de afaceri
Melanie Chen, 12,5%“, scria, conform presei centrale, în testamentul pe care Dinu Patriciu și l-a făcut cu aproximativ un an înainte de moartea sa, în 19 august 2014.

Cazul lui Dinu Patriciu este unul dintre cele mai bune lecții pe care le pot învăța oamenii de afaceri români despre mărire și (mai ales) decădere.

Mărirea. „Cu bani poate toată lumea”. Cu 2.000 de dolari si cu mai bine de 10 arhitecţi, Dinu Patriciu punea pe picioare prima firmă privată din România – biroul de arhitectură Alpha Construcţii şi Investiţii, cu numărul de înregistrare 00000001. Venise în ţară pe 22 decembrie, după ce Revoluţia îl prinsese în Emiratele Arabe.

A început să facă bani serioşi din imobiliare, iar la finalul anilor ’90 a condus unul dintre primele fonduri de investiţii active de pe piaţa românească, Romanian and Moldova Direct Fund (RMDF).

VEZI CE ALTE LECȚII POȚI ÎNVĂȚA ÎN URMA POVEȘTILOR A ȘAPTE DINTRE CEI MAI BOGAȚI ROMÂNI

Marea lovitură a dat-o, însă, în anul 2001, când a cumpărat rafinăria Petromidia cu circa 50 de milioane de dolari, asumându-şi investiţii de câteva ori mai mari. Câţiva ani mai târziu, a reuşit să transforme datoriile Petromidia, de 600 de milioane de dolari, în obligaţiuni pe termen lung, cu scadenţa în 2010.

Cu doar un an de zile înainte de venirea crizei, Patriciu devine cel mai important om de afaceri român şi intră în rândul miliardarilor după ce grupul kazah KazMunayGas a cumpărat în două etape Rompetrol.

Cu suma imensă de bani pe care a primit-o, Patriciu a început o ofensivă a cheltuielilor, cu atât mai mult cu cât venise criza şi omul de afaceri a acţionat întotdeauna contraintuitiv. A investit în media, retail, pariuri sportive, domeniul bancar şi imobiliare. Dar spre deosebire de cazul Rompetrol, pentru cele mai multe dintre afacerile post-Rompetrol a înregistrat eşecuri răsunătoare.

Decăderea. Pe cât de mare părea anvergura lui Dinu Patriciu când devenea cel mai bogat român, pe atât de abrupt s-a prăbușit totul în jurul omului de afaceri în doar câțiva ani.

Unul dintre cele mai promiţătoare pariuri ale lui Patriciu părea reţeaua de magazine Mic.ro. A deschis într-un timp foarte scurt mai bine de 150 de magazine de proximitate, pentru a lupta cu reţelele de magazine internaţionale. În 2012, însă, firma a intrat direct în faliment, sub presiunea datoriilor uriaşe. Nici reţeaua de pariuri sportive BetCafeArena, care părea un pariu aproape sigur pentru Patriciu, nu a adus succesul scontat.

Falimentul magazinelor mic.ro și Minimax a fost urmat de insolvența Adevărul Holding și vânzarea, cu discounturi importante, a multor proprietăți imobiliare din portofoliul de peste un miliard de euro cumpărat în plină criză sau chiar a „jucăriilor” sale de zeci de milioane de euro.

Nu a durat mult până au apărut și probleme personale. Omul de afaceri a fost operat la Milano pentru un transplant de ficat, iar soția sa, Dana, a intentat divorț.

În vara anului trecut, Patriciu a murit, la Londra, cu puțin timp înainte ca întreg „lotul Rompetrol” să fie condamnat la închisoare cu executare pentru perioade de câțiva ani fiecare pentru mai multe infracţiuni, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau constituirea unui grup infracţional organizat.

Chiar dacă pentru omul de afaceri a încetat procesul penal, în urma decesului său, disputa din jurul averii sale a rămas deschisă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii