FacebookTwitterLinkedIn

Evoluția companiei în 2016

Solidă. Ne bucurăm în 2016 de un bilanț consistent: în primele nouă luni ale anului, am acordat clienţilor retail şi corporate 6 miliarde de lei credite noi, iar banca a raportat un profit net de 1,1 miliarde de lei. Un lucru extrem de încurajant pentru noi este că rata creditelor neperformante a scăzut la 13,3% faţă de 22,2%, în septembrie 2015.

Sunt deosebit de mândru că, dincolo de cifre, am reușit să realizăm intermediere reală în economie și cu atât mai mândru pentru faptul că, în spatele acestei intermedieri, se află eforturi semnificative depuse de oamenii care, astăzi, înseamnă Banca Comercială Română.

Strategia companiei pentru 2017

Prioritățile noastre se regăsesc în modul în care oferim și vom continua să oferim valoare adăugată clienţilor în accesibilitatea serviciilor, protecţie şi educaţie financiară.

Misiunea noastră este aceea de a ne utiliza toate resursele şi toată priceperea pentru a crea prosperitate şi siguranţă financiară în România.

Evoluția domeniului în 2016

Anul 2016 a fost marcat de o serie de inițiative legislative, cum este legea dării în plată sau cea a conversiei francilor, care au coincis cu perioada prelectorală și care, din nefericire, au dus la o redefinire nesustenabilă pe termen lung a cadrului de intermediere financiară si de capitalizare a economiei.

Trebuie să înțelegem un lucru: un stat puternic nu poate exista fără un sistem bancar puternic. România este bancarizată numai în proporţie de 60% și este nevoie de creşterea capitalizării, atât a gospodăriilor, cât şi a firmelor din România, pentru a asigura sustenabilitate pe termen mediu şi lung. Pentru a fi un partener de încredere, sistemul financiar bancar are însă nevoie de o strategie economică solidă şi de legi responsabile.

Vestea bună este dată de pragul pe care am reușit să-l atingem în acest an: 200.000 de clienți pentru care am reușit să oferim, în mod proactiv, soluţii comerciale de reducere a sarcinii financiare.

Și asta, deoarece noi considerăm că principiul atenuării evoluţiei financiare nefavorabile anumitor categorii de clienţi este unul cât se poate de sănătos. Metoda abordării unor astfel de situaţii trebuie să fie însă una comercială, de comun acord înţeleasă şi aplicată, iar BCR este prima instituție bancară din România care înțeles asta și a transpus-o în fapte.

Lucruri bune în România, în 2016

În ciuda anului electoral, 2016 a arătat bine din punctual de vedere al stabilității macro-economice. România va înregistra, cel mai probabil, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. Avem nevoie de stabilitate și de asigurarea unei continuități a politicilor publice, care să treacă dincolo de ciclurile electorale.

Anii următori vor aduce însă o încetinire a creșterii economice, până la aproximativ 3%, iar în lipsa infrastructurii și a unei dezvoltări coordonate, creșterea va rămâne neuniformă şi limitată.

Țara noastră are nevoie de 5% creștere pentru a putea recupera decalajul cu Europa. Disparitățile sociale sunt extreme: România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește riscul de sărăcie, la egalitate cu Bulgaria (40% din populație conform Eurostat). Iar necesarul agregat de recapitalizare al firmelor care activează la nivel local depăşeşte 10 miliarde de euro.

Este imperios necesar asumarea unui obiectiv clar de creștere a nivelului de trai al românilor, considerând disparitățile sociale extreme.

Așteptări de la noul guvern

Provocarea majoră a României este uniformizarea dezvoltării economice, iar sustenabilitatea procesului de creștere este esențială. Asta înseamnă că ar trebui să facem o prioritate din investiții substanțiale în infrastructură, tehnologie, calitatea vieții și, mai ales, în educație.

Avem nevoie de o reformă profundă a cadrului de manifestare al statului pentru a înţelege şi a pune în aplicare proiectul de ţară numit România. E necesară o reformă a modului în care punem în practică statul de drept, democrația și statul social – mai precis infrastructura legislativă, de educație, de transport (mărfuri, energie, date și comunicații), precum și infrastructura care susţine calitatea vieții (prioritar sănătate și locuire).

Alături de prioritățile de siguranță și apărare națională, acestea ar trebui să fie prioritățile executive ale guvernării, dar, mai ales, ale guvernanţei României, dincolo de luptele politice.

Ce au mai spus alți oameni de afaceri.