Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Strategia americană

Achiziția Bank Leumi România și investițiile în digitalizare sunt doar câteva dintre cele mai îndrăznețe acțiuni ale First Bank din ultima perioadă.  
 aboneaza-te
056 core First Bank

Piraeus Bank România a fost achiziționată, în vara anului trecut, de către JC Flowers & Co, fiind prima investiție pe care fondul o făcea pe piața din România și în Europa Centrală și de Est. De atunci și până în prezent, banca a trecut printr‑un proces de rebranding, schimbându-și numele în First Bank, a anunțat investiții de 7,5 milioane de euro în digitalizare, a achiziționat Leumi Bank România, iar planurile de extindere par că nu se opresc aici. Dominic Bruynseels, președintele executiv al First Bank, detaliază pentru Forbes România strategia băncii din perioada următoare.

„În mai puțin de un an, am făcut pași importanți pentru a ne asigura un viitor solid aici: am lansat un brand puternic, am evaluat în detaliu business-ul și am stabilit direcția în care vom merge, am început un proces de transformare care să reconfigureze compania și suntem pe punctul de a achiziționa Bank Leumi România, după primirea aprobărilor necesare. Business–ul nostru este pe un trend ascendent, cu o creștere de 6% a împrumuturilor acordate la finalul lui martie 2019 față de perioada similară a anului 2018 și cu o majorare de 18% a volumului depozitelor atrase în aceeași perioadă. 2019 va fi un an profitabil pentru First Bank, dacă nu apar evenimente imprevizibile”, afirmă președintele executiv al băncii.

Dominic Bruynseels precizează că este foarte probabil ca First Bank să facă noi achiziții, adăugând că obiectivul băncii este de a continua creșterea atât organic, cât și prin noi achiziții relevante. Achiziția Bank Leumi România a reprezentat o oportunitate de business de neratat pentru First Bank, iar tranzacția va duce la creșterea cotei de piață, a portofoliului de clienți, precum și a volumelor de credite și depozite.

„În cazul în care identificăm o oportunitate relevantă, achiziționarea unei noi bănci este foarte probabilă. Suntem în special interesați de entități care au o dimensiune similară cu Bank Leumi România. Avem întreaga susținere a investitorului nostru pentru o astfel de operațiune și suntem pregătiți să mobilizăm capitalul necesar”, subliniază Dominic Bruynseels. El menționează că obiectivul principal nu este cota de piață, ci profitul și o rentabilitate bună a capitalului. „Suntem o companie cu acționariat american. Valorizăm eficiența, agilitatea, respectarea normelor și procedurilor în vigoare și cultura de tip antreprenorial. Ne străduim să facem lucrurile mai bine decât bine în activitatea noastră zilnică. Acestea sunt valorile care ne reprezintă și spre care tindem. Credem că toate aceste valori sunt exprimate concis și exact în promisiunea brandului nostru, The American Way.”

Pe termen scurt și mediu, cuvântul cheie al strategiei First Bank este „investiție”. Banca a anunțat deja investiții semnificative în digitalizare, în reajustarea proceselor și sistemelor interne, astfel încât să devină mai eficientă în relația cu clienții. Astfel, banca vizează timpi de reacție reduși prin utilizarea tehnologiei în analize complexe ale bazelor de date, precum și dezvoltarea de noi soluții bancare online care să se reflecte în confortul clienților. În pofida acestui ritm susținut în actualizarea tehnologiilor, First Bank nu intenționează să devină o bancă complet digitală, Bruynseels menționând că banca înțelege nevoia de interacțiune umană a clienților, mai ales atunci când vine vorba de decizii financiare importante, precum contractarea unui credit ipotecar. De asemenea, First Bank investește în dezvoltarea de noi soluții de servicii bancare online și se mobilizează pentru a asigura capitalul necesar în cazul în care decide să facă o nouă achiziție.

„First Bank oferă deja clienților săi soluții bancare unice – plata online a taxelor – proiecte care au adus băncii o serie de distincții și recunoașteri. Este vorba despre platforma LiveShop și despre integrarea Ghișeul.ro în aplicația online a băncii, aceasta din urmă fiind realizată în colaborare cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Țelul nostru este să devenim «The tech bank with human touch». Planurile de viitor sunt concentrate pe creștere și pe crearea de plus valoare. În 2019 vom urmări impulsionarea volumului de surse atrase și extinderea portofoliului de clienți afluent și ne vom concentra pe atragere de fonduri și de noi clienți cu potențial, atât din zona de retail, cât și din cea corporate”, afirmă președintele executiv al First Bank.

Dominic Bruynseels consideră că rezultatele sectorului bancar din România în 2018 au fost unele impresionante, fiind unul dintre cei mai buni ani de după criză. Creditele au înregistrat o revenire spectaculoasă, iar profitul la nivel de sistem a crescut. În schimb, bancherul admite că și-ar dori mai multă predictibilitate, din moment ce un mediu previzibil ar ajuta la dezvoltarea comunităților și a țării, per ansamblu. Mai mult decât atât, migrația, decalajele semnificative între zonele urbane și cele rurale, îmbătrânirea populației, construirea unui sistem educațional eficient, o coeziune socială mai puternică și un sector al sănătății publice mai eficient sunt principalele provocări cu care se confruntă România în perioada imediat următoare, în opinia președintelui executiv al First Bank, care adaugă că România este una dintre țările cele mai sigure, un loc unde noile tehnologii sunt adoptate aproape instantaneu, cu un bazin de resurse valoroase.

„Alunecarea spre populism este una dintre amenințările de care mă tem cel mai mult pentru că poate duce la lipsa de toleranță, perturbări, protecționism și, în ultimă instanță, chiar violență, cu posibile efecte imprevizibile la nivel social și economic”, concluzionează Dominic Bruynseels.

 

„În cazul în care identificăm o oportunitate relevantă, achiziționarea unei noi bănci este foarte probabilă. Suntem în special interesați de entități care au o dimensiune similară cu Bank Leumi România”, spune Dominic Bruynseels, președinte executiv First Bank.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii