FacebookTwitterLinkedIn

ObamaCare se prăbușește. Adunându-se din cauza pierderilor neașteptate, investitorii fug din calea ObamaCare sau ridică prețurile primelor de asigurare la valori revoltătoare.

Clienții sunt uimiți de realitatea urâtă, deși primele sunt subvenționate iar deductibilitățile foarte costisitoare nu înseamnă decât că asigurații plătesc pentru sistemul de săntătate mai mult decât au făcut-o vreodată. Sistemele foarte restrictive amestecă nefericirea pacienților. Din ce în ce mai mulți medici refuză să trateze pacienții MedicAid din cauza ratelor de rambursare absurd de mici. Organizațiile nonprofit ObamaCare ar fi trebuit să ofere o acoperire mai ieftină tocmai din cauză că sunt ong-uri, dar 16 din 23 sunt aproape de falimentare, în timp ce șase sunt în pragul colapsului.  Ceea ce este și mai rău, costurile medicale subiacente sunt de asemenea în creștere, în ciuda promisiunilor că ObamaCare va reduce prețurile.

Nimeni – nici democrat, republican, independent sau nepăsător – nu este fericit cu această situație. Totuși, această problemă abia dacă este menționată în campania prezidențială.

Dacă sunt întrebați, unii democrați spun că, într-adevăr, ObamaCare este în regulă și are nevoie doar de câteva mici ajustări. Alți democrați mai onești recunosc mizeria și declară că ceea ce avem nevoie este un singur sistem socialist prin care să se plătească taxele. O stare ciudată de spirit, prin care la Guvern s-a făcut liniște în legătură cu sistemul de sănătate. Cu toate acestea, oricine o ascultă pe Hilary Clinton își dă seama că este de acord cu Bernie pe acest subiect, că Washington-ul ar trebui să preia controlul asupra întregului sistem de sănătate și asigurări medicale, iar spitalele și clinicile să fie reglementate strict, domintate de Washington, făcând din medici niște birocrați virtuali.

Și unde sunt Republicanii în acest context? Ei cer aproape ritualic abrogarea ObamaCare… și apoi nu mai fac nimic. Potrivit mândrului speaker, Paul Ryan, House GOPers a venit cu câteva idei interesante, bine-gândite, cu privire la modul în care ar trebui să răspundem la implozia ObamaCare, oferindu-le pacienților o mai mare influență în piața asigurărilor de sănătate, oferindu-le, în același timp, o plasă de siguranță sub formă de credite impozitate sau plăți directe către persoane cu scopul obținerii unor prețuri accesibile. Cu toate acestea, s-ar fi putut cu greu găsi un candidat republican – și cu singuranță nu Donald Trump, care conduce campania cu aceste idei.

Sistemul de sănătate reprezintă 20% din economia noastră. Este un subiect profund personal. Reformele sensibile ar putea să transforme ceea ce este o datorie financiară în creștere, aparent fără speranță, în sectorul cu cea mai dinamică creștere de până acum. Cu toate acestea, pentru toate intențiile și scopurile, rămâne un non-subiect.

Traducere și adaptare de Ana Racheleanu