
Până în septembrie, Arena Mall, situat în centrul orașului Bacău, era unul dintre puținele centre comerciale din România unde nu exista un restaurant McDonald’s. Surprinzător, ținând cont că acest mall fusese inaugurat în data de 12 decembrie 2007, iar în prezent dispune de o suprafață de 26.000 de metri pătrați, și de preferința americanilor pentru a se poziționa în centre comerciale. Unitatea simbol a McDonald’s în România, primul restaurant deschis aici, în 1995, este cel din Piața Unirii, aflat la parterul Unirea Shopping Center. De la 1 septembrie, datele s-au schimbat. Cel de-al 69-lea restaurant McDonald’s din România, rețea aflată în 21 de orașe, ocupă 150 de metri pătrați în Arena Mall Bacău, fiind amenajat în aproximativ o lună și jumătate.
Investiția în acesta s-a ridicat la 2,5 milioane de lei (0,55 milioane de euro), unde vor lucra 40 de angajați. „Bucătăria din Arena Mall Bacău este pregătită să producă aproape 700 de sandvișuri pe oră, avem capacitatea de a servi între 200 și 300 de clienți, pe oră și putem să facem între 300 de porții mari și 600 de porții mici de cartofi, pe oră“, a spus Daniel Boaje, directorul general al Premier Restaurants România, companie care controlează franciza McDonald`s în România, de la începutul anului trecut. Aflat la conducerea businessului din 2009, Boaje, unul dintre primii angajați ai McDonald`s în țara noastră, a devenit, de la începutul anului trecut, și acționar în noul proprietar al francizei pentru România, preluând 10% din capital. Premier Restaurants România este deținut de Premier Capital plc, partenerul pentru dezvoltare a restaurantelor McDonald’s din România, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania și Malta. Premier Capital plc operează 134 de restaurante McDonald`s, peste jumătate având McDrive, iar numeroase dintre ele și cafenele McCafé.
Peste 70 de Mc-uri
Pentru băcăuani recenta deschidere este mai puțin surprinzătoare. Primul McDonald`s din Bacău a fost inaugurat în 1998. „Așteptăm de câțiva ani oportunitatea de dezvoltare pentru Bacău. Planurile pentru Bacău nu se opresc aici. Unul dintre proiectele pentru Bacău, în acest an, printre cele 22 de proiecte de dezvoltare și investiții care urmează să fie implementate, până la finalul anului, este remodelarea drive-in-ului existent care va fi adus la un standard comparabil cu cel de la Arena Mall“, a detaliat Boaje. Investițiile în aceste proiecte se vor ridica la 22 de milioane de lei, nivel apropiat de cel de anul trecut, care a fost de 20 de milioane de lei. Până în prezent, investițiile sub cupola McDonald’s în România se ridică la peste 800 de milioane de lei, care au creat 5.000 de locuri de muncă.
O nouă expansiune?
Mai mult. Noul restaurant din Bacău este prima inaugurare McDonald’s în România din acest an. Nu și ultima, marcând reluarea expansiunii McDonald’s în țara noastră. Printre noile proiecte se numără alte trei restaurante.
„Încă de când am intrat pe piața din România, acum 20 de luni, am spus că dorim să investim și să creștem businessul aici, pentru că vedem multe oportunități. România este o piață importantă pentru noi, fiind și cea mai mare pe care suntem prezenți. De la intrarea în România, am deschis trei restaurante, iar, în acest an, vom mai deschide trei. De asemenea, avem planuri ambițioase. Dorim să mai deschidem alte șapte restaurante, anul viitor. Deci, vrem să ne dezvoltăm și să creștem pe această piață“, a spus Victor Tedesco, directorul general al Premier Capital.
