Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

SkanskaVoice |
|

Skanska încurajează „cultivarea” well-being-ului la locul de muncă

Aura Luca, Managing Director Skanska Property România

Skanska este primul dezvoltator de birouri din România care introduce în proiectele sale WELL Building Standard, cuantificând, crescând și monitorizând nivelul de well-being al utilizatorilor acestora.

Ce diferențiază WELL de alte standarde de certificare?

WELL este, la nivel mondial, primul standard dezvoltat în jurul nevoilor utilizatorilor clădirii și presupune corelarea caracteristicilor spațiului fizic cu sănătatea și starea de bine. Practic, WELL însumează cercetarea științifică și bunele practici în proiectarea și construcția clădirilor. Rezultatul constă în spații de birou care depășesc stadiul funcțional. Ne dorim ca prin introducerea certificării în proiectele pe care le dezvoltăm să încurajăm și să susținem well-being-ul ca parte a unei vieți de calitate.

Care sunt beneficiile oferite de clădirile certificate WELL?

WELL vine în completarea sistemului de certificare LEED, implementat în toate proiectele noastre încă din 2009. Dacă certificarea LEED are la bază soluţiile de sustenabilitate a cărora implementare se reflectă în eficienţa clădirii, Well Building Certification se concentrează pe starea de bine şi pe nevoile angajaţilor care vor lucra în clădire. Standardul funcționează ca un sistem metric bazat pe performanță, compus din șapte concepte: aer, apă, lumină, alimentație, fitness, confort și echilibru mintal. Sunt luate în calcul calitatea aerului si a apei din clădire, accesul la lumina naturală, prezența plantelor și a vegetației, dar se pune accent și pe confortul personal, accesul la alimente sănătoase și influența pe care o au clădirile asupra organismului uman. Ca să le oferim utilizatorilor clădirilor noastre cele mai înalte standarde de well-being, ne supunem procedurilor și testărilor riguroase care, pentru menținerea certificării, trebuie repetate o dată la trei ani.

Cum va fi certificarea WELL integrată în clădirile Skanska?

Primele construcții din Romania certificate WELL urmează să fie a doua și a treia clădire din proiectul Campus 6, din zona de centru-vest, în imediata vecinătate a Universității Politehnice. Campus 6 vine cu o serie de inovații pe piața clădirilor de birouri din România la nivel de infrastructură și anume sistemul HVAC – de încălzire, ventilație și aer condiționat, precum și sistemele de monitorizare și control a calității apei. De asemenea, în premieră pentru România, le oferim rezidenților Campus 6 beneficiul unei piste de alergare, amenajată pe acoperișul clădirilor 2 și 3, oferind spațiu pentru exercițiu fizic și o priveliște unică asupra zonei. Ne mândrim și cu includerea, în complexul de birouri, a placemaking-ului cu o suprafață de 7000 m2, menit să încurajeze colaborarea în rândul utilizatorilor și să crească frecvența și calitatea interacțiunilor la nivelul întregii comunități din preajma clădirii.

În ce măsură este publicul din România pregătit pentru această nouă perspectivă asupra vieții la birou?

Fiind primii la nivel național care introduc și implementează caracteristicile WELL în proiectele construite, ne-am asumat și o misiune de educare prin promovarea noului standard de calitate pentru clădirile de birouri. Sub sloganul „Office life is life. Live it WELL”, am creat o campanie de comunicare cu rolul de a crește notorietatea well-being-ului în rândul publicului larg. Ca parte a acestui demers, am dezvoltat în jurul celor șapte concepte vizate de standardul WELL o suită de clipuri și materiale informative, distribuite către larga audiență. Printre canalele folosite se numără și site-ul Skanska, care funcționează ca o platformă educativă.

Cum se corelează demersurile făcute pentru implementarea și popularizarea standardului WELL cu obiectivele strategice de business ale companiei?

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la condițiile optime de muncă este doar unul dintre obiectivele campaniei educative. Pornind de la parametrii din spațiul de lucru, care pot fi cuantificați și monitorizați, ne propunem să contribuim la creșterea calității vieții utilizatorilor clădirilor noastre astfel încât să avem un impact real asupra societății. Implementarea celor mai recente tehnologii ne ajută să anticipăm nevoile pieței. Oferindu-le clienților noștri soluții care răspund nu doar nevoilor lor actuale ci și celor viitoare, ne îndeplinim obiectivul de a construi futureproof. Demersul presupune să folosim în proiectele noastre cele mai bune practici încă din faza de proiectare, ținând cont de principiile dezvoltării durabile și fiind în pas cu cele mai recente inovații tehnologice. În toate acțiunile pe care le întreprindem, suntem motivați de dorința de a avea un aport la nivel social și ne bucură statutul de inițiatori în demersul de educare pornit pe tema well-being-ului.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii