FacebookTwitterLinkedIn

Peste 30% din gospodăriile care au copii în întreținere nu au fost niciodată cu cel mic la dentist, arată un studiu de piață reprezentativ național, realizat de către Millward Brown România în ianuarie 2019, pentru Clinicile Dentare Dr. Leahu.

Vârsta de la care încep cei mai mulți să își ducă copilul la dentist este între 3 și 5 ani, deși prima vizită la medicul stomatolog ar trebui să fie imediat ce apar primii dinți. Totuși, 6 din 10 români au fost cel puțin o dată la medicul stomatolog în anul 2018, mai arată studiul.

Accesul pacienților la serviciile stomatologice a crescut pe fondul unui context macroeconomic favorabil, al unui nivel sporit al educației și al dezvoltării pieței de stomatologie susținute și de extinderea clinicilor mari. Piața serviciilor stomatologice a crescut de la an la an, atât ca număr de cabinete și clinici, cât și ca valoare, ajungând la 4.400 de companii active și peste 1,3 miliarde lei cifră de afaceri cumulată a jucătorilor din domeniu.

Primele trei orașe, București, Cluj și Timișoara, au înregistrat progrese semnificative, Capitala fiind cea mai mare zonă, cu 1.600 de companii și o valoare a pieței de peste 500 milioane lei. Față de anii anteriori, pacienții conștientizează din ce în ce mai mult importanța sănătății dentare. Astfel, în 2018, peste 50% și-au planificat vizitele la medic.

Aceștia și-au ales dentistul pe criteriul încrederii (într-un procent de aproximativ 90%) sau pe recomandare (65%) și nu pe criteriul financiar, cum se întâmpla în anii trecuți. Conform datelor din studiul de piață, jumătate dintre românii care au fost la dentist au optat, punctual, pentru tratarea cariilor, 40% pentru igienizări, comparativ cu anii anteriori în care ajungeau preponderent în cazul durerii și infecțiilor.

Numai 8% dintre aceștia au fost la dentist pentru a-și rezolva toate problemele dentare. Pe de altă parte, peste 20% dintre români declară că nu vor merge la dentist în 2019, primul motiv invocat fiind lipsa banilor, urmat de teama de a merge la dentist, lipsa timpului, faptul că nu cunosc un medic dentist de încredere, că nu au în apropiere un cabinet stomatologic sau pentru că în trecut au avut experiențe neplăcute cu medicii dentiști.