FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: În opinia dvs., oamenii de afaceri din România (mai cu seamă milionarii din Top) știu să comunice în public?

Sorana Savu: N-aș putea să generalizez într-o asemenea problemă. Succesul în comunicarea publică ține și de personalitate și de tipul și de evoluția afacerii, și de exercițiu, de o mulțime de variabile care se regăsesc bifate cu succes în puține cazuri.

Forbes: Oamenii de afaceri ar trebui să vorbească despre averile lor în presă? Sau dimpotrivă, ar trebui să fie foarte discreți? Expunere sau discreție?

Sorana Savu: Sunt principii care ne guvernează în comunicare, fie că e comunicare publică, fie că sunt discuții cu prietenii. Unul dintre acestea vizează decența. Oamenii de afaceri pot vorbi în presă despre banii pe care i-au câștigat, în limitele decenței și într-un scop care să servească interesului public. Poți vorbi despre banii pe care i-ai acumulat în măsura în care experiența ta poate folosi și altora – accentul comunicării trebuie să cadă pe proces, nu pe rezultat, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori la noi. Banii sunt simpla confirmare (nu singura) că modul în care te-ai gândit să-ți construiești și să-ți dezvolți o afacere a fost corect.

În România, din păcate, se vorbește mult mai mult numai despre bani, fără alte explicații, iar oamenii sunt măsurați în valoarea lor financiară, fără ca alte componente să mai conteze prea mult. Dacă ne uităm un pic în jur sau citim un pic de istorie, constatăm că asta este o țară a economiilor cu „bani noi”. Amuzant este că oameni pe care îi știm bogați ca și Cresus – cum este Warren Buffet sau cum a fost Steve Jobs – locuiesc sau locuiau în case modeste și privesc sau priveau banii ca pe un instrument al activității lor, nu ca pe o „avere”.

Forbes: Care sunt greșelile frecvente pe care le-ați observat în prestațiile lor publice?

Sorana Savu: Sunt oameni de afaceri excepționali, care se feresc să apară în public și oameni de afaceri mediocri, care tocesc studiourile televiziunilor și umplu paginile revistelor mai mult cu ilustrație decât cu informații utile. Nu e vorba numai despre antreprenori, ci și despre cei care conduc companii mari. Astfel se creează un cerc vicios, care duce pe de o parte la o exagerare a cinismului cititorilor, iar pe de altă parte la o reticență exagerată a oamenilor de afaceri cu adevărat valoroși să intre mai mult în lumina reflectoarelor.

Forbes: Dar lucrurile bune în prestațiile lor publice?

Sorana Savu: Autenticitatea discursului antreprenorilor e cel mai important atu. Mulți dintre cei care au construit o afacere, mai ales o afacere mare, de la zero, tind să aibă o energie aparte și să aibă istorii autentice de împărtășit, cu bune și cu rele, în care publicul se poate regăsi cu ușurință. Sunt oameni care și-au format sau reformat stilul de management pe teren, nu din cărți și nici în traininguri, iar lucrul acesta se vede și se simte, în cel mai bun sens al cuvântului.

Pe de altă parte, antreprenorii sunt firi independente și autoritare – succesul le-a confirmat, în trecut, abordarea, așa că marea provocare în cazul lor, în momentul în care își schimbă publicul și ies la rampă, este să înțeleagă mizele, responsabilitatea comunicării și să nu se lase descurajați de reacțiile inițiale și să accepte să învețe din nou.

Comunicarea succesului, mai ales când ai ajuns la el pe căi oneste (și dificile), îți poate folosi foarte mult în mediul de business, dar ca să ajungi să beneficiezi de pe urma acesteia, trebuie să-i înțelegi mecanismele și să-i depășești obstacolele. În plus, trebuie să te obișnuiești că vorbești unor oameni care nu te cunosc și care te judecă, la început, în funcție de o singură prestație – lipsită de alt context, sau, eventual, în contextul unor prejudecăți negative. E un exercițiu greu, dar inevitabil.

Forbes: Puteți nominaliza câteva exemple de oameni de afaceri (milionari de top) care știu să comunice în public? Dar oameni de afaceri care sunt stângaci și confuzi în comunicarea publică?

Sorana Savu: Nu i-am urmărit suficient pe milionarii de top ca să mă pot pronunța.