FacebookTwitterLinkedIn

Joaca serioasă. Peste 350 de top manageri au absolvit de-a lungul a nouă ani programul Erisma – Leadership Creativ, o şcoală inedită, în care manageri , lideri şi antreprenori învaţă tehnici teatrale şi poezie. Programul de dezvoltare a liderilor prin arte şi cultură s-a născut datorită Mihaelei Gînju, care acum nouă ani era manager într-o multinațională și asista la o mulțime de prezentări seci orientate asupra cifrelor, în timp ce vorbitorul se punea în al doilea plan. „Nimic mai greşit. Nu în cifre credem, ci în oameni”, spune Gînju, „iar actul de leadership este conducerea prin valori, adică prin acele poveşti care ne-au marcat şi care ne-au format“.

Astfel că, împreună cu partenerii săi, consultanții de business Adrian Stanciu si Cosmin Alexandru și profesorul de literatură Liviu Papadima, ea a inițiat programul Erisma-Leadership Creativ, în care cultura se întâlnește cu businessul. Cu un buget de mai puțin de 10.000 de euro, ei au mizat pe faptul că filosofia, tehnicile teatrale, scrierea creativă şi psihologia îi vor ajuta pe manageri, antreprenori şi alţi lideri nu doar să facă prezentări mai bune, ci şi să se dezvolte şi, nu în ultimul rând, să se distreze inteligent alături de profesori precum Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Adrian Titieni, Mugur Ciumăgeanu şi Liviu Papadima.

joaca serioasa_Team erisma 12 (3)

„Am ales să construim un proiect în domeniul educaţiei pentru că, în viziunea noastră, un lider învaţă toată viaţa. Iar educaţia prin cultură este o formă superioară de educaţie, pentru că pune în centrul ei omul, cu valorile, personalitatea, stilul şi unicitatea lui“, explică ea. Programul Erisma are un format de 11 săptămâni (derulat de două ori pe an, primăvara şi toamna), în care o zi pe săptămână este ocupată de cursuri.

Managerii învață, pe lângă vorbire în public, și scriere creativă sau arta regizorului şi „se pot juca“ ei înșiși de-a teatrul, ghidaţi de un profesionist. Rezultatul tuturor aceste proiecte este nu doar o bună dispoziţie, ci şi o înţelegere profundă a sinelui şi, nu în ultimul rând, o serie de prietenii solide.

Pentru Mihaela, Erisma înseamnă un drum pe care l-a căutat ani la rând și o perfecționare continuă, pentru că are privilegiul de a urma aceste cursuri, sub o formă sau alta, de nouă ani. Ea consideră că leadership-ul și cultura/arta sunt interconectate şi de aceea o şcoală care le pune în legătură directă trebuia să se nască. „Când un lider vorbește despre viziune, implicit vorbește despre valori și norme dezirabile de comportament. Și fiecare o va face în stilul său personal. Cu propriile povești formatoare, cu exemplele, cuvintele și imaginile care îl reprezintă“, spune ea.

Vezi aici ediţia specială Forbes din 8 septembrie, “Şcoala de după şcoală”