Cautare
, Contributor

Antreprenori |
|

Spre noi teritorii

După ce a bătut palma cu Exxon, Wintershall și Gazprom, omul de afaceri Gabriel Comănescu se pregătește ca în acest an să cucerească noi teritorii și să atingă recorduri în afaceri.
comanescu_ok.jpg

Dublarea flotei și creșterea semnificativă a cifrei de afaceri fac parte din strategia pe care omul de afaceri Gabriel Comănescu o are în plan pentru acest an. O strategie care a început să prindă contur, având în vedere sumele pe care Grup Servicii Petroliere (GSP), parte a grupului Upetrom, controlat de Comănescu, le-a obținut anul trecut prin încheierea unor contracte cu mari jucători din domeniul energiei, din întreaga lume.

Printre cele mai importante proiecte pe care GSP le are în derulare sunt cele cu firmele Energean Oil&Gas, singurul producător de hidrocarburi din Grecia, cu Pemex din Mexic și Turkish Petroleum. O altă colaborare este cea cu olandezii de la Wintershall Nordzee, firmă controlată de germanii de la Wintershall, parte a grupului BASF, pentru care desfășoară lucrări în Marea Nordului. Exxon, cea mai mare companie petrolieră din lume, se înscrie și ea pe lista clienților, odată cu semnarea unui contract în valoare de 23 de milioane de euro prin care GSP se angajează să realizeze servicii de prospecțiuni în Marea Neagră, la Constanța. Mai exact, este vorba de servicii de prospecţiune geofizică cu vehicul subacvatic autonom în apă de mare adâncime, potrivit ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau. Mai mult, Exxon a anunțat spre finalul anului trecut investiții de un miliard de dolari în programul de explorare a gazelor naturale din Marea Neagră.

Însă marele succes pare să vină din est, pentru că un alt contract important semnat de GSP anul trecut este cel cu rușii de la Gazprom Neft, în valoare de circa 100 de milioane de dolari, pentru foraj de sonde în Coridorul arctic. Iar pentru a fi mai aproape de clienţii din Rusia, GSP şi-a deschis, în primăvară, o filială la Moscova. O mișcare care s-a dovedit a fi foarte inspirată, având în vedere că  la finele anului trecut GSP Offshore (parte a GSP) a mai semnat un contract cu Gazprom prin care se angajează ca, în perioada 2014-2015, să execute lucrări de foraj petrolier marin în Marea Peciora, în nordul Rusiei, contractul dintre cele două companii putând fi extins până în 2016. Această campanie de cucerire a unor puncte strategice în industria petrolieră din întreaga lume îi va oferi posibilitatea omului de afaceri de a pune în aplicare planul de extindere a flotei și de a-și extinde astfel activitatea în noi teritorii de business, precum forajul și lucrările marine în zonele offshore de mare adâncime, intrarea pe piața instalării de cabluri submarine, fibră optică și servicii complete de instalare şi întreţinere a parcurilor eoliene offshore,  zone de afaceri încă neexploatate la noi în ţară. În prezent, flota grupului Upetrom numără șase platforme, dar potrivit reprezentanților companiei urmează să mai fie achiziționate încă șase, pe parcursul anului 2014. Gabriel Comănescu, prezent în cea mai recentă ediție a topului Forbes 500 Miliardari, cu o avere de 500 de milioane de euro, a intrat în afacerile cu petrol încă din 1999, prin achiziționarea companiilor de foraj pe uscat Foserco şi Aquafor de la AVAS. Cinci ani mai târziu a înființat compania Grup Servicii Petroliere, în cadrul căreia a ocupat funcția de președinte al Consiliului de Administrație timp de opt ani la rând, iar în iulie 2012 a fost numit CEO al grupului. În 2004 a încheiat primul contract pentru foraj maritim, iar în 2006, a mai preluat alte șase platformele maritime, Jupiter, Orizont, Prometeu, Saturn Atlas și Fortuna.

Conform estimărilor omului de afaceri, 2014 ar putea să fie anul în care compania Grup Servicii Petroliere își va dubla afacerile, atingând o nouă cifră record. Cele mai mari vânzări ale companiei, cifrate la 549 milioane de euro, au fost înregistrate în 2010, după ce la finele anului precedent GSP încheiase primul contract cu rușii de la Gazprom, un contract în valoare de  269 de milioane de euro ce prevedea construirea unei conducte de transport a gazelor naturale de 150 km, de-a lungul coastei Mării Negre, care să alimenteze oraşul Soci, ce începea pregătirile pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de anul acesta. După ce a obținut contracte de la Marea Mediterană la Marea Nordului și a ajuns din Orientul Mijlociu până în zonele arctice noile ținte de businessului ale lui Gabriel Comănescu par tot mai aproape de a fi atinse. Iar Comănescu este, pentru al doilea an consecutiv, pe lista de început de an a Forbes România.

Aflați ce alte articole mai cuprinde ediția specială “14 pentru 2014”

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei din 20 ianuarie, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer  sau în aplicația de iPad a Forbes România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii