FacebookTwitterLinkedIn

Născut în București, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o familie de aromâni înclinați și pasionați de artă. Familia sa era mereu prezentă la diverse evenimente culturale, iar unchii săi erau atrași de muzică. În perioada anilor ’50, familia sa a deschis la Kogălniceanu singurul muzeu al aromânilor din țară, care poartă numele bunicului său, Gheorghe Celea. În perioada liceului, a fost selectat de doi profesori de la Institutul de Teatru să participe la cursuri. Ani mai târziu, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale.

VEZI CARE SUNT CELELALTE POVEȘTI ALE INVITAȚILOR PREZENȚI LA FORBES HEROES

A debutat în teatru cu piesa „Eminescu” de Mircea Ștefănescu. A jucat în peste 60 de roluri în piese de teatru semnate de autori prolifici precum Anton Cehov sau William Shakespeare, a avut roluri în filme și a regizat. În perioada în care România se afla sub zodia comunismului, Ion Caramitru a refuzat să devină membru al PCR, iar bunul simț i-a influențat întotdeauna alegerile.

VEZI CARE AU FOST EROII PREZENȚI LA FORBES HEROES 2014

La evenimentul Forbes Heroes ce a avut loc în luna mai, actorul a povestit despre parcursul său profesional în cea mai grea perioadă a intelectualității românești: „De-a lungul vieții mele, bunul simț m-a îndrumat să nu intru în PCR, să nu fiu informator al Securității, mi-a spus că limba română este un instrument de maximă eficacitate atunci când este vorba de a spune adevăruri într-o societate marcată de eroare și cenzură, că teatrul a putut fi și va fi mereu o zonă liberă de constrângeri și chiar o șansă de a supraviețui, câteodată”. În perioada comunistă, actorii de teatru erau cunoscuți, în nomenclatorul de profesiuni, drept prestatori de servicii, evidențiindu-se astfel pierderea condiției lor de creatori.

După căderea regimului dictatorial, artiștii din România și-au recăpătat condiția de creator și de artist, prin apariția legii drepturilor de autor. Odată cu aceasta, a devenit necesară adunarea laolaltă a creatorilor într-o uniune, drept pentru care, în 1990, Ion Caramitru a înființat UNITER (Uniunea Teatrală din România). Asociația militează pentru apărarea intereselor oamenilor din teatru și organizează anual „Gala Premiilor UNITER” și „Gala Tânărului Actor”.

13242229_1297358010293274_158881131_o

32 de rețete pentru a deveni propriul erou

În calitate de regizor și creator, Ion Caramitru a realizat după 1990 pelicule atât în România, cât și în străinătate: „Perioada mea de libertate, de după ’89, a însumat 15 filme făcute în țară și în străinătate, filme englezești și de televiziune sau filme americane, dar și spectacole montate în Japonia, Marea Britanie, Bulgaria și Macedonia”.

În 1996, Ion Caramitru a devenit ministru al culturii și a militat pentru consolidarea monumentelor istorice aflate în componența Patrimoniului Cultural Național Imobil. Eforturile sale s-au concretizat într-un program național care este activ și astăzi: „Până la ora aceea, erau deschise 38 de șantiere pe acest domeniu, eu am deschis 300 și ceva. O picătură într-un ocean, dar s-a pornit ceea ce și acum funcționează, și anume Programul Național de Restaurare a Monumentelor”, a declarat actorul la evenimentul Forbes Heroes.

În 2005, Ion Caramitru a devenit director al Teatrului Național București și a luat primele măsuri pentru reabilitarea clădirii, care a fost ulterior recondiționată și a primit o nouă înfățișare: „La ora asta, TNB e cel mai spectaculos teatru din Europa, iar consolidarea care s-a facut salvează teatrul și de un cutremur de 9 grade”. La TNB au fost deschise trei noi săli care aveau altă întrebuințare, înainte de reconsolidare. Pentru conferințe, evenimente sau expoziții, s-a deschis sala „Media”, la etajul doi funcționează „Pictura”, sala în care anterior erau pictate decorurile pentru spectacole, iar la parter există o sală destinată tinerilor, cu numele „9G” (noua generație).

VEZI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTUL FORBES HEROES

În încheierea discursului de la Forbes Heroes, Ion Caramitru a declarat că actoria este în continuare o profesie care atrage mulți oameni talentați, iar TNB semnează constant contracte de colaborare cu actori proaspăt absolvenți: „Anual, termină sute de absolvenți. Și tot anual, nu au unde să se angajeze. În prezent, TNB are contracte de colaborare cu 180 de tineri actori”.

De-a lungul carierei, actorul a primit numeroase decorații, printre care cea a Asociației Cineaștilor, Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor, Crucea Casei Regale a României sau Doctor Honoris Causa al Universității de Arte „George Enescu”.