Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Se rescrie ordinea mondială

Ascensiunea Chinei este din ce în ce mai vizibilă, pe măsură ce Statele Unite și Uniunea Europeană se confruntă cu efectele economice produse de pandemie. Cum va arăta scena mondială în 2021?  
042 dosar21 02 context extern

Anul 2021 este un an al provocărilor. Marii actori globali stabilesc obiective ambițioase, atât din punct de vedere economic, cât și pe partea politică, fapt ce aduce cu sine noi tendințe. China este, mai mult sau mai puțin, elementul surpriză al acestui an, întrucât pare neatinsă de pandemia de coronavirus și, complementar, de criza economică. Ba mai mult, China este singura țară din lume care a înregistrat o creștere economică în 2020, cu 2,4%, iar Organizația Națiunilor Unite estimează că în 2021 va crește cu 7,2%. Întrucât al 14-lea plan cincinal urmează a fi adoptat în primăvară, marea putere își va stabili obiectivele economice și de modernizare a industriei, iar lista sa de priorități ar putea include și dezvoltarea sectoarelor privind mediul și schimbările climatice, securitatea națională și investiții în sisteme de supraveghere digitală. Deși reprezentanții au declarat recent că statul a depășit stadiul de „sărăcie extremă”, China s-ar putea confrunta cu mari provocări de ordin economic, cauzate atât de inițiativa sa, „Belt&Road”, cât și de conflictele cu companiile străine.

În ceea ce privește poziția sa pe plan global, relațiile cu alți actori nu par a fi ușoare. În contactul cu SUA, tensiunile par să se agraveze. În 2020, acuzațiile de tip ping-pong au dominat relația dintre cele două state, în special referitoare la măsurile administrației Trump cu privire la companiile de tehnologie de origine chineză. Este binecunoscut faptul că și noul președinte, democratul Joe Biden, a criticat China pentru abuzurile din domeniul comerțului. Ne putem aștepta la o accentuare a tensiunilor americano-chineze în 2021, însă este nevoie să privim îndeaproape obiectivele administrației Biden în acest sector.

Privind spre continentul eu ropean, acordul referitor la investițiile dintre China și Uniunea Europeană este încă într-un proces de aprobare și, desigur, nu este exclus faptul că pot apărea tensiuni, poate chiar în perioada premergătoare Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice din luna noiembrie. De asemenea, adoptarea unui nou regim de sancțiuni de către Consiliul UE, privind drepturile omului, ar putea afecta în mod indirect situația Chinei.

Relația dintre cei doi jucători globali ar putea fi influențată în 2021 și de noua administrație de la Casa Albă, în funcție de obiectivele pe care noul președinte le va stabili. Potrivit prognozelor ONU, economia SUA va crește cu 3,4% în 2021, după o scădere cu 3,9% înregistrată în 2020. În orice caz, SUA par deschise în a colabora cu Uniunea Europeană, în domenii precum tehnologia și guvernanța digitală, securitate 5G ori inteligența artificială. În ceea ce privește sectorul sănătății sau al climei, rămâne de văzut care va fi atitudinea noii administrații, în contextul în care fostul președinte Donald Trump a retras statul din Organizația Mondială a Sănătății și din Acordul de la Paris, ce viza mediul și schimbările climatice.

Pe lângă consolidarea relației transatlantice, Uniunea Europeană se va confrunta cu o altă provocare în 2021, căci negocierile cu Marea Britanie privind acordul post-Brexit au ajuns la final. Acordul, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, este format din trei documente: cel comercial şi de cooperare între UE şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), pe de o parte, şi Regatul Unit, de cealaltă parte; acordul referitor la cooperarea pentru folosirea sigură şi paşnică a energiei nucleare, între Euratom şi Regatul Unit și acordul privind procedurile de securitate pentru schimbul şi protejarea informaţiilor cu caracter confidenţial între UE şi Regatul Unit. Drept urmare, Marea Britanie a ieşit din piaţa unică, din Uniunea vamală şi din toate sistemele politice ale Uniunii Europene, fapt ce presupune desființarea dreptului la liberă circulaţie a persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului între cele două entități. Comisia Europeană propune ca acest acord să fie aplicat în mod provizoriu, până pe 28 februarie 2021. În ceea ce privește economia Uniunii, Comisia Europeană a redus prognoza de creștere economică pentru 2021 pentru zona euro, de la 6,1% la 4,2%. Ne așteptăm ca economia europeană să revină la nivelul înregistrat înainte de pandemie abia în următorii doi ani.

Deși relațiile dintre marii actori globali sunt tensionate, atât din punct de vedere economic, cât și politic, aceștia au un obiectiv comun: depășirea situației pandemice. Drept urmare, campaniile de vaccinare vor reprezenta o prioritate pe agenda internă în 2021, iar în funcție de succesul acestora, vom putea urmări noile tendințe mondiale.

 

 

Xi Jinping, președintele Chinei: „Istoria merge înainte și lumea nu se va întoarce la ceea ce a fost în trecut. Fiecare alegere sau mișcare pe care o facem astăzi va modela viitorul.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii