Da, ați citit bine, lumii a treia pentru că mi-e rușine să spun la întâlnirile din cadrul Federației Europene a Editorilor la cât este evaluată piața de carte din România raportat la numărul de locuitori (și bulgarii stau mai bine decât noi), să spun câte librării avem, câte biblioteci și cu câte cărți nou-intrate anual în fondul lor, câte directive europene netranspuse în legislație (dreptul la împrumut public, legiferat din 1992, este și acum o himeră pentru noi), ce susținere oferă statul culturii scrise, cât de repede te lași păgubaș dacă-ți cauți cumva sponsori pentru activități culturale etc.
VEZI AICI OPINIILE EDITORILOR ȘI DISTRIBUITORILOR DESPRE PIAȚA EDITORIALĂ DIN ROMÂNIA, ÎN ANUL 2015
E bine că totuși, din toate aceste probleme, presa a mai descoperit una. A devenit astfel subiect de jurnale relația toxică între mediul editorial și diverse paliere ale vieții social-educative (școală, liceu, universitate, penitenciar), pe care cei din domeniu o cunoșteam ca pe un cal breaz.
VEZI TOPUL TELEVIZIUNILOR DE ȘTIRI ÎN FEBRUARIE 2016
Pentru cine mai are naivitatea să creadă că orice ISBN de la Biblioteca Națională transformă orice text într-o carte, lista de titluri a unei anumite edituri din Craiova – care susține că i-a ”publicat” în 2012 pe Aristotel și René Descartes traduși în limba germană – poate fi un duș rece extrem de necesar. Și nenumiții din Craiova nu sunt singurii.
Îi însoțește o cohortă de „edituri” metamorfozate din tipografii, din centre de multiplicare sau chiar din nimic și la care dau năvală oștiri întregi de aspiranți la titlul de doctor, conferențiar, profesor universitar, inspector școlar, cadru didactic cu gradație de merit, cu gradul I, II sau măcar un definitivat.
VEZI CARE AU FOST CELE MAI VÂNDUTE CĂRȚI ALE DISTRIBUITORILOR ÎN 2015
Credeați că marea fraudă din domeniu are loc în penitenciare, unde – de vreo trei ani – analfabeții scriu câte cinci cărți iar milițienii-doctori în economie subterană sunt experți în combaterea evaziunii fiscale numai pentru câte o lună de libertate/carte?
Încercați să priviți tabloul de la o distanță mai mare și vă veți îngrozi. Frauda se desfășoară în primul rând în plan educațional, pe un câmp tactic imens care pleacă de la cea mai neînsemnată grădiniță până la licee și universități mai mult sau mai puțin oneste, și trece obligatoriu prin structurile de forță ale statului – Poliție, servicii de ”intelligence”, magistratură și diplomație, fiind deocamdată de neoprit.
VEZI CĂRȚILE RECOMANDATE DE DAN C. MIHĂILESCU ÎN 2015
Dacă vreți o explicație substanțială la întrebarea ”de ce este România altfel” decât am vrea noi să fie, de aici trebuie să pornim. Un sistem paralel de ”edituri” – la care s-au înhăitat uneori și editori cu o brumă de onorabilitate – validează la foc automat tone de maculatură cu apostila de ”lucrare științifică”, iar ”autorii” lor fraudează cu voracitatea unor termite bugetul statului obținând, în perfectă legalitate și pentru ani de zile, sporuri salariale, indemnizații de merit, bonificații la pensie etc. Ba apoi se transformă ei înșiși în validatori și fac loc cu larghețe altora la aceeași masă pe care o plătim de fapt toți ceilalți.
Șubrezirea sistemului de validare academică este adevăratul atentat la siguranța națională la care suntem martori (iar unii chiar complici) de ani de zile și nu sunt semne că lucrurile se îndreaptă în direcția cea bună.
CEI MAI MEDIATIZAȚI ROMÂNI LA TÂRGUL GAUDEAMUS 2015
Primul doctorat retras pentru neconformitate cu standardele academice în cazul oricăruia dintre cei asupra cărora este îndreptată atenția publicului va fi semnul unei posibile schimbări. Dar e greu de crezut că vom ajunge vreodată acolo urmând drumul pe care ne aflăm acum.
*Editorii sunt acea specie de antreprenori care creează cărți. Datorită lor puteți citi în românește cărțile care fac vâlvă în alte țări, în condiții grafice cel puțin la fel de bune, în mare parte datorită lor autorii români – câți mai sunt – reușesc să fie cunoscuți în străinătate, datorită lor copiii din sate de care nu a auzit nimeni de la Ministerul Educației mai pun mâna pe o carte nouă, primită adeseori gratuit.
Mihai Mitrică este director executiv la Asociația Editorilor din România