Cautare
, Contributor

Proiecte speciale |
|

Secrete din familie

Există o vorbă potrivit căreia afacerile nu se fac cu familia sau cu prietenii. Din fericire, există și destule excepții.
dan stefan_4494

Unul dintre cele mai bune modele de afaceri de familie românești este „Autonom”, un business de închiriere de mașini în care frații Dan și Marius Ștefan sunt implicați de 11 ani. Pentru aceștia, itinerariul a fost următorul: născuți în Piatra-Neamț, au făcut studiile la București și, mai apoi, au simțit nevoia să aprofundeze și la o universitate de peste graniță. Au revenit în țară cu know-how, cu o mentalitate schimbată, au luat contact cu o cultură de business mai avansată și au „tras cu ochiul” și la partea de servicii cu clienții. Până la crearea afacerii, n-a mai fost decât un pas.

„Afacerea s-a dezvoltat foarte frumos, am crescut în perioada de criză, cu 50% în fiecare an, când piața auto a scăzut cu 50%, leasingul cu 73%, iar în domeniul nostru s-au curățat în câțiva ani 2-3 firme. Am reușit atunci să ne repoziționăm, să pivotăm destul de repede. Cum am reușit asta? În primul rând, vorbind cu clienții, văzând ce o să funcționeze în continuare, care sunt schimbările lor de comportament și, având o organizație destul de flexibilă, compania s-a adaptat. Am avut și o prudență financiară, ne-a ajutat și asta”, a detaliat Dan Ștefan, cofondatorul Autonom.

Antreprenorul consideră că menirea unei astfel de afaceri este „să servești pe cineva”, chiar dacă știe că această mentalitate nu este bine văzută de toți românii: „Pe noi ne-a ajutat că tatăl nostru a fost antreprenor. Ai mei ne explicau despre bun simț, pentru că nu aveau studii în management. Menirea (unei afaceri) este, până la urmă, aceea de a servi pe cineva”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii