Cautare
, Contributor

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

Media şi entertainment |
|

Șase piese de teatru care mi‑au plăcut anul trecut

Una dintre „rezoluțiile” noului an include și mersul la teatru ceva mai des decât am făcut-o până acum.
190 piese cum sa distrugi o piesa

Îmi place să citesc review-urile de pe Entertainment Weekly și să-mi imaginez cum arată piesele jucate pe marile scene ale americanilor. Ce-i drept, școala americană de teatru e la fel de diferită de cea europeană, în aceeași măsură în care nu putem suprapune nici cinematografia celor două continente. Dar, cum mi-e dragă atmosfera din teatrele autohtone, iată-mă așadar cu rezoluția tipică începutului de an (aceea de a merge mai des la teatru), însoțit, pentru încurajare, de o listă de spectacole de la care am plecat fie mai bogată (spiritual, evident), fie mai relaxată.

foto: Mihai Georgiadi

Furtuna

TNB

Cred că despre Furtuna am mai vorbit, însă nu are cum să nu mă impresioneze trei ore de teatru la superlativ, o distribuție impresionantă – cu Ion Caramitru în rolul lui Prospero -, o montare captivantă și o ilustrație muzicală ale cărei cadențe încă le mai aud. William Shakespeare scrie un basm, Alexander Morfov îl regizează, iar spectatorul nu are de ales: va redescoperi puterea artistică a teatrului.

 

La Pulce

Teatrul de Comedie

foto: Mihaela Marin

La Pulce este un festin vizual pe care nu-l prea poți uita. Un soi de „joacă de-a joaca”. O adaptare care se inspiră din „Puricele în ureche” de Georges Feydeau și care are, în regia lui Horațiu Mălăele, marele dar de a provoca râsul sănătos și zgomotos al întregii săli. O poveste de un comic savuros, unde Alfonso Bursucco di Pomodoro și Pulcinella împrumută chipul aceluiași actor: Ștefan Bănică.

 

 

Procesul Caprei cu un Ied

Teatrul Metropolis

foto: Maria Ștefănescu

Pentru poveștile lui Creangă, Marian Râlea și Metropolis, am o afinitate aparte. Așa că subiectivitatea îmi stă mărturie dacă mă apuc de lauda deșănțată a vreunui spectacol care conține toate aceste 3 elemente laolaltă. „Despre ce este vorba?” vă veți întreba. Avem un text clasic adaptat la „nebunia” contemporană, o scenă minimalistă, dar pe care se construiește cu voluptate o poveste mai verosimilă chiar decât varianta originală. Totul are parfum de auto-ironie, decență și de umor dintr-acela fin și rar. Foarte bun, adică.

Peretele

Teatrul Metropolis

foto: Mihai Georgiadi

Lia Bugnar creează spectacol. Tocmai am scris o axiomă. „Peretele” este o comedie tumultoasă, vibrantă, care te scoate din starea inițială și se metamorfozează pe portativ sau, cum spune regizoarea: „Peretele e o poveste mare cu două buzunare, în care încap două poveşti mai mici care se influențează una pe alta, se completează una pe alta, ba chiar aş îndrăzni să spun că râd una de cealaltă.”

 

Cum să distrugi o piesă

Grand Cinema & More

Definiția unei seri în compania unui scenariu cel puțin curajos. Cu alte cuvinte, o pastișă amețitoare, care se mișcă într-un ritm uluitor, prin lacrimile de râs ale spectatorilor. Declarată cea mai amuzantă piesă jucată vreodată pe

Broadway, producția este permanent „accidentată” de efecte de scenă, în vreme ce spectatorii urmăresc o „piesă în piesă”, unde trupa de teatru de amatori a Politehnicii din Cornley pun în scenă drama polițistă „Crimă la Conacul Haversham”.

 

Omul Pernă

Teatrul ACT

Omul pernă este genul acela de piesă pe care o poți recomanda unui împătimit, dar și unui amator, pentru că este o metaforă deschisă oricui vrea să priceapă. Poate fi o comedie neagră semnată de Martin McDonagh (unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi britanici) și unde actorii nu par deloc actori, iar spectatorii par a se contopi cu scenariul. Poate fi o poveste monocromă despre a scrie, a fi și a simți. Sau poate fi, pur și simplu, o distopie urmărită cu sufletul la gură pe o scenă mică, dar cuprinzătoare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii