
Puțini au crezut în ideea unui tip care voia un film cu el făcând schi, pentru a-l arăta copiilor. Potențialii investitori români îi cereau un business plan pe cinci ani sau îl duceau cu vorba. Totuși, invenția creată de o echipă la ideea lui Bogdan Mănoiu a câștigat anul acesta Marele Premiu la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, iar iRewind, înregistrată ca firmă elvețiană, tocmai a încheiat o rundă de finanțare de 11 milioane de euro. Elveţienii au crezut în echipă și în idee. „Acolo se bucură să îţi dea banii, pentru că ştiu că şi ei câştigă”, spune Mănoiu, fondatorul. Ideea lui a avut totuși parte și de sprijin autohton: inventatorul și miliardarul român Mircea Tudor i-a ajutat prin centrul său de cercetare, iar operatorul de telefonie Orange a acoperit costurile și a oferit sprijin tehnic.
Camerele create de iRewind și instalate pe niște stâlpi speciali înregistrează, editează automat și distribuie exclusiv către protagoniști filme de pe pistele de schi sau de la maratoane. Ele funcționeză pe principiul oglinzii, adică transmit filmarea direct pe telefon, atunci când ești în raza lor, fără a stoca niciun moment informația. Filmarea e transmisă serverului iRewind care editează automat, adaugă efecte video sau audio, iar aplicația îți permite să vezi și să organizezi filmele sau să le publici pe rețele sociale. Mai mult, ea poate fi adaptată în așa fel încât transmite live din timpul evenimentului sau poate fi conectată cu aplicația altora pentru a-i vedea pe ei live.
Utilizările sunt infinite – nu doar în sport (maratoane, ciclism, regate, călărie, ski), ci și turism. Cele mai recente negocieri ale iRewind sunt cu o companie din Elveţia, pentru 300 de evenimente, iar principalii parteneri ai start-up-ului vor fi firmele care se ocupă de organizarea și cronometrarea evenimentelor sportive. Instalarea camerelor inteligente poate costa între 100.000 euro şi 2 milioane de euro, de exemplu. Cele 14 camere de la Predeal au costat în jur de 60.000 de euro, costuri suportate parțial și de primărie, care a recunoscut potențialul turistic dat de această inovație, dar și un posibil ajutor pentru Salvamont. De altfel, și companiile de asigurări s-au arătat interesate, având în vedere utilitatea acesteia în caz de accident.
iRewind a instalat camere fixe pe pârtiile de la Predeal şi Cheile Grădiştei, iar negocierile sunt foarte avansate pentru Davos şi Crans Montana. Mănoiu estimează că aplicația a avut până în acest moment jur de 30.000 de utilizatori, în România şi Elveţia, la cele câteva evenimente la care a fost folosită. Dar potențialul său este mult mai mare, pentru că se bazează pe un public imens (un miliard de sportivi amatori) și pe o nevoie umană devenită inerentă – aceea de a stoca și publica momente inedite din viața lor pe rețele sociale. Pentru utilizatori, aplicația este disponibilă gratuit, deoarece modelul de business al start-upului se bazează pe potențialul de publicitate care interesează organizatorii și sponsorii unui eveniment sportiv. Altă sursă de venituri pentru iRewind ar putea fi cumpărarea de opțiuni suplimentare (o rezoluţie mai bună, efecte speciale). Cifra de afaceri a iRewind a fost în 2013 de 200.000 de euro, iar firma a fost evaluată la 10,8 milioane euro, după spusele lui Mănoiu. În acest moment, el este acționar majoritar, cu 46 %, dar acțiuni dețin și cei din echipă, precum și Mircea Tudor.
Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România