FacebookTwitterLinkedIn

FORBES România: CARE SUNT PLANURILE COMPANIEI PE CARE O CONDUCEȚI PENTRU PERIOADA 2015-2016?

Sorin Vișoianu: Pe segmentul de birouri, Immofinanz a anunțat oficial la finalul lui 2014 startul construcției pentru transformarea și extinderea Iride Business Park, într-un ansamblu urban modern denumit Iride City. Această dezvoltare a început cu construcția Metroffice, prima fază de dezvoltare a proiectul: aproximativ 40.000 mp închiriabili, cu prima clădire oferind aproape 20.000 mp. Construcția ar trebui să fie finalizată în primul trimestru din 2016, făcând obiectul unei investiții de aproximativ 34 milioane euro. În prezent, la Metroffice, facem progrese vizibile la ridicarea structurii. O cerere în creștere observăm și în ceea ce privește sectorul logistic, luând de aceea deizia de a demara noi dezvoltări. Una dintre cele mai recente decizii strategice implicând segmentul de office și logistic presupune reconversia Armonia Mall (Arad) în centru logistic, discuțiile cu primii chiriași fiind deja perfectate. În plus, luăm startul și pentru noi dezvoltări de spații logistice. În scurt timp, vom începe prima fază din LOG.IQ București, având un spațiu închiriabil de 38.000 mp. La LOG.IQ Arad, ultimele lucrări de reconversie sunt în plină desfășurare astfel că livrarea este programată în perioada următoare, în timp ce la LOG.IQ București suntem în faza premergătoare startului construcției.

Strategia companiei este să urmărească permanent perspectivele și oportunitățile din piață. Dorințele clienților sunt extrem de importante pentru companie și ne păstrăm deschiderea în a evalua oportunități speciale care să consolideze relațiile existente sau pe cele noi. Planurile locale ale Immofinanz depind de evoluția economică și de condițiile pieței. Un exemplu în acest sens este Master Plan-ul pentru platforma Rocar – un proiect mixt de office, rezidențial și spații de retail. Avem în vedere derularea unui studiu de piață în urma căruia să stabilim exact mixul optim și amplasarea în teren a acestor tipuri de clădiri, precum și cele mai potrivite soluții de infrastructură.

Segmentul office, în continuare vedeta pieței imobiliare

FORBES România: CUM VEDEȚI EVOLUȚIA PIEȚEI ÎN URMĂTOARELE 12 LUNI?

Sorin Vișoianu:Cred într-o creștere moderată, dar constantă a pieței în perioada următoare. Volumul pe piața tranzacțională indică de asemenea că România este din nou pe radarul investitorilor străini. Deși mai sunt încă necesare progrese și reforme pe mai multe paliere, evoluția macro-economică a țării nu a trecut neobservată de către investitori. Luând în calcul populația și PIB-ul estimat, este de așteptat ca România să egaleze Polonia în câțiva ani în ceea ce privește volumul investițiilor.

Segmentul logistic&industrial, Cenușăreasa pieței imobiliare

FORBES România: CARE SUNT PRINCIPALII FACTORI DE RISC ÎN DOMENIUL ÎN CARE ACTIVAȚI? DAR CEI DE SUCCES?

Sorin Vișoianu:Un trend care influențează treptat piața, ce poate fi considerat atât o oportunitate, cât și o provocare, este acela al extra-beneficiilor. Immofinanz a venit în întâmpinarea acestui trend, anticipându-l cumva, prin conceptul „more than office”, implementat în toate clădirile noastre de birouri, furnizând un set complet de servicii de concierge disponibile pentru toți anagajații chiriașilor noștri sau transport zilnic privat care asigură legătura dintre clădirile noastre de birouri și zona de centru.

Cel mai mare obstacol investițional este acela al riscului de țară – fiscal și legislativ. Totuși, acei investitori care își asumă acest risc vor avea surpriza să descopere în România o țară atractivă în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare, piața fiind mult mai „lichidă”. Țări europene precum România vor atrage investiții în viitorul apropiat întrucât yield-urile pe piețele mature au scăzut semnificativ.

FORBES România: CUM ESTE STRUCTURATĂ CEREREA, CUM S-AU MODIFICAT AȘTEPTĂRILE CLIENȚILOR?

Sorin Vișoianu:România este un hub de producție și de outsourcing atractiv – mai ales în IT –, precum și o destinație comercială. Un alt aspect demn de menționat – și un motiv datorită căruia investitorii străini aleg România – este acela al nivelului de pregătire a forței de muncă. România dispune de personal educat, specialiști de top în domeniile lor de activitate, buni vorbitori de limbi străine și profesioniști cu adevărat ambițioși și dedicați.

În ceea ce privește așa-numitele „destinații urbane”, Bucureștiul alături de marile orașe, precum Timișoara, Cluj sau Iași se înscriu în top. Situația se datorează faptului că acestea sunt orașe universitare, cu un potențial ridicat, având deja avantajul găzduirii unor mari companii internaționale care deja derulează operațiuni în România.

Clienții actuali sunt perfect conectați la nevoile companiilor și echipei lor. Amplasamentul se numără printre cele mai importante criterii de alegere a viitorului sediu, ceea ce este valabil în special pentru București – o clădire de birouri aflată în imediata apropiere de mijloace de transport în comun (ideal, stație de metrou), ușor accesibilă atât din zona de centru, cât și de la aeroport. Clienții iau în calcul și eficiența energetică, mutarea într-o clădire cost-effective fiind un aspect important pe lângă alegerea unui spațiu care să răspundă cel mai bine cerințelor companiei privind suprafețele, partiționările etc.

FORBES România: CE NE PUTEȚI SPUNE DESPRE OFERTĂ (CALITATIV ȘI CANTITATIV), CARE ESTE SITUAȚIA STOCULUI ÎN PREZENT?

Sorin Vișoianu:Putem spune că astăzi asistăm la o schimbare în ceea ce privește profilul centrelor de business (de la amplasament, la tip de clădire etc.). Este unul din învățămintele și efectele pe care le-a avut criza asupra pieței.

Dacă stocul de clădiri de birouri dinainte de criză era unul extrem de eterogen, cu proiecte aflate în zone greu accesibile, dezvoltatorii de azi sunt mult mai atenți atunci când pregătesc design-ul proiectelor, acordând o mai mare atenție cerințelor pieței. Stocul actual se concentrează pe zona Barbu Văcărescu – Dimitrie Pompeiu, livrând un nou concept de birouri, adaptat clienților. Luând în considerare acest context, dezvoltatorul care îi poate asigura chiriașului flexibilitate și opțiuni variate din care poate să aleagă este cel care deține cheia.

FORBES România:CE MODIFICĂRI CONSIDERAȚI CĂ AR TREBUI FĂCUTE ÎN SISTEMUL FISCAL PENTRU A STIMULA PIAȚA? CREDEȚI CĂ NOUL COD FISCAL ESTE DE NATURĂ SĂ STIMULEZE CREȘTEREA PIEȚEI?

Sorin Vișoianu:Codul Fiscal cu siguranță poate furniza instrumente care să stimuleze sectorul imobiliar, dar implicarea principalilor jucători din piață este vitală. Măsuri precum stabilirea unui sistem clar de contribuții la bugetul de stat al clădirilor, zero contribuții din partea clădirilor cu regim special sau taxarea inversă a TVA-ului pot în mod clar să aducă schimbări pozitive.

Lecții pentru 2016

RISCUL DE ȚARĂ

Cel mai mare obstacol investițional este acela al riscului de țară – fiscal și legislativ. Totuși, acei investitori care își asumă acest risc vor avea surpriza să descopere în România o țară atractivă în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare, piața fiind mult mai „lichidă”. Țări europene precum România vor atrage investiții în viitorul apropiat.