FacebookTwitterLinkedIn

Noul președinte al CRE, Corneliu Bodea, care este și acționar al unuia dintre cei mai mari jucători din piața de energie din România, Adrem Invest, este de părere că punctul cheie asupra căruia ar trebui să se centreze strategia energetică a țării noastre se referă la continuarea investițiilor de finalizare a proiectelor de infrastructură din industrie. „Sistemul energetic românesc se află într-o perioadă de mari presiuni și provocări, ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Însă consumul intern a scăzut puternic, de la o capacitate dublă față de ce consumăm acum”, a declarat Corneliu Bodea. Acea strategie energetică ar mai trebui să includă o modalitate prin care industria energetică să poată răspunde mediului imprevizibil în care trăim. Mai mult, ea trebuie să fie clară, concisă, stabilită pe o perioadă rezonabilă de timp. „Trebuie să ne pregătim sistemul să răspundă unor provocări, unei capacități de producție care să se completeze prin export. De aceea, investițiile în infrastructură sunt ținta principală”, a mai afirmat Bodea. De asemenea, un alt punct extrem de important pe care ar trebui să îl regăsim în noua strategie se referă la creștere eficienței energetice, având în vedere că România se află, în prezent, pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește această eficiență, potrivit reprezentantului CRE. Iar nivelul eficienței ar trebui să crească pe întreg lanțul industriei, de la producție, la transport și distribuție.

Prezent în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum, Corneliu Bodea a ținut să sublinieze că există și câteva puncte forte ale sistemului energetic românesc, iar printre acestea se numără faptul că piața de energie din România este una dintre cele mai deschise din Europa și se află la un nivel tehnologic foarte evoluat. „Acești factori crează oportunități, dar și provocări pentru că fiind o piață deschisă riscul este să devenim un importator de energie, în loc să ne menținem un hub energetic important și un exportator net”, a mai explicat Corneliu Bodea.

Președintele CRE are o experiență de peste 17 ani în management, automatizări și vânzări în industrie, dobândită prin activitatea sa în cadrul companiei Adrem Invest, care oferă servicii și soluții de inginerie pentru probleme legate de aplicațiile industriale și energetice. În ultimii zece ani Corneliu Bodea a ocupat poziția de vicepreședinte al Adrem Invest.