FacebookTwitterLinkedIn

Simona Kessler, director agenția literară Simona Kessler International Agency

Forbes: Cum arată piața editorială din România după anul pandemic 2020?

Simona Kessler: Din perspectiva agentului literar pot spune fără doar și poate că piața editorială este încă zdruncinată după anul pandemic, dar în același timp mai matură și mai creativă.

După lentoarea anului de ne-grație 2020, editorii sînt dornici să recupereze volumul din 2019 – cel mai bun an după criza precedentă din 2009, și este evident că s-a ascuțit concurența.

Înca de la începutul anului 2021 s-a simțit o anume fervoare în achiziția drepturilor de traducere pentru titluri majore, preponderent non-ficțiune.

Curajul de-a intra în licitații a revenit din plin și, mai mult, hotărârea de-a avansa sume consistente cu 5 zerouri pentru titluri pe teme incitante, care promit vânzări excepționale și în România, îmi pare mai fermă ca în 2019. Aș aminti două dintre titlurile importante pentru care editurile s-a înfruntat: Between Two Kingdoms, un jurnal de supraviețuitor, scris de Suleika Jaouad, o tânără extrem de talentată de 22 de ani care a câștigat bătălia cu leucemia, și 1000 Years of Joys and Sorrows, memoriile  lui Ai Weiwei, cel mai fervent artist și activist din China de azi.

Pentru editurile care implinesc 25 sau 30 de ani, pandemia, The Great Lockdown,  a fost a patra criză majoră, prin care au trecut din 1990 încoace, și pot spune că toate au contribuit substanțial la maturizarea pieței noastre editoriale.

După primele luni de panică, când s-au închis librăriile și vânzările fizice au scăzut considerabil, estimativ 70-80%, editurile s-au reorientat rapid spre promovarea și  vânzarea online, fie prin marii e-taileri de carte precum elefant.ro, emag.ro, librex.ro etc., fie prin site-urile proprii. Se estimează că vânzările online au crescut între 30 și 40% față de 2019.

Un alt trend care s-a accentuat în 2020 a fost achiziția de drepturi audio. Firește, s-au publicat audio-book-uri și înainte, dar numai de câteva edituri (Humanitas, Casa Radio, Act și Politon etc.), iar accesul la platforme internaționale, precum Audible, era desigur posibil,  dar de anul trecut încoace din ce în ce mai multe edituri includ drepturile audio în ofertele lor, urmând trendul din Occident unde piața de audio-book-uri a crescut exponențial în ultimii ani.

Încă din primăvara lui 2020 în România s-a lansat platforma locală citește.ro și mai sînt în pregătire încă două platforme de subscripție: Echo, o platforma locală în parteneriat cu o societate nordică, și Storytel, platforma internatională a unei companii suedeze.

Forbes: În ce măsură criza medicală din 2020 a afectat activitatea agenției dvs? Criza medicală a influențat volumul de traduceri contractate și difuzate în piața autohtonă?

Simona Kessler: Criza ne-a afectat pe toți deopotrivă în industria de carte, nu numai în România, ci și în întreaga lume.

Toți a trebuit să învățăm să ne adaptăm la lucrul de-acasă, să participăm la târgurile de carte și la lansări online. Acum nu ne mai văităm că ne dor picioarele de la atâta umblat prin târg, suferim de zoom-fatigue.

Teama de incertitudine a indus lentoarea de care pomeneam mai sus: plățile au fost mai lente, raportarea vânzărilor a fost foarte lentă, achiziția de titluri noi a fost destul de lentă în primăvara-vara anului trecut.

Pe de altă parte s-a accelerat managementul digital în semnarea contractelor și emiterea facturilor. Invers proportional cu încetineala decizilor editoriale și plăților a fost viteza cu care se puteau semna contractele.

Editorii, ca toată lumea de altfel, erau copleșiți de teama zilnică de covid și mai preocupați de știrile despre pandemie decât de prezentările de carte și submisiile noastre de manuscrise.

Dar din toamna trecută piața s-a dezmorțit, iar până la sfârșitul anului s-a văzut că vânzările de carte nu au fost atât de catastrofale cum se temuse toată lumea inițial.

Raportul Federației Editorilor Europeni arată că în țările Europei occidentale scăderea a fost între 2% și 5%,  iar în Europa de Est, inclusiv România, de aproximativ 10%. Scăderea este calculată per ansamblu, dar mulți dintre clienții noștri din Germania, Franța, Marea Britanie ne-au confirmat că au făcut un profit neașteptat în 2020. Este probabil ca și unele edituri românești să fi încheiat anul pandemic pe plus.

Evident și agenția noastră a înregistrat o scădere a numărului de titluri noi vândute, de aproximativ 20%, dar ne-am bucurat că au fost reînnoite multe contracte, iar anulările au fost minimale.

Financiar scăderea a fost de aproximativ 10% față de 2019, cel mai bun an din 2008 încoace, dar am depășit anul 2018 cu 12%.

În comparație cu alte domenii, pot spune că suntem norocoși : o agenție literară poate funcționa de oriunde la orice oră – manuscrisele, ofertele, contractele, facturile, raportările se pot trimite toate electronic.

