FacebookTwitterLinkedIn

Analiza lui Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), pornește de la premisa că România, din punct de vedere macroeconomic, are „o situație foarte bună la care s-a ajuns, în timp, în ultimii cinci ani, cu sacrificii. Ar fi păcat ca această stabilitate macroeconomică, atât de greu câștigată, să fie pierdută din cauza unor politici cu orizont de timp scurt”. Economistul-șef al BNR a explicat că „nicăieri în lume creșterea economică nu a putut fi făcută prin relaxare fiscală și monetară, contrar a ceea ce se spune. Aceste politici, în cel mai fericit caz, pot aduce câștiguri pe termen scurt și sunt reversibile”.

Oficialul BNR a explicat și cum ar putea România să atingă chiar o creștere de 5%: „Creșterea potențială este calculabilă, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional o calculează, iar pentru România este undeva la 3% pe an. Putem să creștem potențialul României spre 5%? Da, dar nu prin politici fiscale și monetare, ci prin lucruri neplăcute, costisitoare pe termen scurt, dar cu efecte pe termen lung”. Economistul-șef al Băncii Naționale a dat câte cinci exemple de astfel de reforme, grupate pe cei trei factori care duc la o creștere sănătoasă și de durată a economiei, respectiv capital, muncă și productivitate.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE FORBES CEE FORUM PENTRU CREȘTERE SUSTENABILĂ

În ceea ce privește stimularea capitalului, este necesară o mai mare atragere a investițiilor străine directe și mai ales direcționarea lor către sectoarele unde s-ar putea face export, nu imobiliare sau servicii financiare, cum s-a întâmplat în trecut, o mai bună absorbție a fondurilor europene, trecerea BVB de la piață de frontieră la piață emergentă, stimularea modelului de creștere economică pe investiții și exporturi, mai degrabă decât creșterea prin consum, și revitalizarea parteneriatului public privat în proiectele de investiții majore.
La capitolul muncă, oficialul BNR a subliniat importanța educației, a reformei sănătății, dar și stimularea natalității. Alte reforme ar fi atragerea unui anumit tip de imigrație dar și a românilor care au emigrat. Printre reformele propuse pentru creșterea productivității sunt dezvoltarea infrastructurii de transport, impulsionarea cercetării-dezvoltării, dar și creșterea productivității în agricultură.

VALENTIN LAZEA: „ROMÂNIA ESTE CODAȘĂ ÎN EUROPA LA CAPITOLUL PRODUCTIVITATE LA MATEMATICĂ, ȘTIINȚE ȘI CITIT