Investițiile din România se înscriu în strategia pe termen mediu a companiei. În următorii trei ani, Premier Capital plănuiește să deschidă 33 de noi restaurante și să reamenajeze alte restaurante din rețea. Toate acestea vor atrage investiții de 90 milioane de euro, în toate cele șase piețe pe care este prezent. „Sperăm ca, până în 2021, toate restaurantele existente în rețeaua noastră să fie aduse la noile cerințe de experiență ale viitorului“, a completat Tedesco. În noile restaurante McDonald’s din toată rețeaua controlată de Premier Capital vor fi angajate 1.400 de persoane, astfel că aceasta va ajunge la 9.500 de angajați, peste patru ani.
Răspuns pentru competiție?
A fost noua expansiune a McDonald’s în România influențată de creșterea competiției, în condițiile în care Taco Bell, restaurante cu servire rapidă cu specific mexican, se pregătesc să deschidă prima unitate în România, în octombrie. Parțial, confirmă Tedesco, care subliniază: „Competiția este bună. Competiția ne face să ne menținem mereu obiectivele și să încercăm să inovăm tot timpul. Așa că nu ne este frică de competiție. Dar, dacă vor fi oportunități, vom deschide și alte restaurante“. Melo Hili, președintele Premier Capital și directorul general al Hili Ventures, a ținut să sublinieze că planurile pentru noile restaurante nu se fac doar în funcție de competiție. „Ne facem anumite planuri în funcție de business și vedem potențialul de creștere și oportunitățile pe care le avem“, a adăugat Hili. Mai exact, în funcție de puterea de cumpărare – evoluția salariilor și densitatea populației dintr-o zonă.
Președintele Premier Capital a ținut să precizeze că sunt lideri pe piața restaurantelor cu servire rapidă din România, estimată la două miliarde de lei, din care McDonald’s deține aproape 30%. Pentru acest an, reprezentanții McDonald’s în țara noastră estimează o creștere a afacerilor cu 10%, comparativ cu anul trecut. Premier Restaurants Romania a avut anul trecut afaceri de aproape 606,3 milioane de lei, cu 18% peste nivelul din anul anterior, dar profitul s-a redus cu 6%, până la 52,35 milioane de lei, arată datele de pe site-ul Ministerului de Finanțe. Raportat la cursul mediu afișat de Banca Națională a României, afacerile Premier Restaurants Romania au fost de 135 de milioane de euro, anul trecut, cu 17% peste cele din anul anterior.
Patru Românii
Restaurantele McDonald’s din țara noastră sunt vizitate zilnic de 200.000 de clienți, echivalentul a unui oraș de dimensiunea Bacăului, care are 196.000 de locuitori. Sau, comparativ cu numărul de locuitori ai țării, fiecare român mănâncă, anual, de trei sau patru ori la Mc. De altfel, primul Mc din Bacău a fost vizitat anul trecut de 800.000 – 900.000 de persoane.
„Primele cinci restaurante din România? Dacă acum cinci ani lucrurile erau destul de clare și trei – patru erau restaurante din București, acum competiția este destul de strânsă. Alături de Dristor, Gara de Nord sau Unirea, Constanța este foarte importantă, Brașov, Timișoara, Bacău, Iași are un trend absolut excelent. Unirea este, în continuare, un restaurant care servește peste două milioane de clienți anual. Lăsăm de fiecare dată competiția deschisă: Hai să vedem cine poate mai bine!“, a punctat Boaje.
Și se poate. „Vedem mult potențial în dezvoltarea businessului McDonald’s în România și în oameni“, a subliniat, din nou, Hili. Pe lângă afacerea McDonald’s, Hilli Ventures mai este implicată în afaceri din tehnologie, retail și logistică, care se află în zece țări. Anul acesta, compania a achiziționat cu 30 de milioane de euro clădirea de birouri ART Business Center – imobilul cu nouă etaje și o suprafață de 18.600 de metri pătrați, în care se află Spitalul Ponderas. Dar nu mai are nimic altceva în pregătire. Hili crede că piața imobiliară din România este stabilă și sustenabilă, în prezent, nefiind în situația din 2008. „Vedem mult potențial de creștere pentru McDonald’s“, se aude, din nou, Hili, repetând cuvintele cu privirea ațintită pe niște calcule doar de el știute.