Dar ne lipsesc nespus întâlnirile cu editorii, agitația tărgurilor de carte locale și internaționale, ne este dor să primim exemplare tipărite și de evenimentele de lansare în librării.

Lumea editorială trăiește prin contactul la cald, face-to-face, cu editorii, autorii și cititorii.

Forbes: Care sunt domeniile/categoriile de carte care au funcționat cel mai bine în 2020 (solicitate de editorii români)? Dar cel mai slab?

Simona Kessler: Anul 2020 poate fi  împărțit în două: o jumătate în care interesul editorilor a fost diminuat în general, cum se văita o agentă din Franța la Londra virtuală de anul trecut că editorii nu mai citesc nimic și nu-i mai interesează nimic în mod special.

Iar cealaltă jumătate în care interesul s-a reaprins ușor, iar apoi s-a transformat într-o vigilență sporită pentru titluri bune care continuă și în 2021.

Deși cărțile de copii s-au vândut extrem de bine in 2020, mulți dintre autorii nostri –  precum Jeff Kinney, Tom Fletcher, Rachel Renée Russell, David Walliams, Roald Dahl, CS Lewis etc.- au înregistrat vânzări record în 2020, achizițiile de drepturi de traducere pentru cărți de copii au scăzut ușor din cauza costurilor pe care le implică producția de carte de copii.

Dar aș vrea să semnalez o editură de copii relativ nouă– Signatura – care și-a luat avânt în 2020 și a achiziționat, printre altele, drepturile pentru Maps Of My Emotions de Bimba Landman, urmată de înca 10 titluri in 2021.

Interesul pentru cărți de nonficțiune despre pandemie a fost mai slab, având în vedere bombardamentul mediatic axat aproape exclusiv pe Covid, dar am reușit să vindem, printre altele, volumul de referință The Pandemic Century de Mark Honigsbaum și Wuhan, Jurnal dintr-un oraș în carantină, scris de Fang-Fang, una dintre cele mai importante scriitoare contemporane din China.

Editorii au fost mai curând interesati de cărți de medicină populară, precum Immunity de Jenna Macciochi, dezvoltare personală, precum Imperfect de Tom Curran și titluri de spiritualitate și mindefulness,  de autori precum Deeprak Chopra, Osho, Francesc Miralles etc.

În ceea ce privește ficțiunea comercială, au apărut și în România atât thrillerul lui Dean Koontz, Ochii întunericului, scris în 1981, în care Wuhan apare pur întâmplător ca fiind focarul unei epidemii, cât  și romanul lui Peter May Lockdown, “thrillerul care a prezis un lockdown mondial”,  scris cu 15 ani în urmă .

Autorii de bestseller precum Paula Hawkins, Jojo Moyes, Santa Montefiore, Paulo Coelho, Neil Gaiman, Stephen King, George RR Martin și mulți alții au continuat să se vândă foarte bine și in anul pandemiei.

Bestesellerul internațional al Deliei Owens, Acolo unde cântă racii, apărut în 2019, a fost una dintre marile surprize ale anului pandemic cu 15.000 de exemplare vândute, depășind 20.000 de exemplare în total.

Apărută în noiembrie,  cartea lui  Barack Obama, Pământul făgăduinței, a vândut peste 18.000 de exemplare până la finalul anului.

În ciuda tuturor greutăților și temerilor, s-a născut și o editură nouă, Lebăda Neagră, care s-a lansat cu titluri de crime & thriller, dar publică și proză scurtă,  memorii, cărți de copii etc.

Un gest editorial extrem de curajos „în plină pandemie”, cum se spunea, a fost lansarea în octombrie 2020 a unei noi colecții de literatura, Ananasi,  care după o jumătate de an și peste 30 de titluri publicate de autori precum Paul Auster, Maggie O’Farrell,  Martin Amis, Manuel Vilas, William S. Burroughs etc. s-a dovedit un succes.

Forbes: Considerați că 2021 va fi un an al relansării pieței editoriale din România?

Simona Kessler: Impactul pandemiei asupra domeniului editorial a fost mai mic decât anticipat în 2020 și considerabil mai mic comparat cu criza precedentă, The Great Recession, după care piața și-a revenit abia după zece ani.

Judecând după avântul din primul trimestru în care agenția noastră a depășit deja vânzările de drepturi din trimestrul I 2020 și ne apropiem veriginos de cele din trimestrul I 2019, cred că piața își va reveni mai rapid decât ne așteptăm.

Cred că lecția de marketing online învățată în 2020 se va dovedi cât se poate de benefică și pe mai departe.

Editurile majore, dar nu numai, au învățat să exploateze avantajele marketingului online de la reclamă plătită pe Facebook la formarea de comunități pe Instagram, la live streaming al evenimentelor editoriale la clipuri, trailere de carte, lecturi de fragmente pe YouTube și în site-urile proprii si partenere.

După 30 de ani de piață liberă editurile – mari, medii și mici – au reușit să-și definească profilul și să-și consolideze poziția de piață și sunt convinsă că vor lupta din răsputeri să o păstreze, oferind cititorilor prin toate canalele de distribuție și prin toate mijloacele de promovare cărțile cele mai bune!

(26 mai 2021)