Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Scad prețurile

1 iunie a adus schimbări majore care ar putea propulsa creșterea consumului: reducerea TVA la alimente.
mancare.jpg

Guvernul a stabilit ca pentru alimente, TVA să fie redusă de la 24% la 9%, începând cu data de 1 iunie. În condițiile în care aproape 40% din veniturile românilor sunt direcționate către mâncare, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În ciuda crizei, românii nu au redus aceste cheltuieli, iar această decizie pare să îl ajute pe consumatorul român. Potrivit reprezentanților industriei, reducerea TVA s-ar traduce printr-o economie lunară de 200-300 de lei pentru fiecare român, iar banii rezultați pot fi alocați altor cheltuieli. Această măsură vine și pe fondul evoluției pozitive a salariilor și a scăderii ratei inflației înregistrate la finalul anului 2014, care au dus și ele la creșterea puterii de cumpărare.

În această privință, studiile GfK care monitorizează consumul casnic, de pildă,  arată o creștere în valoare cu 2% a coșului de cumpărături pentru produsele FMCG anul trecut față de 2013. „Datele financiare demonstrează că business-ul marilor retaileri a crescut susţinut în anii de criză, în ciuda provocărilor financiare. Statisticile vin să confirme faptul că, în anii crizei, românii şi-au redus mare parte din cheltuieli, mai puţin cele alimentare”, susțin și analiştii de la KeysFin, companie de servicii de business dedicate mediului de afaceri. Mai mult, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a explicat că această scădere a TVA la alimente la 9% va da „o gură de oxigen” sectorului de lapte, după eliminarea cotelor, de la 1 aprilie 2015, dar și celui de carne, afectat de embargoul impus de Federația Rusă.

Gabriel Sincu, director executiv asistență fiscală și juridică, EY România, explică, la rândul său că, „orice reducere de taxe nu poate fi decât benefică pentru contribuabili şi pentru economie în general, iar reducerea TVA la alimente este până la urmă o revenire la normalitate, însă se pune întrebarea în ce măsură aceste reduceri de TVA se vor regăsi în preţul la raft al produselor sau comercianţii vor prefera să îşi majoreze marjele de adaos comercial”.

Analiștii KeysFin susțin că marii retaileri ar putea să câștige cu 15-20% mai mult în urma reducerii TVA. „Prețurile reprezintă un important factor psihologic care influențează comportamentul de consum. Impulsul dat de reducerea TVA va dinamiza ofertele, promoțiile, va accentua concurența, în sensul că va diminua fenomenul de aliniere a prețurilor, îi va stimula pe români să cumpere mai mult, însă marii câștigători ai bătăliei prețurilor vor fi retailerii, ale căror afaceri ar putea primi un impuls semnificativ, estimat de KeysFin între 15 — 20% în 2015. Estimarea ia în calcul efectul reducerii TVA, în sensul creșterii profitului jucătorilor din domeniu, creșterea consumului și planurile de extindere ale retailerilor la nivel național, prezentate și asumate de aceștia. Calculul este unul relativ, condiționat de evoluția economică generală, de dinamica cursului valutar și a costurilor utilităților”, mai argumentează experții companiei KeysFin.

Retailerii asigură însă că prețurile vor scădea și, mai mult, unii retaileri au anunțat că vor afișa, după 1 iunie, atât prețul nou cât și cel vechi, neredus.

Măsura este bine primită însă în rândul românilor. Majoritatea (87%) este de părere că vor scădea prețurile după reducerea TVA la alimente, conform celui mai recent studiu InfoPolitic realizat de CSCI la finalul lunii aprilie. „În același timp, românii continuă să se teamă de noi taxe, ceea ce arată că momentul 2010 (când, peste noapte, a crescut TVA cu 5 procente, alături de multe alte taxe) continuă să producă efecte”, mai arată rezultatele sondajului CSCI. Cert este că, cel puțin pe termen scurt, românii vor fi încurajați să consume și mai mult, mai ales după intrarea în vigoare a acestei decizii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii