Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Sorin Vișoianu, Immofinanz: ”Ne-am atins și chiar depășit obiectivele”

rsz_sorin_visoianu
Country Manager-ul Operations România în cadrul Immofinanz spune că așteptările de la noul guvern includ infrastructura și stabilitatea legislativă.

Cum apreciați într-un singur cuvânt evoluția companiei/grupului pe care o/îl conduceți în anul 2016? Acum, la final de an, cum arată realizările în raport cu obiectivele de la începutul anului? Detaliați!

Este dificil să descriem acest an printr-un singur cuvânt. Probabil că cel mai potrivit ar fi „consolidare”.

Pentru noi, 2016 a fost un an intens până acum: am adus VIVO!, brandul nostru pentru centre comerciale, în cele patru proprietăți de retail din România, finalizăm prima clădire a complexului Metroffice din Pipera și am continuat să investim în portofoliul existent, pentru a îmbunătăți experiența chiriașilor la toate nivelurile. Pe segmentul de birouri, ne numărăm printre cei mai importanți jucători din București, cu o suprafață închiriabilă totală de aproape 200.000 metri pătrați. Ne îmbunătățim constant gradul de ocupare. De asemenea, suntem încântați că am întâmpinat noi chiriași și am extins acorduri existente în multe dintre clădirile noastre clasa A din București.

Putem spune că ne-am atins și chiar depășit obiectivele, pe parcursul unui an extrem de dinamic pentru întreaga companie, și așteptăm cu nerăbdare anul 2017, în care vom continua să ne consolidăm sectoarele principale, de office și retail.

Care a fost evenimentul care v-a impresionat neplăcut în domeniul în care activați și care a fost evenimentul care v-a impresionat plăcut?

Personal, am tendința să privesc sectorul de business ca un întreg: un eveniment la nivel macro care influențează, de exemplu, industria IT, probabil va influența și piața imobiliară într-o anumită măsură.

Astfel, în ceea ce privește zonele care încă necesită îmbunătățiri, răspunsul meu rămâne asemănător cu cel oferit în urmă cu un an: infrastructura locală și cea națională rămân subdezvoltate pentru nevoile în creștere ale economiei românești și ar trebui să reprezinte o prioritate în anul ce urmează. De asemenea, un mediu politic și fiscal stabil poate influența pozitiv întregul mediu de afaceri și poate încuraja companiile internaționale să intre pe piața locală.

Referitor la aspectele pozitive, aș menționa numărul tot mai mare de companii de outsourcing care își extind afacerile în țara noastră. Dezvoltarea acestui sector a transformat companiile de outsourcing într-una dintre principalele surse de cerere de pe piața de birouri și ne așteptăm ca această tendință să continue în viitor.

Care sunt cele mai bune 3 lucruri care s-au întâmplat în 2016 în România? (din punct de vedere business, social, politic, etc.)

În ansamblu, economia României crește mai rapid decât celelalte economii din Europa Centrală și de Est și urcă treptat în preferințele investitorilor străini care își propun să își extindă afacerile, precum și în preferințele antreprenorilor locali. În contextul acestui peisaj macroeconomic favorabil, piața imobiliară înregistrează, de asemenea, o creștere a cererii pentru proprietăți de înaltă calitate, în special din partea companiilor, pe măsură ce investitorii au nevoie de birouri noi, mai mari. Cifrele disponibile pentru 2016 ne susțin afirmația: activitățile de închiriere înregistrate în primele nouă luni ale anului 2016 au depășit rezultatele totale pentru 2015. Mai mult, aproape jumătate din contractele nou-semnate sunt atribuite unor companii nou intrate pe piață.

Astfel, în 2016 am continuat să asistăm la o creștere semnificativă atât la nivel de ofertă, cât și la nivel de cerere în sectorul de birouri, în special în București. Mai mult, putem spune că a avut loc o ajustare treptată a modului în care angajații și nevoile acestora sunt înțelese și luate în considerare. Productivitatea, colaborarea și inovarea la locul de muncă sunt văzute acum ca rezultate ale stării de bine a angajaților, astfel încât companiile au început să recunoască beneficiile unui mediu de lucru atent gândit, care inspiră.

La rândul său, acest aspect a influențat mentalitățile dezvoltatorilor imobiliari și proprietarilor: sectorul este acum mai puțin despre cărămizi și mortar, și mai mult despre servicii și facilități. Dezvoltatorii care înțeleg această schimbare de filosofie a chiriașilor și au flexibilitatea de a o traduce în spații de birouri personalizate vor fi cu un pas înaintea pieței. La IMMOFINANZ, aceasta este viziunea noastră centrală și depunem toate eforturile pentru a ne asigura că toate proprietățile noastre existente și viitoare sunt concepute pentru răspunde nevoilor implicate de această nouă mentalitate.

Menționați 3 măsuri luate de guvernul Dacian Cioloș care v-au influențat în bine activitatea și trei aspecte care ar putea fi îmbunătățite pe viitor de viitorul guvern.

Aș menționa faptul că angajamentul actualului Guvern de a reduce birocrația la toate nivelurile este un aspect pozitiv și am speranța că va fi continuat. Cu toate acestea, deși economia României își menține tendința de creștere, anumite aspecte încă necesită sprijin suplimentar.

Un alt element important, care influențează direct inclusiv sectorul nostru, se referă la măsurile de reducere a impozitelor și de scutire de la plata impozitelor, inclusiv scutirea de la plata impozitului pe profit reinvestit pe o perioadă de timp nelimitată a companiilor din sectorul IT.

Care sunt cele trei așteptări concrete pe care le aveți de la noul Guvern, ce va rezulta în urma alegerilor din decembrie, în perspectiva anului 2017?

Pe lângă infrastructură, un aspect cheie de care trebuie ținut cont în viitor este stabilitatea legislativă. Un clasament recent plasează România pe prima poziție în regiunea Europei Centrale și de Est în ceea ce privește numărul de schimbări legislative, pentru al treilea an consecutiv. Instabilitatea legislativă poate descuraja investitorii, iar menținerea sa la valori minime poate contribui semnificativ la sprijinirea mediului de afaceri al țării.

Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei Dumneavoastră pentru anul viitor?

IMMOFINANZ are un angajament continuu, pe termen lung față de România, una dintre piețele principale ale grupului. Ca investitor „de cursă lungă”, căutăm, în primul rând, să investim în proprietățile existente, pentru a le menține la cele mai înalte standarde posibile, în orice moment. Extinderea portofoliului este, de asemenea, importantă, în linie cu creșterea cererii de pe piață, iar în prezent am ales să construim și nu să cumpărăm, întrucât această abordare ne oferă control deplin în toate etapele unui proiect. Cu toate acestea, analizăm în mod constant dinamica pieței și suntem gata să acționăm atunci când se invește oportunitatea potrivită.

Strategia noastră va continua să se concentreze pe sectoarele de retail și birouri. Astfel, în anul următor, ne vom consolida brandul VIVO!, recent lansat în România, prin care proprietățile noastre de retail din țară primesc noi nume și identități vizuale: VIVO! Cluj-Napoca, VIVO! Constanța, VIVO! Pitești și VIVO! Baia Mare. Mai mult, vom continua să depunem eforturi pentru a ne menține portofoliul local de birouri la cele mai înalte standarde, fără a ne sfii să devenim, într-o anumită măsură, pionieri pentru piață.

În ceea ce privește dezvoltatorii, putem spune că unul dintre aspectele cheie este capacitatea acestora de a înțelege piața și de a livra produsul imobiliar potrivit, la momentul oportun. La nivel de business și economic, observăm o revigorare a pieței, companii care întră pe piața din România sau care își extind operațiunile locale – de fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să dezvoltăm un nou proiect de birouri la acest moment.

Metroffice este un proiect de importanță strategică pentru noi. Acesta include trei clădiri, cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 40.000 metri pătrați. Prima secțiune, în prezent în curs de finalizare, va avea P+M+4 etaje și aproape 20.000 metri pătrați. Suprafețele închiriabile vor ajunge până la 3.500 metri pătrați per etaj și vor avea un design flexibil, ce permite amenajarea de birouri individuale, precum și organizarea de tip open space. Când va fi finalizat, Metroffice va oferi spații de lucru pentru aproximativ 5.000 de angajați.

Metroffice reprezintă prima etapă a unui master-plan pe termen lung, ce presupune reproiectarea întregii zone din cadrul Iride Business Park al IMMOFINANZ în viitorul Iride City. Planul presupune transformarea întregii zone într-un cartier inovator, cu spații de birouri, retail, relaxare și rezidențiale – cu alte cuvinte, o parte nouă, deschisă și vitalizată a orașului.

Cum va schimba alegerea omului de afaceri Donald Trump economia/societatea americană și mondială și care sunt principalele provocări pe care le vedeți la nivel mondial în 2017?

În momentul de față, contextul global este extrem de dinamic, un lucru normal daca ținem cont de faptul că 2016 și 2017 sunt ani electorali în numeroase țări. Pe măsură ce alegerile din Europa se apropie de final, ne așteptăm ca scena internațională să intre treptat într-o perioadă de stabilitate în 2017. În orice caz, suntem încrezători că operațiunile noastre vor continua în maniera obișnuită.

Care va fi evoluția PIB pe care o anticipați pentru anul 2017?

În linie cu progresul constant înregistrat de economia României în ultima perioadă, nu ne așteptăm la fluctuații majore în ceea ce privește evoluția PIB. Cel mai probabil, acesta va continua să crească, într-un ritm ușor mai rapid comparativ cu 2016.

Care estimați că va fi evoluția cursului valutar mediu (euro/leu) în 2017? Dar a investițiilor străine directe?

Fluctuațiile cursului valutar sunt naturale pe termen scurt, în conformitate cu schimbările geo-politice, însă suntem încrezători că leul și euro vor menține un curs constant pe termen mediu și lung.

România a confirmat așteptările și a devenit economia cu cea mai rapidă creștere din regiunea Europei Centrale și de Est, iar acest lucru cu siguranță reprezintă un indicator pentru investitori. Mai sunt anumite aspecte care trebuie îmbunătățite la nivel național, pentru a spori încrederea acestora, însă, per total, nivelul de atractivitate al țării este în creștere.

Care sunt estimările legate de evoluția principalilor indicatori ai companiei/grupului pe care o/îl conduceți pentru anul viitor?

În ceea ce privește activitatea IMMOFINANZ în România, ne așteptăm ca anul 2017 să fie cel puțin la fel de dinamic precum 2016, astfel că anticipăm o creștere constantă la toate nivelurile business-ului. Strategia globală a companiei noastre presupune concentrarea tuturor activităților pe sectoarele noastre principale, de retail și office, pentru a consolida și mai mult poziția competitivă a IMMOFINANZ în aceste zone. Planurile noastre includ îmbunătățirea constantă a performanțelor operaționale și a gradelor de ocupare, astfel că investițiile pe care le realizăm au ca scop sporirea calității ofertei noastre și asigurarea celui mai înalt nivel de satisfacție posibil pentru chiriașii din aceste sectoare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii